Απορρίφθηκε από την Κομισιόν ο «διορθωμένος» ιταλικός προϋπολογισμός
Συντηρείται η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το ελαφρώς διορθωμένο προσχέδιο προϋπολογισμού που είχε υποβάλει τις περασμένες ημέρες η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Η Ρώμη δεν είχε δείξει διάθεση να υποχωρήσει στην κόντρα με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της. Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, ήταν ενδεικτικές:
«Το έλλειμμα που προγραμματίσαμε μπορεί να αρέσει ή όχι, αλλά μόνον πέρυσι η Ιταλία είχε χαμηλότερο έλλειμμα από το 2,4%. Είναι ένα από τα χαμηλότερα της ιταλικής ιστορίας, ενώ η Γαλλία είχε πάντα υψηλότερο έλλειμμα» τόνισε ο Τρία.
Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός της χώρας του δεν θα αλλάξει, αλλά και ότι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες θα συνεχιστεί.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ιταλία έχει όντως πρόβλημα υψηλού δημόσιου χρέους, αλλά ότι «η αύξησή του είναι πιο περιορισμένη από εκείνη άλλων χωρών» και ότι «το πρόβλημα της Ιταλίας είναι η κληρονομιά του περασμένου αιώνα».
Ποιοι πέρασαν, ποιοι κόπηκαν
Οι χώρες, των οποίων τα προσχέδια προϋπολογισμού είναι συμβατά με το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Ελλάδα.
Εξάλλου, για τρία κράτη μέλη -Εσθονία, Λετονία και Σλοβακία- διαπιστώνεται ότι τα προσχέδια συμμορφώνονται «σε γενικές γραμμές» με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019. Για τις χώρες αυτές, τα σχέδια ενδέχεται να οδηγήσουν σε απόκλιση από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο της χώρας ή από την πορεία προσαρμογής για την επίτευξή του.
Για τέσσερα κράτη μέλη -Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία και Σλοβενία- τα προσχέδια ενέχουν «κίνδυνο μη συμμόρφωσης» με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Τα Σχέδια αυτών των κρατών-μελών ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση από την πορεία προσαρμογής προς την επίτευξη του αντίστοιχου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου.
Τέλος, στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος), η Επιτροπή σημειώνει ότι το ονομαστικό έλλειμμα της Ισπανίας προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το 3% το επόμενο έτος και η χώρα αναμένεται να εξέλθει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η Ισπανία θα υπαχθεί στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου από το επόμενο έτος.