Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά τα λάθη, τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά. Χάρη στις θυσίες των πολιτών της κατάφερε να εξαλείψει μέσα σε αυτό το διάστημα ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 24 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα επίτευγμα που δεν έχει προηγούμενο σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος σημαίνει ότι το δημόσιο χρέος για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία και πλέον, μπορεί να αρχίσει να μειώνεται. Κυρίως, ότι η χώρα αποκτά ξανά τις προϋποθέσεις για να επιστρέψει στις αγορές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ επιβεβαίωσε πριν λίγες μέρες ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα πραγματοποίησε φέτος ένα άλμα 110 θέσεων στον τομέα της διευκόλυνσης της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και αναφέρεται ως παράδειγμα καλής πρακτικής στο συγκεκριμένο τομέα.

Προβλήματα και καθυστερήσεις σαφώς εξακολουθούν να υπάρχουν και μάλιστα σε τομείς κρίσιμους, όπως είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η πάταξη της φοροδιαφυγής, οι αποκρατικοποιήσεις, η αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου και η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, η άρση ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη μέχρι τώρα πρόοδο, με δεδομένο ότι στους περισσότερους τομείς η χώρα είχε ένα τεράστιο χάσμα να καλύψει και – βεβαίως – ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια εξελίσσεται σε καιρό ύφεσης, με την υπομονή και την ανοχή της κοινωνίας να έχουν προ πολλού αγγίξει τα όριά τους. 

Αυτό οφείλουν να αναγνωρίσουν και οι εταίροι μας, οι οποίοι εξακολουθούν να στρεβλώνουν την πραγματικότητα. Τώρα, είναι ουσιαστικά η ώρα να αποδείξουν ότι και οι ίδιοι δεν είναι αφερέγγυοι, ότι τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις, όπως τις έχει εν πολλοίς τηρήσει και η Ελλάδα. Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς τηρούν ακόμα και τώρα άκρως εχθρική στάση προς τη χώρα, τόσο στις πράξεις όσο και στα λόγια. Προκαλούν αντί να βοηθούν, αναζητούν προφάσεις εν αμαρτίαις, για να μην υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να αντιταχθεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα «όπλα», για να πείσει τους εταίρους μας ότι η αλλαγή πολιτικής θα εξυπηρετήσει και το δικό τους συμφέρον. Δεν έχουμε τα χρονικά περιθώρια για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις «μετά τις διακοπές του σκι», ούτε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα «χτίσουμε καταλύματα για να στεγάσουμε τους πολίτες που θα χάσουν την πρώτη τους κατοικία».

Οι παράλογες αυτές απαιτήσεις δεν οδηγούν τη χώρα μας στην έξοδο από την κρίση. Τη βυθίζουν ακόμη πιο βαθειά στην ύφεση και αποσαρθρώνουν τον κοινωνικό της ιστό. Και αυτό συμβαίνει τι περίοδο ακριβώς που έχουμε δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις να απομακρυνθούμε από τα ερείπια ενός σαθρού μοντέλου ανάπτυξης και να οικοδομήσουμε ένα νέο, βιώσιμο υπόδειγμα.

Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουν ότι είναι πραγματικοί εταίροι και όχι στυγνοί δανειστές. Ας σταματήσουν να απαξιώνουν και να θέτουν διαρκώς προσκόμματα στη γιγάντια προσπάθεια του ελληνικού λαού.