Στον μεγαλύτερο κακοπληρωτή εξελίσσεται το ελληνικό Δημόσιο καθώς οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων προς ιδιώτες γίνονται με το σταγονόμετρο, με προφανή στόχο να μαζέψει ζεστό χρήμα για να δίνει δίνει επιδόματα και μερίσματα.

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες τον Οκτώβριο εφέτος, διαμορφώθηκαν στα 2,621 δισ. ευρώ, έναντι 2,612 δισ. τον Σεπτέμβριο.

Ο στόχος για μηδενισμό των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος του χρόνου έχει χαθεί οριστικά. Οι δανειστές από την άλλη, πιέζουν της κυβέρνηση για επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης των οφειλών του δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης από το υπουργείο Οικονομικών, τον Οκτώβριο οι οφειλές των υπουργείων και των άλλων κρατικών φορέων αυξήθηκαν κατά 81 εκατ. ευρώ έναντι του Σεπτεμβρίου.

Ανήλθαν σε 1,994 δισ. ευρώ έναντι 1,913 δισ. τον Σεπτέμβριο. Αντιθέτως, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από την ΑΑΔΕ μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 72 εκατ. ευρώ, σε 627 εκατ. ευρώ από 699 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Παρ’ αυτά η κυβέρνηση προχωρά σε κατασχέσεις όταν οι φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες όφειλες. Τη δραματική κατάσταση των φορολογουμένων αποτυπώνουν και τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όπου πάνω από τέσσερα εκατ. φορολογουμένων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Σε αυτούς έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατά κύριο λόγο κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων εισοδημάτων στα χέρια τρίτων.

Από την πλευρά του ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι «με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της, η πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παραμένει όνειρο θερινής νυκτός.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί στις 20 Αυγούστου. Και σήμερα ανέρχονται στα 2,6 δισ. ευρώ, σταθερές το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Σταϊκούρας: Ονειρο θερινής νυκτός η πληρωμή ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου

«Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της, η πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παραμένει όνειρο θερινής νυκτός», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, και υπενθύμισε ότι αυτές θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί στις 20 Αυγούστου, ενώ σήμερα ανέρχονται στα 2,6 δισ. ευρώ και είναι σταθερές το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Η δε αποπληρωμή τους βασίζεται αποκλειστικά, πλέον, στην υπερ-φορολόγηση των πολιτών. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή, οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη», συνέχισε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Είναι προφανές ότι απαιτείται αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υλοποιήσει ένα συνεκτικό σχέδιο με βασικούς άξονες τη συνολική μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους πολίτες, την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, που θα στοχεύει στην υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».