Θεωρεί ατυχή στρατηγική να πέφτει όλο το βάρος της ανάκαμψης στις «πλάτες» χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία - Το νέο μοντέλο διάσωσης ορίζει την εξ αρχής επιβολής ζημιών στους ομολογιούχους.

«Το πάθημα έγινε μάθημα» για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που πεπεισμένο για τη λαθεμένη πρακτική που εφαρμόστηκε σε περιπτώσεις υπερχρεωμένων χωρών που προσέφυγαν σε πρόγραμμα διάσωσης, προωθεί ένα νέα σχέδιο για τις μελλοντικές διασώσεις χωρών που θα ζητήσουν βοήθεια.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Νew York Times», το ΔΝΤ στρέφεται εναντίον της λιτότητας, όπως την αξιώνει το Βερολίνο και θεωρεί ως ατυχή στρατηγική να επιρρίπτει όλο το βάρος της ανάκαμψης στις «πλάτες» χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία και το νέο μοντέλο διάσωσης ορίζει την εξ αρχής επιβολής ζημιών στους ομολογιούχους.
 
Το δημοσίευμα κάνει μνεία στη λαθεμένη εκτίμηση της ελληνικής ύφεσης και στη σθεναρή άρνηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συμμετέχουν στην απομείωση του κόστους δανεισμού τους προς την Ελλάδα.
 
Εντούτοις, η νέα πρόταση που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, δεν απολαμβάνει και πολύ διαφορετικής αντιμετώπισης, καθώς Ευρωπαίοι, αλλά και Αμερικανοί αντιτίθενται στην υιοθέτηση μίας τέτοιας πρακτικής που θα επέβαλε ζημίες και στους ομολογιούχους.
 
Παράγοντες από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τις χρηματοοικονομικές αγορές προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στις ήδη ευάλωτες αγορές της Ευρώπης, ενώ σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις από πλευράς των Ευρωπαίων, πρωτοστατεί η Γερμανία.