Η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στο φυσικό αέριο
Τιμές πρόκληση για τους καταναλωτές
Απάντηση στο ερώτημα με τι κόστος προμηθεύεται σήμερα το φυσικό αέριο η κεντρική Ευρώπη δίνει ίσως η πιο έγκυρη και αξιοσέβαστη ενεργειακή έκδοση γύρω από το φυσικό αέριο, το European Gas Daily του οίκου Platts.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του EGD η μέση τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου στη Γερμανία (περιλαμβανομένου και του ακριβότερου LNG) ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο 26,4 ευρώ/ MWh. Η τιμή σύμφωνα με το δημοσίευμα προκύπτει σύμφωνα με στοιχεία από τη γερμανική τελωνειακή αρχή BAFA και μεταφράζεται σε 10,46$/mbtu. Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τους γερμανούς πελάτες της Gazprom, η μέση τιμή εισαγωγής ρωσικού αερίου στη χώρα το Σεπτέμβριο ήταν ακόμη πιο χαμηλά στα 9,7 $/mbtu (η μέτρηση αυτή είναι η πιο αξιόπιστη καθώς υπολογίζει την αξία με βάση τη θερμική απόδοση).
Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι τιμές στη Γερμανία κυμαίνονται σε αυτά τα επίπεδα Γερμανία, το Σεπτέμβριο η αντίστοιχη τιμή εισαγωγής του ρωσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν 13,11 $/mbtu ή αλλιώς 25% ακριβότερη από τη μέση τιμή εισαγωγής στη Γερμανία. Εάν μάλιστα συγκρίνουμε την τιμή του ρώσικου αερίου σε Ελλάδα και Γερμανία τότε η διαφορά διευρύνεται ακόμη περισσότερο στο 35%, όπως γράφει το capital.gr.
Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες έχει οριστεί ένα ακόμη ραντεβού μεταξύ αντιπροσωπειών της ΔΕΠΑ και της Gazprom για το γνωστό θέμα της αναθεώρησης προς τα κάτω της τιμής προμήθειας αερίου της χώρας μας.
Αν και από πλευράς ΔΕΠΑ τηρείται σιγή ιχθύος και δεν υπάρχει καμία διαρροή για το που βρίσκονται οι συζητήσεις, η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται αρκετά κοντά σε μια συμφωνία. Η συμφωνία αυτή αφορά σε παροχή έκπτωσης της τάξης του 15%, δηλαδή ένα ποσοστό στη μέση της απόστασης μεταξύ του αρχικού ελληνικού αιτήματος (20%) και της πρώτης ρωσικής προσφοράς (10%). Σε περίπτωση που δεν επισφραγιστεί η συμφωνία, τότε στα τέλη Νοεμβρίου ανοίγει ο δρόμος για προσφυγή σε διαιτησία, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα, με μια εύλογη ωστόσο χρονική καθυστέρηση μέχρις ότου εξεταστεί η υπόθεση και εκδοθεί απόφαση.