Καμπανάκια από παντού χτυπούν στην κυβέρνηση, τόσο οι δανειστές, όσο και οι οίκοι αξιολόγησης για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ωστόσο στην κυβέρνηση εξακολουθούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω της παροχολογίας να κυνηγούν ψήφους και την αλλαγή του πολιτικού κλίματος.  

Όσο η κυβέρνηση ωστόσο έκλεινε τα αυτιά και αναζητούσε ανεπιτυχώς να ανεβάσει τα εκλογικά ποσοστά της καλλιεργώντας προσδοκίες για την επιδοματική πολιτική της, ο Τσακαλώτος έκανε τους υπολογισμούς του και είδε ότι όσα τάζουν οι υπουργοί… δεν βγαίνουν αριθμητικά. Για το λόγο αυτό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών έβαλε «πάγο» και στην κουβέντα που ανακύπτει για το δώρο του Πάσχα και που υπόσχεται η κυβέρνηση ότι θα δώσει. Όσοι είχαν την προσδοκία του δώρου φαίνεται ότι θα απογοητευτούν για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς τώρα «παγώνουν» την συζήτηση αφού και ο Τσακαλώτος χτύπησε το καμπανάκι στην κυβέρνηση για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.  

Με την πλάτη στον τοίχο για άλλη μια φορά το Μαξίμου που αποδεικνύεται ότι τον τελευταίο καιρό κινείται στο πλαίσιο του δημοσκοπικού πανικού που την έχει καταβάλει, επιχειρεί να θολώσει το τοπίο και επιμένοντας στην τακτική της επιδοματικής πολιτικής, τάζει εκ νέου μέρισμα το φθινόπωρο, αντί θα δώρο Πάσχα. «Αυτά τα λεφτά, που αναφέρεστε, ήταν μια πίστωση στην περίπτωση που εμείς δεν προλαβαίναμε να μπορούμε να πληρώσουμε όλα τα αναδρομικά και βάλαμε στην άκρη κάποια χρήματα για να μετρήσουν στο 2018.

Αν τα ξοδέψουμε το 2019, πιάνονται ως δαπάνες και θα μπορούσε, αν δεν πάμε καλά, να μη φτάσουμε τον στόχο», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Πάτρας», επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το κονδύλι αυτό είχε προβλεφθεί δημοσιονομικά στον περσινό Προϋπολογισμό, άρα αν χρησιμοποιηθεί έστω μισό ευρώ για άλλο σκοπό πέρα από τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια, τότε αυτή η δαπάνη θα επιβαρύνει τον φετινό Προϋπολογισμό. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για οριακή (περίπου 200 εκατ. ευρώ) υπέρβαση του στόχου για 3,5%, είναι προφανής ο κίνδυνος εκτροχιασμού.  

Ο ίδιος άφησε, πάντως, ανοικτό παράθυρο για νέο μέρισμα στο τέλος του έτους, εφόσον βγαίνουν τα νούμερα, δίνοντας έτσι νέο… ενδιαφέρον στην περίοδο που θα προηγηθεί των εθνικών εκλογών, εφόσον αυτές γίνουν το φθινόπωρο. «Τα τελευταία 3 χρόνια, στο τέλος της χρονιάς όταν είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από τον στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με ένα κοινωνικό, δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια. Αυτό θα το κάνουμε και του χρόνου, αν υπάρξει υπεραπόδοση», σημείωσε χαρακτηριστικά.