Σχέδιο απόβασης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στην πλατφόρμα Airbnb πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ εντοπίζοντας εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και σε καταστήματα που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω του ίντερνετ.

Πιο συγκεκριμένα μέσω η Airbnb η εφορία εντόπισε 38 φορολογούμενους μέσω των στοιχείων μεταβιβάσεων ακινήτων. Από την έρευνα βρέθηκαν ΑΦΜ με αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, στα οποία είχαν δηλώσει εκ των υστέρων μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ ή 1.935 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο.

Ο έλεγχος της ΑΑΔΕ είχε ως αποτέλεσμα το 76% σε πλήθος 50 υποθέσεων να σπεύσει οικειοθελώς να δηλώσει εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb συνολικού ποσού 882.443 ευρώ.

Επιπλέον στο μικροσκόπιο του φορολογικού ελέγχου μπήκαν και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter όπου καταγράφηκαν απίστευτες πρακτικές φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένους τομείς του ηλεκτρονικού εμπορίου με τις αρμόδιες Αρχές να αναφέρουν ότι αυξάνεται ραγδαία η διακίνηση περιεχομένου στα μέσα που αποτελεί κεκαλυμμένη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ στον απολογισμό της για το 2018, «διενεργήθηκε στόχευση για τον εντοπισμό αδήλωτων πωλήσεων μέσω διαδικτύου, συγκεντρώνοντας και συνδυάζοντας στοιχεία από το διαδίκτυο, τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ και τρίτες πηγές. Επελέγησαν σε πρώτη φάση ορισμένες περιπτώσεις με ενδείξεις υψηλής φοροδιαφυγής, οι οποίες απεστάλησαν προς διενέργεια ελέγχου-έρευνας στις ΥΕΔΔΕ».

Κραυγαλέες περιπτώσεις e-φοροδιαφυγής

-Επιχείρηση από τη Βοιωτία η οποία πουλούσε μέσω της σελίδας της στο Facebook διάφορα προϊόντα, σε δελεαστικές τιμές, αλλά χωρίς να δηλώνονται οι συγκεκριμένες συναλλαγές στην εφορία και να μην καταβάλει ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος. Το ύψος της φοροδιαφυγής ανέρχονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και έπεσαν και τα ανάλογα πρόστιμα.

-Μια άλλη υπόθεση αφορά στην συμβολή των social media στην αποκάλυψη μια τεράστιας υπόθεσης φοροδιαφυγής. Τσεκάροντας mail και αναρτήσεις στο Facebook, το ΣΔΟΕ αποκάλυψε υπόθεση εκτεταμένης φοροδιαφυγής με εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Το πολυεθνικό κύκλωμα εισήγαγε προϊόντα από την Κίνα, τα οποία υποτίθεται ότι θα πήγαιναν στην Ιταλία. Επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα ήταν σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής δεν επιβαρύνονταν με ΦΠΑ. Ωστόσο αντί να επανεξαχθούν στην Ιταλία τα συγκεκριμένα προϊόντα, διοχετεύονταν στην ελληνική αγορά. Βρέθηκαν 9 εμπλεκόμενες επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ και όγκο συναλλαγών που αφορά 1.500 εισαγωγές, όπως επίσης και 17 ιταλικές επιχειρήσεις που εμφανίζονταν ως αποδέκτες. Κατασχέθηκαν 49 εμπορευματοκιβώτια με ενδύματα κι άλλα ήδη «μαϊμού». Βρέθηκαν και κάποια μηχανήματα.

-Άλλη εταιρεία, από την αρχή της λειτουργίας της – Φεβρουάριος 2018 – υπέβαλλε ανελλιπώς μηδενικές περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., ενώ στην πραγματικότητα το πλήθος της συναλλακτικής της δραστηριότητας ήταν πολύ μεγάλο, καθόσον είχαν ολοκληρωθεί περισσότερες από 28.000 αποστολές εμπορευμάτων προς ιδιώτες πελάτες της, με αξία συναλλαγών που υπερβαίνει το ποσό του 1.500.000 ευρώ. Το ΣΔΟΕ, δέσμευσε τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, στον οποίο κατέληγαν οι αντικαταβολές πελατών. Επίσης δέσμευσε, εις χείρας της εταιρείας ταχυμεταφορών, τις αντικαταβολές ύψους 17.295,20 ευρώ οι οποίες προορίζονταν για κατάθεση στον λογαριασμό της ελεγχόμενης εταιρείας και κατέσχεσε συνολικά 148 τεμάχια απομιμητικά εμπορεύματα, τα οποία αποτελούσαν επιστροφές (από πελάτες) προς την ελεγχόμενη εταιρεία.

-Άλλη εταιρεία, παρουσίαζε εικόνα αδράνειας, από το 2016 που υπέβαλλε δήλωση έναρξης δραστηριότητας μέχρι και σήμερα, αφού υπέβαλλε ανελλιπώς μηδενικές περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., ενώ δεν είχε υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2016 & 2017. Η επιχείρηση είχε αγοράσει και δηλώσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από το τέλος του 2016, μια Φ.Τ.Μ., η οποία δεν εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε από το ΣΔΟΕ στην φερόμενη ως έδρα της, καθόσον είχε εγκαταλείψει προ πολλού τη δηλωθείσα έδρα της. Όπως προέκυψε όμως από τον έλεγχο των Α.Λ.Σ., που είχαν εκδοθεί από την ανωτέρω Φ.Τ.Μ. και συνόδευαν τις αποστολές των εμπορευμάτων που κατάσχεσε το ΣΔΟΕ, το σύνολο των εκδοθεισών αποδείξεων – όπως αποτυπώνονταν στην ένδειξη του αθροιστή που εκτυπώνεται πάνω στο σώμα των αποδείξεων της Φ.Τ.Μ. – υπερβαίνει τις 40.000 και η συνολική αξία των συναλλαγών είναι 3.959.507,19 ευρώ.

-Περαιτέρω, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε εταιρεία ταχυμεταφορών κατασχέθηκε Η/Υ, στον σκληρό δίσκο του οποίου εντοπίστηκε ηλεκτρονικό αρχείο όπου εμφανίζονται καταχωρημένες, για το έτος 2017, 21.669 συναλλαγές πώλησης επώνυμων απομιμητικών προϊόντων με συνολική αξία 2.446.995,79 ευρώ και 21.787 συναλλαγές, συνολικής αξίας 1.512.511,40 ευρώ, για το έτος 2018. Η συνολική αξία των συναλλαγών και για τα δύο έτη, αντικρίζεται επακριβώς με τη συνολική αξία των συναλλαγών που εκδόθηκαν από την ανωτέρω Φ.Τ.Μ.
Επίσης, το περιεχόμενο του συγκεκριμένου αρχείου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι στις στήλες του αποτυπώνονται, όχι μόνο τα στοιχεία των χιλιάδων συναλλαγών, αλλά και δεκάδες ιστοσελίδες οι οποίες μέσω Facebook αναρτούσαν παραπλανητικές αγγελίες πώλησης επώνυμων προϊόντων από ανύπαρκτες ουσιαστικά εταιρείες. Επίσης, στον ίδιο έλεγχο κατασχέθηκε ποσότητα 265 τεμαχίων απομιμητικών εμπορευμάτων, που ήταν έτοιμα για παράδοση στους πελάτες καταναλωτές.