Σε αρνητικό έδαφος πέρασε το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μετά τις συνεχιζόμενες υποχωρήσεις των τελευταίων ημερών απώλεσε όλα τα κέρδη που είχε επιτύχει από τις αρχές του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κεφαλαιοποίηση από τα υψηλά του δείκτη στις 10 Ιανουαρίου έχει υποχωρήσει κατά 11%, δηλαδή έχουν χαθεί σε αξίες 7,9 δισ. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως οι εξελίξεις που θα υπάρξουν σχετικά με την τρόικα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι σχετικές με τις τράπεζες εξελίξεις, θα διαμορφώσουν την τάση στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη, θα υπάρξουν τα αποτελέσματα σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Το στοιχείο αυτό θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα τις προβλέψεις που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, όπου απαιτηθούν αυξήσεις, αλλά και τον τρόπο επιτάχυνσης της ιδιωτικοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το πολιτικό κλίμα πάντως έχει βαρύνει και αυτό δεν λειτουργεί υπέρ της χρηματιστηριακής αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, μέσα στο 2014 και οι τράπεζες θα επεξεργαστούν τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, όπως επίσης και για τον τρόπο που θα κωδικοποιήσουν τα προβληματικά δάνεια αλλά και τον τρόπο με τον οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις θα προωθήσουν εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών. Ολα τα παραπάνω θα έχουν ασφαλώς επίπτωση στη χρηματιστηριακή αγορά.