Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Μάριο Ντράγκι. Η εμπορική διένεξη Κίνας – ΗΠΑ εξακολουθεί να επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα.

Κέρδη 0,63% σημειώνει ο γερμανικός δείκτης DAX, ενισχύεται ο γαλλικός δείκτης CAC 40 κατά 0,78% ενώ ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,13%.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,35% και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,82%.

Σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναμένεται να διαβεβαιώσει και πάλι τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προσαρμόσει την πολιτική της καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία και η αυξημένη αβεβαιότητα επισκιάζουν τις οικονομικές προοπτικές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η υποχώρηση των πληθωριστικών προσδοκιών, η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και οι διεθνείς εμπορικές εντάσεις επιβαρύνουν το outlook της Ευρωζώνης λίγο μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας τον Δεκέμβριο που έδωσε ώθηση στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Markit έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης διολίσθησε πιο κοντά στη στασιμότητα στην έναρξη του 2019, με τις επιχειρήσεις να εμφανίζουν τη χαμηλότερη ανάπτυξη της δραστηριότητας τους σε διάστημα πεντέμισι ετών.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013 στις 50,7 μονάδες τον Ιανουάριο από 51,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μετρήσεις της Markit.

«Τα απογοητευτικά στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξάνεται με τριμηνιαίο ρυθμό μόλις 0,1%», σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Στο μέτωπο της εμπορικής διένεξης Κίνας – ΗΠΑ, o αντιπρόεδρος της Κίνας μιλώντας στο Νταβός ανέφερε ότι η αντιπαράθεση των δύο χωρών βλάπτει το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Στη Βενεζουέλα, μια ανάσα από τον εμφύλιο πόλεμο βρίσκεται η χώρα καθώς χάος και εικόνα πλήρους αποσύνθεσης επικρατεί στους δρόμους της χώρας τα τελευταία 24ωρα, μετά την απόφαση του προέδρου της Βουλής, Χουάν Γκουαϊδό, να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος. Στο πλευρό του στάθηκαν οι ΗΠΑ, καθώς και κυβερνήσεις πολλών κρατών της περιοχής, όπως Καναδάς, Βραζιλία και Αργεντινή κ.α.

Πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους για να υποστηρίξει τον Γκουαϊδό, ενώ υπήρξαν βίαια επεισόδια κατά τα οποία τουλάχιστον 13 άνθρωποι φέρεται να έχασαν την ζωή τους. Άλλες πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 16 νεκρούς, ενώ ο Μαδούρο κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις της ημέρας, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Renault Κάρλος Γκοσν παραιτήθηκε όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ ενώ η εταιρεία ετοιμάζεται να ορίσει τους διαδόχους του.