Στο περιθώριο της σημαντικής αυτής εκδήλωσης και πέρα από το συνήθες επίσημο πρωτόκολλο , διατυπώθηκε η αντίληψη ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν απολύτως ισχυρές , έστω και εάν στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν κάποια ατυχή εγχειρήματα επενδυτικής δραστηριότητας από την πλευρά της Ντόχας , σε δομικούς τομείς της χώρα μας. Σημειώνεται ότι απόπειρες επενδύσεων από την πλευρά του πατέρα του σημερινού Εμίρη του Κατάρ , Σείχη Hamad Bin Halifa Bin Thani για την αξιοποίηση του λιμανιού του Αστακού, την συμμετοχή στην επένδυση του Ελληνικού η την «Ελληνικός Χρυσός» , στο real estate με την νήσο Οξιά και επενδύσεις στην Ζάκυνθο ακόμη και την δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου με ενεργητικό 1 δις ευρώ , με την συμμετοχή του Κατάρ, για την ενίσχυση σε μικρομεσαίες Ελληνικές επιχειρήσεις , επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, όταν Γ.Γ Οικονομικής διπλωματίας στο ΥΠΕΞ ήταν ένα πρόσωπο με πολύ στενές σχέσεις με το Εμιράτο ο επιχειρηματίας κ. Π. Μίχαλος , έπεσαν στο κενό για διάφορους και διαφορετικούς λόγους.

Σήμερα οι συνθήκες τόσο για το Κατάρ που βρίσκεται σε καθεστώς «απομονωτισμού» από μια σειρά κύριων Αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου και της Μεσογείου κατηγορούμενο για στήριξη της Ισλαμικής τρομοκρατίας , όσο και για την Ελλάδα –σε επίπεδο κράτους και επιχειρήσεων- που αναζητά επενδύσεις αλλά και εξωστρέφεια για το ιδιωτικό επιχειρείν προκειμένου να επιτευχθεί μια βαθμηδόν επανεκκίνηση της οικονομίας της , υπαγορεύουν την εκ νέου ενθάρρυνση της διμερούς σχέσης. Ειδικότερα και όπως εδόθη η ευκαιρία εμπεριστατωμένης δημοσιογραφικής ενημέρωσης από την πλευρά κορυφαίων κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων στη Ντόχα , το Κατάρ υπέστη πραγματικό σοκ στους ρυθμούς ανάπτυξης του , όταν «στοχοποιήθηκε» τον Ιούνιο 2017 αρχικά από την Σαουδική Αραβία , όταν βρέθηκε σε θέση ισχύος στον θρόνο της ο διάδοχος Μπιν Σαλμάν (MBS όπως είναι τα αρχικά του ) κατηγορούμενο για την χρηματοδότηση της οργάνωσης των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και της ισλαμικής τρομοκρατίας. Στην ίδια κατεύθυνση της πλήρους απομόνωσης του σε ξηρά, αέρα και θάλασσα κινήθηκαν ταυτόχρονα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Υεμένη, η Αίγυπτος, η Λιβύη , η Μαυριτανία και οι νήσοι Μαλδίβες. Αποτέλεσμα ενώ το Κατάρ κινείτο με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 12-14% , αυτοί μέσα σε ένα χρόνο σημείωσαν επιβράδυνση και κινούνται φέτος με ρυθμό 2,8%. Φυσικά το Κατάρ συνεχίζει να είναι μια χώρα που από κοινού με το Ιράν συνεχίζει να διαχειρίζεται το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον πλανήτη και να αποτελεί την κυρίαρχη εξαγωγική δύναμη στο LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) , με ΑΕΠ 200 δις δολάρια –όσα περίπου και της Ελλάδας- με πληθυσμό όμως περίπου 300.000 άτομα μόνιμους και περίπου 2.000.000 μετανάστες που εργάζονται στο Εμιράτο.

Πολύ ενδιαφέρουσα υπήρξε η ενημέρωση από την πλευρά του διευθύνοντος συμβούλου του Qatar Financial Center (QFC) Mohamed Al-Jaida σύμφωνα με την οποία η περιπέτεια αυτή ώθησε από την μία πλευρά την διοίκηση του Εμιράτου να καλύψει μέχρι και των 70% των πρωτογενών αναγκών του , όπως για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά, από εγχώριες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να αναζητήσει εξωστρέφεια και στήριξη των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας του στις μεγάλες αγορές της Ασίας , με έμφαση το Πακιστάν , την Μαλαισία και μεσο-μακροπρόθεσμα την Ινδία . Ταυτόχρονα φυσικά το Κατάρ και παρά το πρόβλημα καχυποψίας που δημιουργήθηκε με τη Δύση εξαιτίας των ενστάσεων για στήριξη της ισλαμικής τρομοκρατίας συνεχίζει να είναι εταίρος με την αμερικανική Exxon Mobil στις ζώνες έρευνας και εκμετάλλευσης της Κύπρου – που σύμφωνα με τον ίδιο η Κύπρος αποτελεί την «γέφυρα» με την Ελλάδα- ενώ προχωρά σε ένα κανονιστικό πλαίσιο που ευνοεί την εγκατάσταση ξένων εταιρειών στη Ντόχα. Στο πλαίσιο αυτό που περιλαμβάνει την χρήση αγγλικού δικαίου, χαμηλή φορολογία της τάξης του 10% , διευκολύνσεις και παραχωρήσεις ως προς την εγκατάσταση και τους επαγγελματικούς χώρους των εταιρειών και μια πολύ σημαντική ρύθμιση .Ιδιοκτησία 100% των ξένων στην εταιρεία και όχι μόνον 49%(με υποχρεωτική συμμετοχή 51% local partner όπως συνήθως ισχύει στις άλλες χώρες της περιοχής και μέχρι πρότινος και στο Κατάρ). Κύρια προϋπόθεση που τίθεται από το σημερινό πλαίσιο στο Εμιράτο που δεν ενθαρρύνει την εγκατάσταση εταιρειών off shore στη στρατηγική του, είναι να απασχολείται προσωπικό τουλάχιστον 15 ατόμων.

