Η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης όσον αφορά το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας άφησε τις κόκκινες γραμμές να γίνουν… τελείως ροζ που ξέβαψαν στα τραπέζια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τις τράπεζες.

Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν και χωρίς να έχουν γίνει ακόμη οι λεπτομέρειες γνωστές, η κυβέρνηση κάνει πίσω ολοταχώς αναφορικά με αυτά που ζητούσε και φαινεται να συνθηκολογεί τελικώς στα 120.000 ευρώ, δηλαδή σε μια πρόταση που εξ αρχής δέχονταν σιωπηρώς οι τράπεζες και οι θεσμοί, στο πλαίσιο της διάδοχης κατάστασης που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη,

Μια εξέλιξη την οποία προϊδέασε η χθεσινή συνάντηση των ελλήνων τραπεζιτών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι ιδιαίτερα σκληρές καθώς η κυβέρνηση είχε ποντάρει πολλά προεκλογικά στη διατήρηση ενός πλαισίου που θα δίνει την αίσθηση ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία. 

Ωστόσο, η πρόταση της κυβέρνησης για το όριο προστασίας της α' κατοικίας, με όριο τις 250.000 ευρώ, δεν βρήκε ανταπόκριση, αφού δεν έπεισε τους τραπεζίτες. 

Παράλληλα, στο τετ α τετ κυβέρνησης - τραπεζών αποφασίστηκε να μην υπάρξει παράταση του νόμου Κατσέλη και ο νέος νόμος να ψηφισθεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ συμφωνήθηκε το νέο πλαίσιο να μη δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες.

Στη σύσκεψη μεταξύ κυβέρνησης και τραπαζιτών, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, «κούρεμα» σε ό,τι αφορά τη δόση του δανείου -  θα πραγματοποιείται μόνον αν το υπόλοιπο είναι πάνω από το 120% της αξίας του ακινήτου - και όχι το σύνολο της οφειλής που υπολείπεται και το όποιο «κούρεμα» 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μόλις 250.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται να «σωθούν» από το νέο σχέδιο που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές.

Οι επαφές μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών θα συνεχιστούν καθώς, «υπάρχουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι αποφάσεις των δανειστών.

Να σημειωθεί ότι οι θεσμοί έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα μέσω του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ κάθε άλλο παρά δεδομένη μπορεί να θεωρείται στις 11 Μαρτίου ενώ τυχόν αναβολή της εκταμίευσης στη βάση μιας αρνητικής έκθεσης των θεσμών θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές.

Από την πλευρά τους τόσο οι τράπεζες όσο και ο εποπτικός βραχίονας SSM ζητούν αυστηρά όρια προστασίας στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή, σε έκθεσή της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η UBS αναφέρει ότι τα στεγαστικά δάνεια έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο «πλήγμα», καθώς στο καθεστώς προστασίας υπάγονται περίπου 1 στα 3 κόκκινα δάνεια, συνεπώς αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από την υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων.