Καταθέτει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση τη «ρύθμιση των 120 δόσεων» όπου οι 3,5 εκατομμύρια από τους 4 εκατομμύρια οφειλέτες (οι 9 στους 10 δηλαδή) που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ως την 31/12/2018 και μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση, χρωστούν κάτω από 3.600 ευρώ και, με ελάχιστη δόση πληρωμής 30 ευρώ το μήνα, όπως θα προβλέπει το νομοσχέδιο, δεν θα δουν ποτέ 120 δόσεις.

Έτσι, στην πλειοψηφία τους οι οφειλέτες που θα ενταχθούν, θα μπορέσουν να επεκτείνουν τελικά μέχρι 18 μήνες το πολύ την αποπληρωμή των οφειλών, αντί για έως 12 που ούτως ή άλλως προσφέρει η πάγια ρύθμιση στην εφορία. Περίπου 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες (οι 2 στους 3 συνολικά) χρωστούν έως 550 ευρώ. Δηλαδή δικαιούνται μετά βίας έως 18 δόσεις το πολύ (18 μήνες Χ 30 ευρώ = 540 ευρώ).

Αλλά και οι επιχειρήσεις που αναζητούν μια «ανάσα» ρευστότητος για να μην καθυστερούν πληρωμές σε προμηθευτές και εργαζόμενους, θα έχουν ρύθμιση χρεών έως σε 18 δόσεις (αντί 12) και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις για οφειλές από «έκτακτη αιτία» (πχ από φόρο κληρονομιάς) θα μπορεί να φτάνει και στις 30 δόσεις (αντί 24 που ισχύει παγίως). Η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Παπανάτσιου μάλιστα ενθάρρυνε τους επιχειρηματίες να προτιμήσουν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με το επιχείρημα πως τους προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη.

Τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα για χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία. Ο περιορισμός των 30 ευρώ θα ισχύει μεν για τους αγρότες, αλλά για τους περισσότερους θα ισχύει όριο 50 ευρώ το μήνα, δηλαδή ακόμα μικρότερος αριθμός δόσεων. Για τα χρέη στους Δήμους, η αντίστοιχη ρύθμιση προβλέπει ούτως ή άλλως 100 και όχι 120 δόσεις.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου και της κ. Παπανάτσιου, με το νομοσχέδιο:

  • Ρυθμίζονται οφειλές που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018
  • Οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ρυθμίζονται σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις. Οι οφειλές των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δηλαδή των επιχειρήσεων, ρυθμίζονται σε έως 30 μηνιαίες δόσεις. Η διάκριση αυτή γίνεται, είπε η κ. Παπατάτσιου, γιατί για τις επιχειρήσεις είναι προτιμότερη η χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών, όπου μπορούν να επιτύχουν και μείωση της βασικής οφειλής. Αντίθετα, για τα φυσικά πρόσωπα δεν προβλέπεται «κούρεμα» βασικής οφειλής.
  • Η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται στα 30 ευρώ
  • Το επιτόκιο της ρύθμισης ορίστηκε στο 5%, αλλά για οφειλές έως 3.000 ευρώ για φορολογούμενους με ατομικό εισόδημα το 2017 έως 10.000 ευρώ, δεν θα προβλέπεται καταβολή τόκου μετά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση
  • Δεν προβλέπονται περιουσιακά κριτήρια. Η υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν τέθηκε περιουσιακό κριτήριο καθώς η μεσαία τάξη διαθέτει περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν πρέπει να εκποιηθούν για να πληρωθούν οι οφειλές προς την εφορία.
  • Ο αριθμός των δόσεων προκύπτει από το ύψος της οφειλής αλλά και το ύψος του πραγματικού ατομικού εισοδήματος που δήλωσε ο οφειλέτης για το φορολογικό έτος 2017 (φορολογική δήλωση 2018). Συγκεκριμένα ορίζεται ένας συντελεστής αποπληρωμής που αυξάνεται προοδευτικά όσο αυξάνει το ετήσιο εισόδημα.

Παραδείγματα

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ το 2017 οφείλει στην εφορία το ποσό των 3.600 ευρώ. Θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 120 δόσεις των 30 ευρώ

Οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ και χρέος 3.000 ευρώ θα έχει 100 δόσεις.

Οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 51.000 ευρώ και οφειλή 6.000 ευρώ θα πάρει 51 δόσεις, οι οποίες θα γίνουν 60 αν έχει και ένα παιδί.

Απαλλαγή προσαυξήσεων

Για την εφάπαξ εξόφληση προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τις προσαυξήσεις. Με την ένταξη στη ρύθμιση διαγράφεται το 10% των προσαυξήσεων. Οι φορολογούμενοι όμως που επιλέγουν μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτόν που δικαιούνται ωφελούνται μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις, η οποία φθάνει έως το 90%.

Η αίτηση για τη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω taxis το αργότερο έως τις 28 Ιουνίου. Η ηλεκτρονική εφαρμογή προγραμματίζεται να ανοίξει για τα φυσικά πρόσωπα στις 14 Μαϊου και για τα νομικά πρόσωπα στις 16 Μαϊου. Για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα πρέπει η πρώτη δόση να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη υποβολή της αίτησης. Με τη μη καταβολή δυο δόσεων η ρύθμιση χάνεται.

Πώς θα γίνει η ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία - Δηλώσεις Αχτσιόγλου

Η καινοτομία της νέας ρύθμισης για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία είναι η δυνατότητα μείωσης της αρχικής οφειλής, με τον επανυπολογισμό των εισφορών, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την παρουσίαση - μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου - του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Το νομοσχέδιο στόχο έχει να δώσει τη δυνατότητα σε 1,3 εκατομμύρια οφειλέτες να βάλουν ένα οριστικό τέλος στα βάρη του παρελθόντος, σημείωσε η υπουργός.

Αναλυτικά όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας:

- Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη στη ρύθμιση θα ανοίξει για τις αιτήσεις αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

- Δεν προβλέπονται εισοδηματικοί ή περιουσιακοί περιορισμοί, επομένως η ρύθμιση αφορά όλους

- Αφορά το σύνολο των οφειλών στα Ταμεία έως και τον Δεκέμβριο του 2018, που αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ.

Για τους εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ, προβλέπεται η αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα. Αν η εξόφληση της βασικής οφειλής γίνει εφάπαξ, τότε η έκπτωση στα πρόστιμα θα είναι στο 100%.

Για τους μη μισθωτούς προβλέπεται ο επανυπολογισμός και μπορεί να επιλεγεί εθελοντικά. Θα γίνει για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2002-2016 με βάση την ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου, όπως διαμορφώνεται με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ.

Οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και 31/12/2001, όπως και όσες ανήκουν στη διετία 2017-2018, δεν επανυπολογίζονται. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να ρυθμίσει την υφιστάμενη οφειλή του δίχως επανυπολογισμό, καθώς ο επανυπολογισμός κουρεύει όχι μόνο το χρέος, αλλά και τις συντάξιμες αποδοχές του οφειλέτη.

Οι παγίδες της ρύθμισης

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου θα αποκαλυφθούν και όλες οι άλλες παράμετροι που δεν αποκάλυψαν στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι κ.κ. Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χαρίτσης. Αν και επιβεβαιώσανε με τις δηλώσεις τους όσα ήταν ήδη γνωστά από την δημοσιογραφική έρευνα, δεν ανακοίνωσαν τελικά:

  • Το επιτόκιο με το οποίο θα βαρύνονται οι δόσεις. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα οριστεί στο 5% ετησίως. Αλλά όσοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ θα έχουν μηδενικό επιτόκιο εφόσον, όπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Παπανάτσιου, δεν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ.
  • Την κλίμακα υπολογισμού της ελάχιστης ετήσιας δόσεως. Από παραδείγματα που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών χθες βράδυ, εμμέσως αποκαλύπτεται ένα μέρος της κλίμακας αυτής, αλλά μόνον για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Δηλαδή 0% για το εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 4% για το μέρος του εισοδήματος από 10.000,01 έως 15.000 ευρώ (δηλαδή 1-200 ευρώ) , 6% για το τμήμα από 15.000,01 – 20.000 ευρώ (δηλαδή αθροιστικά 201-500 ευρώ), 8% για το κλιμάκιο 20.000,01-25.000 ευρώ (αθροιστικά δηλαδή 501 – 900 ευρώ) και 10% για το κλιμάκιο από 25.000,01 έως 30.000 ευρώ (δηλαδή αθροιστικά 901-1.400 ευρώ ετησίως).
  • Τις μειώσεις στην ελάχιστη δόση για όσους έχουν παιδιά και εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ. Εμμέσως από τα ίδια παραδείγματα που δόθηκαν χθες, προκύπτει ότι για το 1ο παιδί οι ανωτέρων συντελεστές μειώνονται κατά 1 μονάδα, δηλαδή 3% αντί 4% για εισόδημα 10.000,01-15.000 ή 5% αντί 6% για το επόμενο κ.ο.κ. Δεν προκύπτει από πουθενά όμως αν θα ισχύσει το ίδιο και για το 2ο παιδί ή το 3ο και κάθε επόμενο παιδί. Και έτσι ακόμα πάντως, μια πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 15.000 ευρώ το χρόνο για να αποφύγει τον «κόφτη» του αριθμού των δόσεων. Αλλά οικογένειες με περισσότερα παιδιά δεν θα βλέπουν κανένα επιπλέον όφελος.

