Σημαντική υποχώρηση σημείωσε το ελληνικό χρέος από το 170% στο 168,8% του ΑΕΠ.

Ο βασικός λόγος για αυτή την μείωση είναι η επιστροφή στην ευρωζώνη των κεφαλαίων που προοριζόταν για ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών. 

Ακόμα και τώρα ,όμως,, το ελληνικό χρέος παραμένει να είναι το υψηλότερο από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Η Eurostat δήλωσε πως τα χρέη συνολικά των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης, ανέρχονται στο 92,9% του συνολικού ΑΕΠ της περιοχής, έναντι του 92% που ήταν στους τρεις τελευταίους μήνες του 2014. Με βάση τους κανόνες της ΕΕ, τα δημόσια χρέη δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 60% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη από τις πέντε χώρες που χρειάστηκαν διάσωση και η κυβέρνησή της έχει μακράν το μεγαλύτερο χρέος έναντι του ΑΕΠ, αν και υποχώρησε στο 168,8% στο α΄ τρίμηνο φέτος από το 177,1% στο δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους, που αποτελεί την μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης.

Η μεγαλύτερη αύξηση δημόσιου χρέους εντός της Ευρωζώνης, καταγράφηκε στην Ιταλία, το οποίο αυξήθηκε στο 135,1% του ΑΕΠ από το 132,1%. Ακολουθεί η Γαλλία (από το 95,6% στο 97,5%).

Και οι δύο χώρες ανακάμπτουν από περιόδους οικονομικής στασιμότητας, και δυσκολεύονται να περικόψουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Άλλες χώρες που έχουν μειώσει το χρέος τους είναι η Γερμανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.