Σε Caa1 από Caa2 αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank η Moody's σε συνέχεια της αναβάθμισης της Ελλάδας κατά δυο βαθμίδες, σε Caa3.

Παράλληλα, αναβάθμισε το outlook για τις τρεις τράπεζες σε σταθερό από αρνητικό.

Ακόμη, ο οίκος άλλαξε το outlook της αξιολόγησης Caa2 της Eurobank σε θετικό από αρνητικό (προαναγγέλλοντας επικείμενη αναβάθμιση) ενώ άλλαξε και το outlook για την αξιολόγηση της Τράπεζας Αττικής σε σταθερό από αρνητικό.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η αναβάθμιση της αξιολόγησης για τις τρεις τράπεζες αντανακλά τα εξής:

- Την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης, μετά την ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ και ιδιώτες επενδυτές τον Ιούνιο.

- Την μείωση στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και την προσδοκία της Moodys ότι η "κορύφωση" στα NPLs θα λάβει χώρα στα τέλη του 2014 ή τις αρχές του 2015.

- Την βελτίωση στο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών, με τα ομόλογα του ΕFSF που έχουν στη διάθεσή τους, να αντισταθμίζουν εν μέρει το ρίσκο λόγω έκθεσης σε ξένες αγορές. 

- Τη βελτίωση του προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας, αν και όπως αναφέρει, αναμένεται να συνεχιστεί η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας για κάποιο διάστημα.

Σύμφωνα με τον οίκο, στις αξιολογήσεις συμπεριλαμβάνεται και η πιθανότητα στήριξης από την τρόικα, εάν χρειαστεί.

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν περαιτέρω εάν επιστρέψουν περισσότερες καταθέσεις, εάν σημειωθεί βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού με μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εάν διατηρηθούν "μαξιλάρια" κεφαλαίων υψηλότερα των νομοθετικών απαιτήσεων, που θα βοηθήσουν να απορροφηθούν τυχόν ζημιές από δάνεια.

Στον αντίποδα, οι τράπεζες θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν εάν επιδεινωθούν οι εγχώριες λειτουργικές ή πολιτικές συνθήκες, οδηγώντας σε σημαντικές εκροές καταθέσεων και αύξηση της εξάρτησης από το δανεισμό της ΕΚΤ ή εάν η ποιότητα ενεργητικού επιδεινωθεί πλέον του αναμενόμενου, απορροφώντας περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με τις εκτιμήσεις.