Reuters: Μόνη λύση για χρέος η επιμήκυνση
Αφού το «κούρεμα» δεν υπάρχει ως επιλογή
Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει πως η ευρωζώνη θα προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων και μια επιμήκυνση των δανείων μέσα στο 2014, αλλά η μόνη πραγματική λύση για το ελληνικό χρέος είναι η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και οι ιδιωτικοποιήσεις, αναφέρει σε άρθρο του το Reuters.
Όπως σημειώνει σε ανάλυση του το πρακτορείο, η ιδανική λύση για την Ελλάδα θα ήταν η διαγραφή ενός μέρους του χρέους, αλλά η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και η ευρωζώνη πως δεν προτίθεται να το κάνει.
Αντίθετα οι Έλληνες αξιωματούχοι επιθυμούν έναν συνδυασμό από τρία μέτρα. Την μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και μια ανακούφιση στη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία.
Σύμφωνα με το Reuters, αν η Eurostat παραδώσει μια θετική έκθεση τον Απρίλιο, οι υπουργοί Oικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν την υπόθεση της Ελλάδας στις αρχές Μαϊου ή στα μέσα Ιουνίου.
Οι επιλογές για την Ελλάδα
Ο στόχος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από το 120% το ΑΕΠ ως το 2020. Ωστόσο, με την διαγραφή χρέους να μην περιλαμβάνεται στις επιλογές της ευρωζώνης, οποιαδήποτε ανακούφιση θα είναι ανεπαίσθητη, τονίζει το πρακτορείο.
Αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφασίσουν να κόψουν το περιθώριο που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια των 53 δισ. ευρώ που έλαβε από τους εταίρους της, η ελάφρυνση θα είναι καθαρά συμβολική. Το περιθώριο πάνω από το κόστος δανεισμού βρίσκεται σήμερα στις 50 μονάδες. Αν μειωθεί στο μηδέν, η Ελλάδα θα εξοικονομήσει μόνο 265 εκατομμύρια σε ένα χρόνο. Ως το 2022 θα έχει γλυτώσει περίπου 3 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, τα επιτόκια στα δάνεια που χορήγησε η ευρωζώνη στην Ελλάδα βρίσκονται κοντά στο μηδέν, οπότε δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω.
Μια άλλη επιλογή, επισημαίνει το Reuters, είναι να μειωθεί η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Η συμμετοχή του δημοσίου έχει ήδη μειωθεί στο 5% από 10%. Ακόμα και αν υποχωρήσει στο μηδέν, η Ελλάδα θα κερδίσει μόλις 760 εκατ. ευρώ ως το 2020.
Μεγαλύτερη περίοδος ωρίμανσης
Η μεγαλύτερη συμβολή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να προέλθει από μια επιμήκυνση των δανείων.
Τα δάνεια έχουν ήδη επιμηκυνθεί στα 30 έτη, ενώ η Ελλάδα έχει περίοδο χάρητος 10 ετών για περίπου τα τρία τέταρτα των δανείων που έχει λάβει. Εφόσον τα δάνεια επιμηκυνθούν στα 50 έτη, μια ιδέα την οποία έριξε πέρυσι στο τραπέζι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, το ετήσιο κόστος για την αποπληρωμή των τόκων θα υποχωρήσει σημαντικά.
Με βάση ένα πρόχειρο υπολογισμό, αν τα 240 δισ. ευρώ αποπληρωθούν σε 30 χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει ετησίως 8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους. Στα 50 έτη το κόστος μειώνεται στα 5 δισ. ευρώ ετησίως.
"Δεν επηρεάζει το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, αλλά διευκολύνει την αποπληρωμή του χρέους. Αυτό είναι που μετράει στο τέλoς" ανέφερε ο Gilles Moec, αναλυτής στην Deutsche Bank. "Αυτό που έχει σημασία είναι πόσο πολύ πιστεύουμε ότι μια χώρα παρεκκλίνει από τις υφιστάμενες δαπάνες για να πληρώνει τόκους και λήξεις δανείων" πρόσθεσε.
Η ανάπτυξη είναι η απάντηση
Από τη στιγμή που η ευρωζώνη δεν πρόκειται να δεχτεί τη λύση του κουρέματος, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί μόνο μέσα από την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό που διαβρώνει την αξία του χρέους και την πώληση κρατικών στοιχείων ενεργητικού.
"Ίσως πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε και πάλι για επενδύσεις στην Ελλάδα, τη συγκρότηση ενός σχεδίου Μάρσαλ" δήλωσε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος στην ING.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% το 2014 και με 2,9% το 2015. Από το 2015 και μετά εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αναπτύσσεται με ρυθμό κοντά στο 4%.
Με τέτοια ανάπτυξη και εφόσον ο πληθωρισμός αυξηθεί από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα, η Ελλάδα μπορεί να έχει μια ευκαιρία να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της, υποστηρίζει το Reuters. Αν η ευρωζώνη μπορεί να καταλήξει και σε ένα δημιουργικό σχέδιο αναδιοργάνωσης των δανείων της Ελλάδας, θα προσέφερε σημαντική βοήθεια, καταλήγει.