«Το 2019 είναι το Ετος του Χοίρου, το τελευταίο στην ακολουθία του κινεζικού ζωδιακού κύκλου. Ενώ ο Χοίρος µπορεί να αντιπροσωπεύει το τέλος του κύκλου, προσβλέπει επίσης στη νέα γέννηση». Κάπως έτσι περιγράφουν οι αστρολογικές σελίδες τη χρονιά που ξηµερώνει την επόµενη ηµέρα και θα µπορούσε να υποστηρίξει κανείς, διαβάζοντας τα παραπάνω, ότι βγαίνοντας η Ελλάδα από το τούνελ µιας δεκαετούς κρίσης, µπορεί να βλέπει το µέλλον µε αισιοδοξία.

∆υστυχώς, η πραγµατικότητα είναι διαφορετική. Το 2019 έχει κάλπες κι όπως όλα δείχνουν το Μέγαρο Μαξίµου, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα εξαντληθεί η τετραετία, θα πάει σε εκλογές το αργότερο µέχρι τον Μάιο. Ηδη, διεθνείς αναλυτές και επενδυτικές τράπεζες στα εσωτερικά τους σηµειώµατα προς τους πελάτες τους ενσωµατώνουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ως λίαν πιθανό, εντάσσοντάς το, µάλιστα, στο καλεντάρι των πολιτικών εξελίξεων που σηµαδεύουν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιµούν ότι η Συµφωνία των Πρεσπών και η επικύρωσή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο µπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τις εθνικές εκλογές, είτε δεν συγκεντρωθεί ο «µαγικός» αριθµός των 151 είτε υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία αλλά από βουλευτές εκτός κυβερνητικού συνασπισµού. Οι πρόωρες εκλογές από µόνες τους δεν είναι, πάντως, αυτές που τροµάζουν. Τουναντίον.

Οσο «σέρνεται» η προεκλογική περίοδος τόσο επιτείνεται η αβεβαιότητα. ∆εν είναι τυχαίο ότι η παροχολογία των τελευταίων 2-3 µηνών, µε τα εκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ σε επιδόµατα και ενισχύσεις και µε τις χιλιάδες προσλήψεις, όχι µόνο ενόχλησε πολιτικά ακόµα και τους φιλικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, αλλά αποδοκιµάστηκε και στο ταµπλό των αγορών, όπου τα ελληνικά οµόλογα εξακολουθούν να δοκιµάζονται, µε τιµές που πεισµατικά αρνούνται να υποχωρήσουν κάτω από το 4,2%. Αυτό είναι και το πρώτο στοίχηµα, που συχνάπυκνά υπενθυµίζουν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες: η ανάκτηση της εµπιστοσύνης των αγορών

Σε απολύτως τεχνοκρατικό επίπεδο, ο Ο∆∆ΗΧ έχει επιδοθεί εδώ και µήνες σε επαφές µε ξένα funds, για να προετοιµάσει το έδαφος των επόµενων, κρίσιµων εκδόσεων. Οπως αναφέρουν πηγές στα «Π», µετά από µεγάλο κόπο υψηλόβαθµα στελέχη επενδυτικών τραπεζών δείχνουν ενδιαφέρον, χωρίς όµως να µπορεί να µιλήσει κανείς για άρση των επιφυλάξεων, που σχετίζονται κυρίως µε το µεταρρυθµιστικό momentum που είναι διατεθειµένη να κρατήσει η σηµερινή κυβέρνηση.

Ο Ο∆∆ΗΧ έκανε και το επόµενο βήµα, ενηµερώνοντας τις αγορές ότι προτίθεται να αναζητήσει από 3 έως 7 δισ. ευρώ στη διάρκεια του έτους, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν, όµως, ότι οι εκδόσεις θα είναι εµπροσθοβαρείς, δηλαδή το 50%-60% θα αντληθούν το αργότερο έως τον Απρίλιο. Και κάπου εδώ «κουµπώνουν» οι πολιτικές εξελίξεις.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Από τη µια, αν «τρέχουν» οι πολιτικές εξελίξεις, ειδικά σε κλίµα πόλωσης και όξυνσης, η έξοδος στις αγορές θα καταστεί προβληµατική, αν όχι απαγορευτική, ειδικά εάν στην ευρωπαϊκή γειτονιά έχουµε αναταράξεις λόγω Brexit και Ιταλίας. Αυτό που σηµειώνουν πηγές κοντά στη διαδικασία είναι ότι εάν τα επιτόκια είναι εχθρικά, η έξοδος δεν θα γίνει πάση θυσία, καθώς το «µαξιλάρι» παρέχει ασφάλεια ακόµα και για 4 χρόνια. Είναι, όµως, προφανές ότι όσο αποµακρύνεται η ηµέρα εξόδου, τόσο θα βαραίνει το κλίµα για τα ελληνικά χαρτιά. Από την άλλη, αυτό το κρίσιµο πρώτο τρίµηνο του 2019 συµπίπτει µε το δεύτερο µεταµνηµονιακό crash test από τις Βρυξέλλες. Η πρώτη έκθεση ήταν εύκολη, καθώς όλες οι καθυστερήσεις και οι αστοχίες κρύφτηκαν κάτω από το χαλί, µε τη δικαιολογία ότι η καταληκτική προθεσµία των µεταµνηµονιακών στόχων είναι η 31η ∆εκεµβρίου.

Πλέον, τέτοιες υπεκφυγές δεν υπάρχουν και τα κλιµάκια των δανειστών, που θα κάνουν την εµφάνισή τους στο τελευταίο δεκαήµερο του Ιανουαρίου, θα καταγράψουν όλες τις αποκλίσεις στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, της εξόφλησης των οφειλών του ∆ηµοσίου, της στελέχωσης της ΑΑ∆Ε κ.λπ.

Ποια θα είναι η ποινή στην περίπτωση που καταγραφούν καθυστερήσεις; Θα «παγώσει» η εκταµίευση των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του ευρωσυστήµατος, µε ό,τι συνεπάγεται αυτό τόσο για τον σχεδιασµό του Ο∆∆ΗΧ (και τα τρία σενάρια εκδόσεων προβλέπουν την εκταµίευση και του 1,2 δισ. ευρώ) όσο και για την υποδοχή από τις αγορές. Οι µόνοι που δεν πρέπει να περιµένουν εκπλήξεις είναι οι φορολογούµενοι.

Παρά τις υποσχέσεις για ακόµα καλύτερες ηµέρες, ο Προϋπολογισµός του 2019 φέρνει φόρους 51,127 δισ. ευρώ, δηλαδή 1 δισ. ευρώ παραπάνω απ’ όσα προέβλεπε το Μεσοπρόθεσµο, ενώ, παρά τη διάσωση των παλιών συνταξιούχων, όσοι «τολµήσουν» να βγουν από φέτος στη σύνταξη θα νιώσουν το... χάδι του Νόµου Κατρούγκαλου, µε περικοπές έως και 30%.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», 29/12/2018