Επιπλέον, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου θα αποκαλυφθούν επίσης:

  • Τι θα ισχύσει τελικά για τους 80.000 «εγκλωβισμένους» οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στο protothema.gr θα απαιτηθεί από τον οφειλέτη να παραιτηθεί από την αίτηση σύνταξης που είχε ήδη υποβάλει (πχ πριν 2 ή 3 ή παραπάνω χρόνια) και να υποβάλει καινούργια αίτηση για να ζητήσει να πάρει σύνταξη από τον Μάιο του 2019 και μετά –μέχρι και τον Σεπτέμβριο που θα λήξει η ρύθμιση.
  • Αν θα πρέπει να παραιτηθεί από οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη ρύθμιση είχε ήδη, ή και αν αποκλείεται οριστικά εξαιτίας της επειδή την τήρησε.
  • Αν το ελάχιστο ποσόν δόσεως για χρέη στους δήμους θα είναι τελικώς 20 ευρώ, όπως ίσχυσε και στο παρελθόν.

Κατόπιν επίμονων ερωτήσεων, η κυρία Παπανάτσιου διευκρίνισε πάντως ότι ενώ το νομοσχέδιο θα προβλέπει πως για να ενταχθεί κάποιος στις 120 δόσεις πρέπει να λάβει κατ’ελάχιστον 18 δόσεις, όσοι δικαιούνται λιγότερες (λόγω ελάχιστης δόσεως 30 ευρώ και χαμηλής οφειλής έως 3.000 ευρώ) δεν θα αποκλειστούν πλήρως, αλλά θα μπορούν να ενταχθούν για να επωφεληθούν από το μηδενικό επιτόκιο που προσφέρει σε αυτούς μόνον η νέα ρύθμιση.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Aπό την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ρύθμιση θα διαρκέσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως τόνισαν οι αρμόδιοι υπουργοί (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου ,Χαρίτσης, Πετρόπουλος, Φωτίου) στην κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Εκτίμησαν ότι η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε 120 δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα θα ανοίξει στις 14 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου 2019.

Την επόμενη ημέρα από την ψήφισή τους θα ανοίξουν και οι άλλες δύο ρυθμίσεις, αλλά θα δέχονται αιτήσεις όχι για 1,5 αλλά 4,5 μήνες, έως τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει τα στοιχεία να πείσει τους δανειστές ότι η ρύθμιση δεν ενθαρρύνει την κουλτούρα κακοπληρωτών και δεν πισωγυρίζει .

Η κ. Αχτσιόγλου όμως ήταν κατηγορηματική πάντως ότι δεν θα συζητηθεί με τους θεσμούς η νέα ρύθμιση –εννοώντας ενδεχομένως μόνον εκείνην για τα Ταμεία την οποία ετοίμασε η ίδια. Τόνισε επίσης ότι το κούρεμα της αρχικής οφειλής είναι λογικό και επιβάλλεται να μειώνεται η σύνταξη του οφειλέτη, ενώ θα ήταν και αντισυνταγματικό να λαμβάνουν ίδια σύνταξη ασφαλισμένοι που πλήρωσαν λιγότερα με άλλους πουπλήρωσαν περισσότερα.

Ωστόσο διευκρίνισε πως «ο οφειλέτης θα έχει δικαίωμα επιλογής και θα μπορεί να ζητήσει μόνον δόσεις και όχι το κούρεμα».