Μια νέα αρχή για την τοπική αυτοδιοίκηση
Του Ισίδωρου Μάδη, Υποψηφίου Δήμαρχου Παιανίας
Οι εκλογές του Μαϊου για την ανάδειξη νέων δημοτικών αρχών θα είναι οι δεύτερες που θα διεξαχθούν με την εθνική μας οικονομία σε κρίση. Όπως τον καθένα μας ξεχωριστά, έτσι και την τοπική αυτοδιοίκηση η κρίση την έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό. Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ οι μειώσεις των πόρων της ΚΕΔΕ ανέρχονται στο 60% την τελευταία τετραετία και στο 55% σε θέματα επενδύσεων.
Την ίδια ώρα οι Δήμοι είναι, εκτός των άλλων, επιφορτισμένοι με σημαντικές δράσεις κοινωνικού και προνοιακού χαρακτήρα. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστοι μάρτυρες:
* Κάθε μέρα στους δήμους όλης της χώρας περισσότερα από 170.000 παιδιά πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και περισσότερα από 3.000 παιδιά στα κέντρα φροντίδας παιδιών με αναπηρία.
* Κάθε μέρα στους δήμους όλης της χώρας 75.000 και πλέον ηλικιωμένοι εξυπηρετούντα από το πρόγραμμα στο σπίτι και στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας κατάκοιτων ηλικιωμένων.
* Οι δήμοι συντηρούν περισσότερα από 15.000 σχολικά κτίρια, ωδεία, βιβλιοθήκες, πνευματικά και αθλητικά κέντρα.
* Καθημερινά περισσότεροι από 20.000 τόνοι αστικών αποβλήτων και σκουπιδιών μαζεύονται από τους δήμους σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Είναι συνεπώς σαφές ότι οι παραπάνω και μόνο λόγοι, συνιστούν την αποτελεσματική ενίσχυση των Δήμων. Ακόμη περισσότερο όταν οι ίδιοι οι πολίτες αισθάνονται τους Δημάρχους, τους αντιδημάρχους και τους λοιπούς αιρετούς πιο κοντά τους και ότι τους εκπροσωπούν περισσότερο από κάθε άλλο εκλεγμένο αντιπρόσωπο, σύμφωνα με έρευνα της Metron
Analysis. Ο ρόλος συνεπώς των Δήμων είναι εξαιρετικά σημαντικός. Και μπορεί να γίνει πιο σημαντικός αν η πολιτεία δώσει τα κατάλληλα εργαλεία στους Δήμους, ώστε να επιτελέσουν αναπτυξιακό έργο. Να μπορούν να σχεδιάσουν σε βάθος χρόνου και να υλοποιησουν πολιτικές που δεν θα εξαντλούνται στα όρια της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Για να μπορέσουν να επιτελέσουν το αναπτυξιακό τους έργο οι δήμοι πρέπει να είναι οικονομικά αυτοδύναμοι. Και οικονομική αυτοδυναμία των δήμων σημαίνει φορολογική αποκέντρωση, ώστε να υπάρχουν σταθερά έσοδα. Μόνο η φορολογική αποκέντρωση θα σπάσει το πελατειακό σύστηα μεταξύ τοπικής αυτιοδιοικησης και κεντρικού κράτους αλλά και θα δοθεί πραγματικά η δυνατότητα στους δήμους να ασκήσουν αναπτυξιακή πολιτική που θα δημιουργησει θέσεις εργασίας και πλούτο σε κάθε περιφέρεια. Παραδείγματα από την Ευρώπη προς αυτή την κατελυθυνση πολλά. Από τη Δανία, την Φινλανδία, τη Γερμανία μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες, να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα και να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές. Ας τολμήσουμε τώρα και ας κάνουμε μια νέα αρχή για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους συμπολίτες μας. Εμπνευσμένοι από τις καλύτερες πρακτικές της Ευρώπης.