Αμεσα μέτρα για να μην μείνει κανένα νοικοκυριό ευπαθών ομάδων χωρίς ρεύμα αλλά και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πολίτες που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο τις ημέρες που θα χτυπά «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε το Σάββατο στο ΥΠΕΚΑ.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να επανασυνδεθεί άμεσα -στόχος μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία- το ρεύμα αλλά και να ανασταλούν οι διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω χρεών για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, που ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες των κοινωνικών-προνοιακών δομών, δήμων, Περιφερειών και της εκκλησίας την 1η Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν το Σάββατο αφορούν καταναλωτές που για διάφορους λόγους (άγνοια, έλλειψη τυπικών προϋποθέσεων, κλπ.) δεν είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στους οποίους έτσι κι αλλιώς δεν γίνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Πώς θα γίνει η διαδικασία επανασύνδεσης

Σε κάθε νομό θα συγκροτηθούν επιτροπές στις οποίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΔΕΗ, του Διαχειριστή του Συστήματος των Δήμων και των Περιφερειών. Σε αυτές θα αποσταλούν οι λίστες με τις συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και αφού ελέγχονται θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για την επανασύνδεση.

Σε ό,τι αφορά τις επανασυνδέσεις, στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν ολοκληρωθεί. Τεχνικά ο Διαχειριστής του Συστήματος έχει τη δυνατότητα να επανασυνδέει 1000 μετρητές την ημέρα, πανελλαδικά.

Δωρεάν ρεύμα στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση χτυπά «κόκκινο»

Εκτός από τα παραπάνω μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, προωθείται δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους κατοίκους Αττικής και Θεσσαλονίκης που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (συνολικά 272.000 καταναλωτές), κατά τις ημέρες που υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση ώστε να περιορίζεται η χρήση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης (τζάκια, ξυλόσομπες, κλπ.). Η πρόταση του ΥΠΕΚΑ έχει ήδη αποσταλεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η απάντησή της αναμένεται την Πέμπτη.

Τα άλλα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη του Σαββάτου

Όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης μετά τη σύσκεψη, αποφασίστηκε επίσης:

Εντατικοποίηση της ενημέρωσης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, προκειμένου να ενταχθούν νοικοκυριά που δεν έχουν κάνει αιτήσεις ενώ το δικαιούνται. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 470.000 καταναλωτές, αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με πέρυσι οπότε ήταν λιγότεροι από 300.000.

Εκδοση Υπουργικής Απόφασης για έκπτωση 70 % στο ρεύμα για τις κοινωνικές δομές των Δήμων, Περιφερειών, εκκλησίας κλπ. (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, συσσίτια κλπ)

Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης σε όλη την Ελλάδα ώστε όταν ανακύπτει πρόβλημα να επιλύεται άμεσα.

Στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στο ΥΠΕΚΑ υπό τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Κώστας Ασκούνης και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αθρούρος Ζερβός.

Ο κ. Ασκούνης ζήτησε, από την πλευρά του, αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης, αύξηση της έκπτωσης για τους δικαιούχους του ΚΟΤ και δημιουργία λογαριασμού χρηματοδότησης των δράσεων αυτών.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι η επιχείρηση είναι διατεθειμένη, με τη βοήθεια των δήμων να επανασυνδέσει άμεσα όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι η συνδρομή της αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αποφευχθούν και περιπτώσεις κατάχρησης του μέτρου των επανασυνδέσεων / αναστολής των διακοπών από άτομα που δεν έχουν πραγματική ανάγκη.

Σε επόμενη σύσκεψη θα εξετασθεί η αντιμετώπιση περιπτώσεων που δεν έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις ένταξης στο ΚΟΤ (π.χ. έμειναν άνεργοι μέσα στη χρονιά).