Σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, ετησίως, ανέρχονται οι οικονομικές απώλειες του ασφαλιστικού και προνοιακού συστήματος από την παράτυπη καταβολή συντάξεων και επιδομάτων. Αυτό προκύπτει από τα «ενδεικτικά στοιχεία» που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Ο κ. Κεγκέρογλου χαρακτήρισε τα στοιχεία «ενδεικτικά», αφού -όπως είπε- τα χρονικά περιθώρια απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση είναι περιορισμένα κι έτσι δεν είναι σε θέση να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τις εν λόγω απώλειες.

Ο κ. Κεγκέρογλου σημείωσε πως ο έλεγχος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποκάλυψε 3.569 μη δηλωθέντες θανάτους, το έτος 2011 και 904 το έτος 2012, με κόστος για το ταμείο 19,677 εκατ. ευρώ. Οι περιπτώσεις των μη απογραφέντων δικαιούχων κύριων και επικουρικών συντάξεων ανέρχονται σε 5.161, με κόστος 16,6 εκατ. ευρώ τα δύο συγκεκριμένα έτη, ενώ ο έλεγχος για το 2013 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Στο ΝΑΤ βρέθηκαν 289 μη απογραφέντες συνταξιούχοι και 46 στο Κεφάλαιο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (ΚΕΑΝ), αλλά οι απώλειες για το ταμείο δεν έχουν υπολογιστεί ακόμη. Είκοσι οκτώ αντίστοιχοι βρέθηκαν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ενώ οι μη δηλωθέντες αποβιώσαντες συνταξιούχοι μαζί με τους μη απογεγραμμένους ανέρχονται στον ΟΑΕΕ σε 1.731, με κόστος για τον Οργανισμό 14 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 3.014 αναπόγραφες συντάξεις βρέθηκαν στον ΟΓΑ, χωρίς το κόστος να έχει υπολογιστεί.

Οι διπλοσυνταξιούχοι ανέρχονται, για το Δημόσιο, σε 1.100 με κόστος 8,712 εκατ. ευρώ, ενώ ο έλεγχος στο ΙΚΑ απεκάλυψε 1.050 περιπτώσεις με ετήσια επιβάρυνση για το ταμείο 5,67 εκατ. ευρώ. Οι διπλοσυνταξιούχοι, το έτος 2013, ανέρχονται συνολικά σε 3.070, με κόστος 13,262 εκατ. ευρώ.

Στους δήμους, ο διοικητικός έλεγχος απεκάλυψε 36.294 διπλοεγγεγραμμένους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, στους οποίους αντιστοιχούν 110 εκατ. ευρώ, ενώ η τελευταία διασταύρωση που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες, ανέδειξε ακόμα 880 περιπτώσεις όπου οι συγγενείς δεν δήλωσαν την αποβίωση, όπως ανέφερε ο υφυπουργός.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή της, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη υπενθύμισε πως «από το 2010, οι μνημονιακές κυβερνήσεις προέβησαν σε επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις περί 'μαϊμού συνταξιούχων', χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από συγκεκριμένα στοιχεία. Η Ελλάδα δυσφημίστηκε διεθνώς, κάτι που συνεχίζεται και μέχρι σήμερα από τις δηλώσεις του Γ. Βρούτση περί ετήσιας σπατάλης 500 εκατ. ευρώ, καταβολής 46.000 παράνομων συντάξεων και συνολικών απωλειών 5 δισ. ευρώ μέσα σε μία δεκαετία» υποστήριξε η βουλευτής.

«Έχετε σταματήσει να δημοσιεύετε κοινωνικό προϋπολογισμό, καθ' όλη τη διάρκεια του μνημονίου» κατηγόρησε την κυβέρνηση η κ. Χρυσοβελώνη. «Η πραγματικότητα δεν είναι τα '500 εκατ. ευρώ, που χάνονται στις τσέπες επιτήδειων', αλλά τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν πάει σε άλλες τσέπες, στα χρόνια του Μνημονίου» παρατήρησε η βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Απ' την απάντησή σας καταλαβαίνω πως θεωρείτε πως δεν υπάρχει καμία παράνομη σύνταξη» παρατήρησε ο Β. Κεγκέρογλου, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες της βουλευτού. «Σκοπός μου, εμένα, δεν είναι να αποδείξω ούτε τα 400 ούτε τα 500 εκατομμύρια. Έστω και 1 εκατομμύριο να υπάρχει, έστω και μία παράνομη σύνταξη να υπάρχει, δεν πρέπει να υπάρχει» συμπλήρωσε.

«Αναφέρθηκα σε κάποια ταμεία με πάνω από 200 εκατ. ετησίως. Το πρόβλημα είναι να συνεννοηθούμε πως παράγοντας της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, εκτός των άλλων, είναι και η απονομή των συντάξεων και παροχών στους πραγματικούς δικαιούχους. Αν δεν παίρνουν οι πραγματικοί δικαιούχοι και παίρνει ένας πληθυσμός, για διαφόρους λόγους και τρόπους, τότε δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει το Ασφαλιστικό (...) Δεν μπορεί να υπερασπίζεστε κανέναν που έπαιρνε παράνομα τη σύνταξη του πατέρα του, της μάνας του και του ξαδέλφου του» κατέληξε ο κ. Κεγκέρογλου.