Οι αμυντικές βιομηχανίες, οι πλειστηριασμοί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων είναι τα βασικά αγκάθια στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Η πεντάωρης διάρκειας συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με τους Τροϊκανούς, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00 και σε αυτήν έγινε σαφές πως η κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώσει 1,3 δισ. ευρώ για το 2014, που θα ικανοποιούν τους δανειστές, ποσό που αντιστοιχεί με το δημοσιονομικό κενό.

«Κόκκινη γραμμή» από πλευράς κυβέρνησης είναι προς το παρόν πως το νέο έτοιμο σχέδιο δράσης δεν πρόκειται να περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα, κάτι το οποίο συζήτησαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και δεσμεύτηκαν για αυτό, κατά την σύσκεψή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Τρόικα λοιπόν για σήμερα έχει... βαρύ πρόγραμμα καθώς θα δει με την σειρά τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρας, τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, καθώς και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη. Επί τάπητος κατά τις συναντήσεις αναμένεται να τεθούν τα εξής ζητήματα τα οποία είναι μέχρι στιγμής ανοιχτά.

Ο φόρος ακινήτων

Η Τρόικα θα κληθεί να επικυρώσει την συμφωνία που υπήρξε μεταξύ του Χρύσανθου Λαζαρίδη με τους εκπροσώπους των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Εφόσον αυτό γίνει σήμερα, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στην Βουλή.

Πλειστηριασμοί

Για το μείζον αυτό ζήτημα εξακολουθεί μεγάλη απόσταση μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης και της Τρόικας. Ο κ. Χατζηδάκης θα καταθέσει σήμερα ολοκληρωμένη την πρότασή του και θα πιέσει έτσι ώστε η Τρόικα να υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση για πλήρη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Μετά την κυβερνητική σύσκεψη ο υπουργός δήλωσε ότι: Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβούνται. Αυτοί οι οποίοι πρέπει να το σκέφτονται είναι αυτοί που παριστάνουν τους φτωχούς χωρίς να είναι».

Ασφαλιστικό

Το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει καταθέσει ο Γιάννης Βρούτσης επανέρχεται στο τραπέζι και όπως δημοσιεύει το Έθνος, η Τρόικα θεωρεί ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αποφέρουν 600-700 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

ΕΑΣ, χρέη κ.α.

Το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, η επιστροφή οφειλών του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ, αλλά και η ολοκλήρωση της κινητικότητας που αφορά πλέον τα υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών είναι θέματα τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει».