TH MAXΗ με τον χρόνο δίνει η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς απομένει ένας περίπου μήνας που η χώρα μας αναλαμβάνει το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Προεδρίας και έξι ακόμα μήνες πριν από την λήξη της θητείας των Ευρωπαϊκών Οργάνων της ΕΕ.

ΔΥΟ παράλληλες διαδρομές σε ένα τοπίο που αλλάζει συνεχώς και στο όποιο η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις.

ΚΑΙ αν το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία θεωρείται από τα σπουδαιότερα για την χώρα μας και τον ίδιο. Για διαφορετικούς λόγους η εξάμηνη Προεδρία είναι αυτή που έρχεται σε μια αποφασιστική και κρίσιμη καμπή για το μέλλον και την πορεία, τόσο της πατρίδας μας, όσο  και της Ευρωπαϊκής Ένωσης    στο σύνολό της.

Ας δούμε όμως τα θέματα με τη σειρά τους:

1) H συνάντηση και το δείπνο εργασίας Μέρκελ – Σαμαρά, κρίνεται στην σημερινή συγκυρία άκρως σημαντικό. Γιατί θα διαφανούν οι προθέσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου απέναντι στην Ελλάδα αλλά και των προοπτικών που θέλουν την ΕΕ να περιμένει τη ‘’συμμαχική κυβέρνηση κεντροδεξιάς και σοσιαλιστών’’ με καινούργιο κοστούμι και αλλαγή πλεύσης με τους Εταίρους να ζητούν ‘’περισσότερη Ευρώπη’’.‘’περισσότερη αληλλεγγύη’’.

2) Το γεγονός ότι, η συνάντηση Σαμαρά- Μέρκελ σε μια περίοδο που όλα τα κράτη μέλη ετοιμάζουν τα προγράμματα τους για την περίοδο 2014-2019, δίνει από μόνη της το στίγμα του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των συναντήσεων και των ταξιδιών του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Και όπως πάντα  συμβαίνει, από την κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών, θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε  τα συμπεράσματα, τα οποία προαναγγέλλουν συνήθως και το μέλλον!

3) ΠΟΛΛΟΙ βιάστηκαν να πουν ότι ‘’δεν πρόκειται να δοθεί καμία υπόσχεση από τη Μέρκελ, γιατί δεν έχει ακόμη σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία’’.

Κατά την προσωπική μας άποψη  δεν έχει σχέση και σημασία, δεδομένου ότι το χρίσμα της Καγκελαρίου είναι της Μέρκελ και δεν αλλάζει για τη νικήτρια των εκλογών.

Και για όποια Γερμανική κυβέρνηση θα προσθέταμε!

4) Οι πρόσφατες παρεμβάσεις της Κομμισσιόν και του Όλι Ρεν που καλούν την Γερμανία να ‘’αναθεωρήσει πολλά από τα προγράμματα ανάπτυξης, εξαγωγών και ανταγωνισμού, με τα υπέρογκα έσοδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ΄΄, ασφαλώς έχουν επηρεάσει την κοινή γνώμη, αλλά και τη αναμενόμενη στάση της Γερμανίας απέναντι στις άλλες 27 χώρες.

Φυσικά, πόσο και σε τι βαθμό, ίσως φανεί ακόμα και από την συνάντηση της Μέρκελ με τον έλληνα Πρωθυπουργό.

ΤΑ ΑΒΑΝΤΑΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΣΟ και αν προσπάθησαν ορισμένοι και δη η αντιπολίτευση να υποβαθμίσουν την πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η ουσία και το αποτέλεσμα είναι αυτά που ΄΄λύνουν πολλαπλώς΄΄ τα χέρια του Προέδρου της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτερο βήμα στην αντιμετώπιση της κρίσης.

ΚΥΡΙΟ όπλο σε αυτή τη μάχη είναι η εμπιστοσύνη και η αναγνωσιμότητα  των ξένων ομολόγων που δείχνουν στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Κυρίως όμως στην δραστηριότητα που επιδεικνύει και τις προσπάθειες που καταβάλει για τον τόπο του.

Ένα σημαντικό γεγονός που ενδεχομένως να προσμετρηθεί στις προσεχείς εξελίξεις, ήταν και αυτό που ανακοινώθηκε στο Eurogroup την Παρασκευή. Αφορά την Ισπανία και την Ιρλανδία, οι οποίες από την 1Η Ιανουαρίου επιστρέφουν στις αγορές, εκτός κινδύνου και με τις τράπεζες να αξιοποιούν τα χρήματα των ανακεφαλοποιήσεων (από την ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ, ΕΚΤ, αντίστοιχα) σε δάνεια για νέες επιχειρήσεις και κυρίως επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από κοντά και η Ουγγαρία ενώ για την Ιταλία προέκυψε πρόβλημα στην έγκριση από την ΕΕ του σχεδίου Προϋπολογισμού της, μόλις προχθές.  Κάτι όμως που δεν ανησυχεί την κυβέρνηση Ενρίκο Λέττα, αφού η διάσπαση του Κόμματος της Δημοκρατίας και Ελευθερίας (PDL) του Μπερλουσκόνι, εξασφαλίζει μεγαλύτερη συνοχή και σταθερότητα ώστε να αποσπάσει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας τους διασπασθέντες Βουλευτές με το μέρος της κυβέρνησης.

ΜΕ ΓΝΩΜΩΝΑ τις εξελίξεις αυτές, η Ελληνική Προεδρία αποτελεί αβαντάζ για τη χώρα μας στο εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος  2014 και με προοπτικές εφ΄όσον αξιοποιηθούν προγράμματα δημιουργικότητας και προβολής.

Η Ελληνική Προεδρία και τα αποτελέσματα της θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τόσο την ανάπτυξη, όσο και τα αποτελέσματα στις εκλογές του Μαΐου: Δημοτικές, Περιφερειακές και Ευρωεκλογές.

ΕΝΑ μεγάλο στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά στις κατά μέτωπον μάχες  στο εσωτερικό αλλά  με σύμμαχο την  Ευρωπαϊκή Ένωση, που καλείται να δώσει σε μια χρονική περίοδο έξι μηνών και με αντίπαλο το χρόνο!

Με αισιοδοξία και ελπίδα!