Κάθε χρόνο - τέτοια εποχή πάνω κάτω- η Ελλάδα για δυο τρεις μέρες συζητάει τα «πόθεν έσχες» των τριακοσίων της Βουλής. Ξαναθυμόμαστε  τους «πλούσιους και φτωχούς», τους «σκαφάτους», τους «επενδυτές», τους «με πλούσια σύζυγο» και πάει λέγοντας.  Μετά ακούμε κάποιους από τους τριακόσιους να λένε ότι «πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε «πόθεν» και όχι μόνο «έσχες». Τα ίδια γράφουμε και λέμε κι εμείς και κάπου εκεί η… σεμνή αυτή τελετή ολοκληρώνεται. Μέχρι να έρθει η επόμενη χρονιά και να  έχουμε μία από τα ίδια.

Επετειακά επίσης, με την δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» ξεκινάει μια κουβέντα για το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης και  για τα  βουλευτικά «προνόμια». Αυτοκίνητο και επίδομα κίνησης, επίδομα γραφείου, τηλεφωνικές ατέλειες, πέντε συνεργάτες πληρωμένοι από το κράτος, 52 αεροπορικά εισιτήρια δωρεάν για εκείνους της Περιφέρειας, δωρεάν διόδια εσχάτως για όσους δεν έχουν αεροδρόμιο στον τόπο τους κ.ο.κ.

«Είναι πολλά τα 6000 ευρώ καθαρά και μάλιστα κατά 70% αφορολόγητα» λένε πολλοί για τα χρήματα που βάζουν κάθε μήνα στην τσέπη τους οι βουλευτές. «Να μας δώσουν βιβλίο εσόδων-εξόδων» και να φορολογούμαστε απαντούν κάποιοι  από τους τριακόσιους. 

Όλη αυτή η επαναλαμβανόμενη σε τακτά χρονικά διαστήματα συζήτηση έχει συμβάλει σημαντικά στην απόλυτη απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Κι αυτό είναι άδικο και για την πολιτική και για πολλούς από τους πολιτικούς.

Λύση υπάρχει για να σταματήσει  όλο αυτό το σκηνικό. Είναι απλή και το μόνο που   χρειάζεται είναι βούληση για να εφαρμοστεί. Οι βουλευτές πρέπει να συμφωνήσουν ότι θα παίρνουν έναν ευπρεπή μισθό που θα φορολογείται όπως όλων των Ελλήνων και βεβαίως θα έχουν βιβλίο εσόδων-εξόδων για να δικαιολογούν τις δαπάνες τους. Το πόσος ακριβώς είναι ένας ευπρεπής μισθός που δεν θα τους βάζει σε «πειρασμούς» μπορεί εύκολα να βρεθεί. Η γραμματειακή και επιστημονική τους υποστήριξη θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από υπαλλήλους που ήδη υπηρετούν με κάποιο τρόπο στο Δημόσιο. Κι από κει και πέρα κανένα άλλο προνόμιο. Ούτε αυτοκίνητα, ούτε εισιτήρια, ούτε τηλέφωνα, ούτε διόδια …ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ…

Όσο για το πόθεν έσχες, μετά την πρώτη λεπτομερή υποβολή όλων των περιουσιακών στοιχείων, κάθε χρόνο να μαθαίνουμε ποιοι από αυτούς απέκτησαν περισσότερα απ΄ όσα είχαν και με ποιο τρόπο.  Αυτό μόνο. Όχι αράδιασμα ξανά και ξανά των ίδιων ακινήτων  για να ξανακούμε ποιος έχει 152 σπίτια και ποιος κανένα. Το «πόθεν έσχες» δεν θεσπίστηκε για κουτσομπολιό αλλά για να βλέπουμε αν  κάποιος πλουτίζει αδικαιολόγητα.

Είναι τόσο απλά να γίνουν  αυτά που απορώ γιατί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν κάθονται κάτω να τα συζητήσουν και να βρουν ένα τρόπο να τα εφαρμόσουν. Η μάλλον- τώρα που το ξανασκέφτομαι- δεν απορώ και τόσο