Την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες καθώς και τη συμμετοχή τους στην Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 συζήτησαν διεξοδικά στη σημερινή συνάντηση οι Περιφερειάρχες με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη και το Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων ΕΣΠΑ Γιώργο Γιαννούση.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι οι Περιφέρειες έχουν πετύχει τον ετήσιο στόχο απορροφητικότητας, σε αντίθεση με ορισμένα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων.Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός δήλωσε:

«Τα αποτελέσματα της διαχείρισης του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες μιλούν από μόνα τους. Στα χρόνια που διαχειριζόμαστε το κομμάτι του ΕΣΠΑ που αφορά τις Περιφέρειες, υπερδιπλασιάσαμε την απορροφητικότητα. Η Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την επιτυχία και στο σχεδιασμό για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο να αποδώσει στις Περιφέρειες τουλάχιστον το 50% των ευρωπαϊκών πόρων για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία, χρηματοδοτήσεις για την αγροτική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας να μη γίνονται από τις Περιφέρειες, αλλά από τα γραφεία των Υπουργείων. Παράλληλα, το Κράτος πρέπει να μας λύσει τα χέρια αίροντας όλες τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ώστε να έχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα στην ανάπτυξη του τόπου».

Από τη πλευρά το υπουργείο Ανάπτυξης  σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

-Έγινε ενημέρωση για την πορεία αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών.

-Καταστρώθηκε σχέδιο δράσης για τη μεγιστοποίηση της εισροής Κοινοτικών πόρων εντός του έτους.

-Τονίστηκε η ανάγκη να υποβληθούν περισσότερες ενδιάμεσες αιτήσεις πληρωμών αντί μιας στο τέλος Δεκεμβρίου. Για το λόγο αυτό, ζητήθηκε να επισπεύσουν οι φορείς υλοποίησης των έργων τις πληρωμές προς τους αναδόχους.

-Δεδομένου ότι οι εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ έχουν φθάσει στο 161 % του προϋπολογισμού του προγράμματος, και οι συμβάσεις στο 115%, επισημάνθηκε η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η εκκαθάριση των έργων που θα απενταχθούν από το παρόν πρόγραμμα και θα ενταχθούν στο επόμενο. Τονίστηκε ακόμη ότι για τον ίδιο λόγο ότι δεν θα πρέπει να γίνονται νέες εντάξεις εκτός αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι που το επιβάλουν.

Στη σύσκεψη αναλύθηκε επίσης η ρύθμιση που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, με στόχο την διευκόλυνση και επιτάχυνση απορρόφησης των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με την οποία επιτρέπεται στο ΥΠΑΑΝ η υπερδέσμευση (overbooking) κονδυλίων προς τους φορείς, χωρίς να μεταβάλλεται το ανώτατο όριο δαπανών που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η διάταξη αυτή, που ψηφίστηκε στις 30 Οκτωβρίου έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τη γενική γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων/ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα το υπουργείο Ανάπτυξης να έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής πιστώσεις ύψους 6,775 δις. ευρώ από το ΠΔΕ, έναντι 6,65 δις. που είναι το συνολικό ύψος του ΠΔΕ για εφέτος.

Η δυνατότητα υπερδέσμευσης κονδυλίων δίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να υπάρξουν στο τέλος του χρόνου αδιάθετα κονδύλια του ΠΔΕ στις περιπτώσεις π.χ. που ορισμένοι φορείς του Δημοσίου ή εργολάβοι καθυστερήσουν την υλοποίηση των συμβάσεων ή την υποβολή αιτημάτων πληρωμής.

Η εκτέλεση του ΠΔΕ του 2013 εξελίσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό, καθώς από τα 6,65 δις. που προβλέπει ο προϋπολογισμός και τα 6,775 δις. πιστώσεων που έχουν εγκριθεί, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και επί τη βάσει των αιτημάτων των φορέων του Δημοσίου:

-Έχει εγκρίνει το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης που έχουν υποβληθεί (συνολικά 4,633 δις. ευρώ) και

-Έχει διαθέσει προς πληρωμή τα ποσά που έχουν ζητήσει οι φορείς (συνολικά 4,262 δις.) Από αυτά οι φορείς του Δημοσίου, έχουν πληρώσει τα 3,324 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ροή των χρηματοδοτήσεων εξαρτάται από το ρυθμό υλοποίησης των έργων από τους φορείς, που έχουν την ευθύνη υλοποίησης τους. Ωστόσο όπως συμβαίνει κάθε χρόνο οι εκταμιεύσεις επιταχύνονται στο τελευταίο δίμηνο του έτους, εξέλιξη που αναμένεται να διευκολυνθεί εφέτος λόγω εφαρμογής της δυνατότητας υπερδέσμευσης κονδυλίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα από τη 18η θέση που βρισκόταν πέρυσι ως προς τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, εφέτος βρίσκεται στην 4η. Στόχος της σημερινής σύσκεψης ήταν οι ρυθμοί απορρόφησης να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω και των αναγκών της πραγματικής οικονομίας.