Στο ίδιο μοτίβο της παροχολογίας συνεχίζει Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όψει εκλογών ανοίγει το πουγκί του υπερπλεονάσματος και μοιράζει κοινωνικό μέρισαμα 710 εκατ ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε μια νέα πολιτική παράσταση ο κ. Τσίπρας πήγε σήμερα στη βουλή για να ανακοινώσει την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, ως απόδειξη για το success story της οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «γενναιόδωρο» κοινωνικό μέρισμα που δίνεται με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, δημιουργήθηκε απο το αστρονομικό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 5% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 3,5%).

Η συγκεκριμένη μάλιστα επιλογή υπονομεύει, όπως και πέρυσι την ανάπτυξη, προκειμένου να δημιουργηθούν περιθώρια για το υψυλό κοινωνικό μέρισμα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία η κυβέρνηση αποφάσισε το μαχαίρι στις δημοσιες επενδύσεις, αύξησε τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που αρχικώς είχαν εξαιρεθεί, μείωσε το επίδομα θέρμανσης, επέβαλε φόρους στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα κ.α

Και όλα αυτά προκειμένου να υπάρξει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και έτσι να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για να μοιράσει το κοινωνικό μέρισμα. 

Στρατηγική «Αλέξη δώστα όλα» στο δρόμο προς τις κάλπες

Την ίδια στιγμή το «πάρε κόσμε» της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται με τα εξής μέτρα:

1. Τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των κύριων και επικουρικών συντάξεων από την 1.1/2019 για περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους.

2. Την επιστροφή αναδρομικών 1,4 δισ. ευρώ (820 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση) σε εν ενεργεία και συνταξιούχους ενστόλους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς λειτουργούς και μέλη κρατικών ορχηστρών και της Λυρικής Σκηνής. Ειδικά στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων θα δοθεί το ποσό των 419 εκατ. ευρώ.

3. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% από την οποία θα ωφεληθούν μόνο οι έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει συνολικά τα 150.000 ευρώ.

4. Τη μείωση κατά 1/3 του συντελεστή κύριας ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες και την εφαρμογή ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή.

5. Τη χορήγηση επιδόματος στέγασης σε νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

6. Τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από 15% σε 10%, μέτρο το οποίο θα έχει δημοσιονομική επίπτωση το 2020.

7. Τη μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από 29% σε 28% το 2019 και στο 25% έως το 2022.

8. Την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζομένους.

09. Προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για ενίσχυση ειδικής αγωγής (22 εκατ. ευρώ).

10. Τη μονιμοποίηση 3.000 εργαζομένων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

11. Την εφαρμογή του κανόνα 1:1 για τις προσλήψεις το 2019.

12. Την κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για αγρότες – μέλη συνεταιρισμών, αγροτικούς συνεταιρισμούς και για ανενεργές επιχειρήσεις.