Πέραν αυτών το Κατάρ μπορεί να αποτελέσει «μαγνήτη» ξένων εταιρειών στον τομέα των κατασκευών και των δομικών υλικών με δεδομένο το νέο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα ξεκινήσει το 2019 για υποδομές, δίκτυα, μετρό , οικιστικά συγκροτήματα , γήπεδα ύψους 10 δις δολαρίων , που έχει αποφασισθεί ενόψει και της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022 που έχει αναλάβει το Κατάρ. Αλλά και σήμερα το Κατάρ και συγκεκριμένα η Ντόχα αποτελεί ένα απέραντό εργοτάξιο με πολλές εταιρείες αλλά και Έλληνες επαγγελματίες να εμπλέκονται σε αυτό.
Οι σχέσεις Ελλάδας –Κατάρ μπορεί να επηρεάζονται στο επίπεδο της συγκρότησης μιας διακρατικής συμφωνίας από την θέση που έχουν οι δύο χώρες στο πεδίο της διεθνούς και περιφερειακής πολιτικής. Το Εμιράτο του Κατάρ είναι στρατηγικά συνδεδεμένο με την Τουρκία και το Ιράν. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αρνητικά από την Ελλάδα τουλάχιστον στο πεδίο των προβλημάτων με την Τουρκία , όπως εξηγεί η εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών του Εμιράτου Lolwah R M Al-Khater αφού για την Ντόχα η κάθε χώρα αντιμετωπίζεται διαφορετικά και όχι ως «φίλη του φίλου μου» ή το αντίστροφο. Φυσικά η Ελλάδα είναι τοποθετημένη γεωπολιτικά διαφορετικά με το Κατάρ , στην σύμπλευση με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά για την Ντόχα αποτελεί προτεραιότητα στο πεδίο αυτό να πεισθούν οι ΗΠΑ και η προεδρία Τράμπ για το άδικο των κατηγοριών που η Σαουδική Αραβία και οι άλλες αραβικές χώρες εκτοξεύουν εναντίον του Εμιράτου με την προαναφερόμενο εκπρόσωπο του υπ. Εξωτερικών και αναπληρωτή πρωθυπουργού Seikh Mohammed bin Abdulgahman Al Thani να προβάλει μια σειρά από επιχειρήματα σχετικά. Συγκεκριμένα ότι για το Κατάρ σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί την ιδεολογία των «αδελφών Μουσουλμάνων» αλλά σέβεται τις ψηφισμένες κυβερνήσεις είτε είναι η Χαμάς στην Γάζα , είτε στο Μπαχρέιν που τυγχάνει να έχουν την στήριξη της «αδελφότητας». Πέραν αυτού το Κατάρ εκτιμά ότι η επίθεση που δέχεται από τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας οφείλεται στο ότι το Εμιράτο κινείται πολύ πιο εκσυγχρονιστικά , αναγνωρίζει τα δικαιώματα των γυναικών και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε βαθμό που εκθέτει τις γειτονικές πιο συντηρητικές χώρες ενώ η ισχύς και η οικονομική αυτοτέλεια που έχει δεν θεωρούνται αποδεκτές από τις γειτονικές πολύ πιο μεγάλες και δεσποτικές χώρες.


Πέραν αυτών ο κύριος τομέας που επικεντρώνεται επί του παρόντος η προοπτική της σχέσης Ελλάδας-Κατάρ είναι ο ιδιωτικός και όχι ο διακρατικός. Στη βάση αυτή ο Εμίρης του Κατάρ 38χρονος Tamim bin Hamad Al Thani , αλλά και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών Abdulgahman al Thani που εσχάτως ανέλαβε και την εποπτεία του κρατικού fund του Εμιράτου ( με ενεργητικό 300 δις δολάρια) ενθαρρύνουν την λειτουργία ενός “workshop» για τις Ελληνικές επιχειρήσεις που θα αναλάβει να διοργανώσει από τις αρχές 2019 το «Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Κατάρ» , πρόεδρος του οποίου είναι ο έχων σχέσεις απολύτου εμπιστοσύνης με το Εμιράτο αλλά πλήρη γνώση των δεδομένων στην περιοχή κ. Π. Μίχαλος προκείμενου να ενθαρρυνθεί η κίνηση ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και η εξαγωγή ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών προς την Ντόχα.