Η πρώτη δημόσια εκδήλωση της κίνησης των "5"
Που κατέληξαν οι 5 δήμαρχοι
Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, ήταν το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας των 5», των πέντε Δημάρχων που συγκροτούν την κίνηση, δηλαδή των Δημάρχων Βόλου, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων και Ιωαννίνων. Οι Δήμαρχοι υποστήριξαν ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει ο πόλος ανασυγκρότησης της δημοκρατίας, της κοινωνικής ευθύνης και της μεταρρυθμιστικής προοπτικής, ωστόσο, παρενέβη ομάδα περίπου 20 σχολικών φυλάκων οι οποίοι τους κατηγόρησαν για «κροκοδείλια δάκρυα» και πως παρά τα μεγάλα λόγια, εκείνοι έστειλαν τις λίστες με τις διαθεσιμότητες στο Υπουργείο.
Ο Δήμαρχος Βόλου, δήλωσε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει χρέος να αναβαθμίσει το ρόλο της στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Η μεγάλη πρόκληση είναι να γίνει πόλος δημοκρατικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής ευθύνης και μεταρρυθμιστικής προοπτικής. Ο Σκοτινιώτης υποστήριξε ότι η «Πρωτοβουλία των 5» είναι μία πολιτική παρέμβαση για την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν αποσκοπεί να αποτελέσει παράταξη, αλλά να συμπορευθεί και να στηρίξει την ΚΕΔΕ. «Δεν επιδιώκουμε την εμπλοκή μας στην κεντρική πολιτική σκηνή και δεν υπηρετούμε προσωπικούς στόχους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάνος Σκοτινιώτης.
Βασικός στόχος της Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι, κατά τον Σκοτινιώτη, η χρηματοδοτική απεξάρτηση από τους κοινοτικούς πόρους, μέσω των οποίων ασκεί την κοινωνική της πολιτική.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ανέφερε ότι η ημερίδα σηματοδοτεί την αναγκαιότητα να οριοθετηθούν οι νέοι θεσμοί και κοινωνικές ανάγκες που δημιούργησε η κρίση. «Η σημερινή εκδήλωση είναι ένα επιπλέον βήμα που θα τεκμηριώσει και θα κωδικοποιήσει τις νέες μορφές και τις προτάσεις με τρόπο τέτοιο, που θα μπορούν να γίνουν κτήμα του κάθε δήμου, ανάλογα με το τι χρειάζεται ή τι σκοπεύει να κάνει και της κάθε δημοτικής παράταξης ή κοινωνικής ομάδας, που θέλει να ασχοληθεί με τέτοιου είδους θέματα».
«Η κίνηση των 5 Δημάρχων, αν και επικεντρώνεται κυρίως στην τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί παρά να εκφράζει και μία πρωτοβουλία που βλέπει με ανησυχία την έλλειψη συγκροτημένων πολιτικών σχεδίων για την ανάσχεση της κρίσης» είπε με την σειρά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Ο Μπουτάρης συνέχισε λέγοντας ότι η πρωτοβουλία προτάσσει όχι κομματικά, αλλά ορθολογικά, μεταρρυθμιστικά και προοδευτικά κριτήρια για την αναδιοργάνωση της τοπικής Αυτοδιοίκησης και πως ευελπιστεί να αποτελέσει εφαλτήριο έτσι ώστε να βρουν ανταπόκριση οι ιδέες και οι προβληματισμοί που εκφράζει και κατά συνέπεια να αποτελέσει τον κανόνα για την αναδιοργάνωση του ελληνικού κράτους.
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, είπε πως η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συμπορευτεί με τους πολίτες για να διαμορφώσει μία νέα πρόταση, μεταρρυθμιστική και ρεαλιστική ταυτόχρονα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η κοινωνική πολιτική της αυτοδιοίκησης, έχει υποκαταστήσει από καιρό το ρόλο του κοινωνικού κράτους, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η Τ.Α, συνέχισε, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα αξιόλογο και σημαντικό δίκτυο δομών και δράσεων, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων και με βάση τον εθελοντισμό.
Τέλος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Φίλιππος Φίλιος, αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πολιτικές της δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων και συμπλήρωσε ότι η Πολιτεία και η Κοινωνία οφείλουν να συνδράμουν ώστε να επηρεάσουν τις μελλοντικές εξελίξεις υπέρ των ευπαθών ομάδων. Απαραίτητη κρίνεται, επιπλέον, η παρουσία εξειδικευμένων ατόμων και επιστημόνων. «Ας είναι στόχος όλων μας η «Παροχή ποιοτικά αρτιότερων υπηρεσιών, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αξιοπρέπεια του πολίτη, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του», κατέληξε.