Ξεχασμένο είναι πλέον το περίφημο σύνθημα που φώναζε κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Κανείς στην κυβέρνηση δεν μιλάει για τους πλειστηριασμούς, παρά το γεγονός ότι κάθε εβδομάδα δεκάδες ακίνητα βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου έχουν προγραμματιστεί 1.852 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 1.714 πλειστηριασμοί αφορούν σε ακίνητα και τα 522 είναι κατοικίες.

Ήδη, έως το τέλος του έτους έχουν δρομολογηθεί 5.652 πλειστηριασμοί οι οποίοι θα διενεργούνται σταδιακά με τη λίστα να μεγαλώνει συνεχώς. Οι 5.392 εκποιήσεις αφορούν σε ακίνητα, εκ των οποίων 1.973 είναι κατοικίες, 437 καταστήματα, 345 αγροτεμάχια και 52 ξενοδοχειακές μονάδες.

Τον τελευταίο χρόνο, οι οφειλέτες σε τράπεζες και εφορία να χάνουν με ένα κλικ κατοικίες, επιχειρήσεις, γραφεία, μέχρι ξενοδοχεία και αποθήκες.

Το σκηνικό στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχει αρχίσει να αλλάζει. Οι τράπεζες στην ίδια ώρα που πατούν το γκάζι στις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων τρέχουν γρηγορότερα και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Πάνω από επτά στα δέκα ακίνητα που εκποιήθηκαν το τελευταίο έτος κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών, καθώς λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή. Πρόκειται κυρίως για ακίνητα φιλέτα επαγγελματικά και πολυτελείς κατοικίες.

Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί ή κάποιας νέας δικαστικής απόφασης που μπλοκάρει στον παρά πέντε τον πλειστηριασμό.

Με δεδομένο ότι το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων παραμένει μεγάλο, αναμένεται ότι οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να το αντιμετωπίσουν δραστικά, θα εντατικοποιήσουν τις κινήσεις τους έναντι των κόκκινων δανειοληπτών.

Άλλωστε το τοπίο σχετικά με τον αριθμό των πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει αλλάξει επί το δυσχερέστερο, λόγω των αλλαγών που επήλθαν με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Οι δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή των στρατηγικών κακοπληρωτών στο νέο πλαίσιο ενισχύονται, καθώς πέραν των εισοδηματικών κριτηρίων υπάρχουν περιορισμοί στο ύψος της αξίας της κατοικίας και το ύψος του υπολοίπου του δανείου.

ΠΗΓΗ: in.gr