Συστάσεις για το σύστημα δημοσιονομικής εποπτείας και πειθαρχίας της ευρωζώνης θα κάνει σήμερα στο Eurogroup του Λουξεμβούργου η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσιάζοντας την έκθεση του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ για τη ζώνη του ευρώ, αναφέρουν "τα Νέα" σε σημερινό τους δημοσίευμα

 Η Λαγκάρντ αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη για αλλαγή συνθηκών στην ΕΕ, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να συζητείται στους κόλπους της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, η έκθεση του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ για τη ζώνη του ευρώ που θα παρουσιασθεί στο Eurogroup υποστηρίζει πως οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ για δημοσιονομικό έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ και για χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ είναι πλέον παρωχημένοι

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θεωρεί πως ο στόχος για έλλειμμα 3% θα ήταν συμβατός με τον στόχο για επίπεδο χρέους 60% μεσοπρόθεσμα, μόνο αν ο ονομαστικός ρυθμός ανάπτυξης ήταν υψηλότερος από 5%. Ωστόσο, μετά την κρίση ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω, με τον μεσοπρόθεσμο ρυθμό ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ να εκτιμάται σε περίπου 3% για πολλές χώρες της ευρωζώνης. 

Το Ταμείο αναφέρει χαρακτηριστικά πως περίπου οι μισές χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν χάσει το στόχο για το δημόσιο χρέος έως 60% του ΑΕΠ, τα περισσότερα έτη μετά το 1999, ενώ στο σύνολό της η ευρωζώνη έχει χάσει το στόχο καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας 16ετίας. 

Ανεφάρμοστος, αλλά σε μικρότερο βαθμό, έχει υπάρξει και ο στόχος για έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις Ελλάδα και Πορτογαλία που συστηματικά παραβίαζαν το στόχο. 

Για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αυτά, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ σημειώνουν ότι η ΕΕ πρέπει να εστιάσει περισσότερο στον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ ως τη μόνη δημοσιονομική «άγκυρα» και να έχει πιο ευέλικτους κανόνες όσον αφορά στις δαπάνες και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. 

Στην έκθεση επισημαίνεται πως η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει πιο αξιόπιστες κυρώσεις κατά των χωρών - μελών που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες και να βρει τρόπο, ώστε αυτές να επιβάλλονται αυτόματα. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει πως η μετάβαση σε ένα απλούστερο μοντέλο θα χρειαστεί χρόνο και ίσως απαιτήσει ακόμα και αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, όμως αυτό ίσως αποτελεί την καλύτερη απάντηση στον αυξανόμενο σκεπτικισμό για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.