Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποστήριξε ότι στις ευνοϊκές ρυθμίσεις εξόφλησης των δανείων των αγροτών υπάγονται, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και οι κάθε μορφής εταιρείες (π.χ. ΕΠΕ), αγροτικοί συνεταιρισμοί, κ.λπ. που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της γεωργίας.

Ο νόμος 3259/2004 προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών έναντι της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων. Όμως ενώπιον του Αρείου Πάγου τέθηκε το ερώτημα εάν αγρότες θεωρούνται και τα νομικά πρόσωπα. Δηλαδή, τόσο οι προσωπικές όσο και οι κεφαλαιουχικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γεωργίας, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, κ.λπ.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστήριξε ότι οι εν λόγω εταιρείες, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, κ.λπ., μπορούν να θεωρηθούν αγρότες και να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, εφόσον:

α) προκύπτει ότι οι εταιρείες αυτές από της συστάσεως τους και σύμφωνα με την ιδρυτική τους πράξη (εταιρικό) έχουν ως κύρια δραστηριότητα τους την άσκηση της γεωργίας (όλα τα στάδια της γεωργικής και ζωικής εκμετάλλευσης, αγροτουριστικές, δασικές δραστηριότητες, υδατοκαλλιέργειες, αλιεία, κ.λπ.),

β) είναι «κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης με νομική προσωπικότητα (σ.σ.: Εταιρεία), από την άσκηση της οποίας αντλείται τουλάχιστον το 50% των συνολικών εισοδημάτων τους και

γ) η πλειοψηφία του μετοχικού (εταιρικού) κεφαλαίου να ανήκει σε γεωργούς κατά κύρια απασχόληση.

Τέλος, η κυρία Κουτζαμάνη πρότεινε να επικυρωθεί απόφαση του Εφετείου Πατρών που είχε δικαιώσει ανθοκομική εταιρεία (ΕΠΕ).