Η Τριµελής Επιτροπή Συµµόρφωσης του Συµβουλίου της Επικρατείας, µε βάση τις αποφάσεις 2287- 2290/2015 της Ολοµέλειας του ΣτΕ, διατάσσει την κυβέρνηση άµεσα:

-Να δώσει τα αναδροµικά σε όσους είχαν προσφύγει µέχρι 10/6/2015 και να χορηγήσει τα αναδροµικά των ∆ώρων.

∆ηλαδή, 800 ευρώ ανά έτος (400 δώρο Χριστουγέννων + 200 δώρο Πάσχα + 200 επίδοµα αδείας) για τα έτη 2015 έως 2019.

Ουσιαστικά, το Ανώτατο Ακυρωτικό ∆ικαστήριο µε τις πολύ σηµαντικές αυτές Ζ15 και Ζ16/2019 αποφάσεις της Επιτροπής Συµµόρφωσης διατάσσει αµετάκλητα την κυβέρνηση να συµµορφωθεί προς τις αποφάσεις του 2015, να χορηγήσει τα αναδροµικά των ετών 2015-2019 και να αναπροσαρµόσει τις συντάξεις χωρίς να υπολογίζει τις αµετακλήτως αντισυνταγµατικές περικοπές του 2012!

Η κυβέρνηση οφείλει κατά τους νοµικούς σε κάθε συνταξιούχο, που δεν είναι υποχρεωµένος να προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη, 4.800 ευρώ από την αναδροµική καταβολή δώρων-επιδοµάτων των ετών 2015-2019 και 3.000 ευρώ περίπου (κατά µέσο όρο) ανά συνταξιούχο από την αποκατάσταση των συντάξεων και την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012, χωρίς δηλαδή τις περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγµατικές.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση άρχισε τις προεκλογικές υποσχέσεις παροχών...

Οι 120 δόσεις, η 13η σύνταξη και οι συντάξεις χηρείας έρχονται πάλι στο προσκήνιο. Αυτήν τη φορά ταχυδρόµος των ειδήσεων που «ΘΑ» υλοποιηθούν το 2020, µε άλλη κυβέρνηση είναι ο υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος, ο οποίος ανέφερε σχετικά:

1. Οι ρυθµίσεις θα έρθουν µετά το Πάσχα, αν και έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόµενες διαδικασίες.

2. Τα περιουσιακά στοιχεία δεν θα παίζουν κάποιον ρόλο για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταµεία.

3. Αναφορικά µε τις συντάξεις χηρείας, καταργούνται τα ηλικιακά όρια.

4. Θεσπίζεται ελάχιστο όριο έγγαµης συµβίωσης στα 3 χρόνια, αντί για 5 που ήταν µέχρι τώρα.

5. Θα έχουν κάλυψη τα ενήλικα παιδιά µέχρι 24 ετών, ανεξαρτήτως αν σπουδάζουν ή όχι.

6. Οσον αφορά τα αναδροµικά, όσοι έκαναν αίτηση µέχρι το 2015 θα τα πάρουν, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για όσους έκαναν αίτηση µετά, σύµφωνα µε την απόφαση του δικαστηρίου.

7. Σχετικώς µε το αφορολόγητο, είπε ότι «δεν θα γίνει µείωση».

8. Εξετάζεται το ενδεχόµενο να δοθεί 13η σύνταξη από το 2020.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου αναφορικά µε τα αναδροµικά έδωσε απάντηση αµφίδροµης έκτασης, που περισσότερο απογοήτευσε παρά έκανε τους συνταξιούχους να χαρούν. ∆ήλωσε, µεταξύ άλλων: «Εξετάζουµε τα δηµοσιονοµικά περιθώρια για να δοθούν τα αναδροµικά. ∆εν υπάρχει ζήτηµα αναδροµικών βουλευτών, αφού έχει αποσυρθεί η σχετική διάταξη και κανένας από τους βουλευτές δεν πρόκειται να διεκδικήσει. Η επαναφορά της 13ης σύνταξης είναι µέσα στη συνολική ατζέντα», τονίζοντας πως πρόκειται για «αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός», εξηγώντας ότι «εξετάζουµε µε βάση τα δηµοσιονοµικά δεδοµένα» και σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει πως «δεν πρόκειται για υπόσχεση, αλλά για υπό διερεύνηση ζήτηµα. Οι 120 δόσεις δεν είναι υποθετικό ζήτηµα. Είναι έτοιµο το νοµοσχέδιο και θα ψηφιστεί αµέσως µετά το Πάσχα. ∆εν έχει περιουσιακά και εισοδηµατικά κριτήρια, αλλά υπάρχει κούρεµα του χρέους. Κουρεύει τη βασική οφειλή και τις προσαυξήσεις κατά 85%», ενώ αποκάλυψε πως η πλατφόρµα για την υποβολή των αιτήσεων «θα ανοίξει την αµέσως επόµενη µέρα της ψήφισης».

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 4/5/2019