Στην τελική ευθεία ο νέος κατώτατος μισθός
Τι μελετάει η κυβέρνηση - Οι προτάσεις των φορέων
Εντός του Ιανουαρίου αναμένονται οι αποφάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού και η δρομολόγηση της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού για νέους κάτω των 25 ετών.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι χρονικά το μεγαλύτερο μέτωπο για το 2019. Η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, καθώς αποτελεί το βασικό «όπλο» στην ανάκτηση της πολιτικής στήριξης μερίδας των κοινωνικών στρωμάτων.
Το ύψος της αύξησης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 3,5% έως 4%, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί και η υπεραισιόδοξη πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για αύξηση 10%.
Για τις αλλαγές στον κατώτατο μισθό οι εμπειρογνώμονες έχουν πάρει «χαρτί και μολύβι» προκειμένου να καταρτίσουν ένα πόρισμα διαβούλεσης το οποίο θα κατατεθεί στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Κατόπιν η αρμόδια υπουργός θα λάβει την τελική απόφαση για τις αυξήσεις, την οποία θα εισηγηθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, η αύξηση που αναμένεται να δοθεί από τον Ιανουάριο του 2019 δεν θα ξεπερνά τα 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως – ήτοι 3,5% ως 4%. Δηλαδή ο νέος κατώτατος μισθός υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών, αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός που ισχύει από το 2012 και φθάνει τα 511 ευρώ.
Η πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) είναι για αύξηση της τάξεως του 10%, δηλαδή 58 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωνόταν στα 644 ευρώ.
Από την πλευρά της, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) ζητά να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα που ήταν προ κρίσης, δηλαδή στα 751 ευρώ.