Χαμηλές προσδοκίες για τις πιθανότητες κατάληξης σε συμφωνία, διατηρούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε πως έχει πολύ χαμηλές προσδοκίες για σήμερα και προέβλεψε πως δεν θα υπάρξει κάποια καταληκτική εξέλιξη σήμερα.

Ο Μαλτέζος υπουργός ΟικονομικώνΈντουαρντ Σικλούνα δήλωσε πως δεν έχει καμία προσδοκία για σήμερα.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μίκαελ Νούναν, τόνισε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρχε τόση σύγχυση αναφορικά με την ελληνική αντιπρόταση, που δεν κατέστη δυνατόν να γίνει η απαραίτητη προεργασία για το Eurogroup και κατ' επέκταση και για τη Σύνοδο Κορυφής. Ο Νούναν επισήμανε ότι έχει πολύ χαμηλές προσδοκίες πως θα υπάρξει συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση, ωστόσο, αναγνώρισε πως έχουν γίνει μερικά βήματα από τις ελληνικές αρχές.

«Δεν βλέπω οριστική αξιολόγηση για την Ελλάδα σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ακόμα, ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι «οι Θεσμοί θα αποφανθούν επί των ελληνικών προτάσεων. Θα δούμε αν θα αποτελέσουν βάση».

Πάντως, ο Ολλανδός πολιτικός σημείωσε ότι είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εμφανίσθηκε επιφυλακτικός σήμερα λέγοντας ότι δεν είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

"Πρόοδος έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν έχουμε ακόμη φθάσει στο τελικό στάδιο. Δεν ξέρω εάν θα έχουμε συμφωνία σήμερα", δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στην πρόβλεψη ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως μερικές μέρες ακόμα πριν Αθήνα και θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία προχώρησε σήμερα η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη γερμανική πόλη του Μαγδεμβούργου.

Ειδικότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μπορέσουν να πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση στη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα, εκτός και εάν έχουν λάβει σύσταση σχετική από τους θεσμούς νωρίτερα.

"Υπάρχουν ακόμα πολλές μέρες μέσα στην εβδομάδα στις οποίες μπορούν να ληφθούν αποφάσεις", είπε χαρακτηριστικά.

Η Μέρκελ επισήμανε ότι χωρίς μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, η σύνοδος σήμερα το βράδυ δεν μπορεί να είναι τίποτα περισσότερο από ένα φόρουμ συζήτησης.

Από τη μεριά, ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε σήμερα -μιλώντας σε δημοσιογράφους- να υπάρξει μία "συνολική και βιώσιμη συμφωνία" και όχι "μερική και περιορισμένη χρονικά" ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της.

"Εκείνο που δεν επιθυμώ, είναι να υπάρξει μία μερική συμφωνία ή περιορισμένη χρονικά. Είμαι υπέρ μίας συνολικής και βιώσιμης συμφωνίας", δήλωσε προσθέτοντας πως η Γαλλία "θα κάνει τα πάντα ώστε από τη συζήτηση να προκύψει μία συμφωνία".

Στη περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα απόψε εξέφρασε την ελπίδα "ότι οι βάσεις θα είναι τέτοιες που μία συμφωνία θα είναι δυνατή μέσα στις επόμενες ημέρες".