Πόσο κοστίζει η παραοικονομία στην Ελλάδα
Την αποτυχία στη πάταξη της μαύρης εργασίας την πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι
Παραοικονομία και φοροδιαφυγή αναδεικνύονται οι μεγάλοι και αλώβητοι νικητές στον τετραετή πόλεμο της ελληνικής κρίσης, παρά τις αλλεπάλληλες διακηρύξεις περί πάταξης τους.
Η παραοικονομία στην Ελλάδα διατηρείται στο ιλιγγιώδες ποσό των 43,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με μελέτη της Visa Europe. Το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί στο 24% του ΑΕΠ της χώρας μας, όπως αναφέρεται στη μελέτη η οποία έχει τίτλο «Η παραοικονομία στην Ευρώπη Η χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας».
Οι αντοχές της παραοικονομίας στη χώρα μας αποδεικνύονται αξιοθαύμαστες, καθώς το ύψος της αγγίζει πλέον τη συνολική μείωση του ΑΕΠ που υπέστη η χώρα μας από τότε που άρχισε η κρίση μείωση της τάξης του 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η μάχη αναδεικνύεται «άνιση» και έναντι μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι στο ίδιο διάστημα (από το πρώτο Μνημόνιο μέχρι σήμερα) έχουν επωμιστεί οριζόντια μέτρα που το συνολικό τους ύψος φθάνει περίπου στα 71 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ελληνική παραοικονομία είναι, βεβαίως, μακράν υψηλότερη από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με μοναδικούς σοβαρούς ανταγωνιστές την Ιταλία και την Ισπανία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με άλλη, πρόσφατη έκθεση της Tax Research, η παραοικονομία στη Γερμανία είναι 16%, στη Γαλλία 15%, στην Ιταλία 27% και στην Ισπανία 22,5%.
Τα χαμηλότερα ποσοστά παραοικονομίας έχουν η Αυστρία και το Λουξεμβούργο με 9,7 %, το οποίο παρεμπιπτόντως επιδεικνύει και το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη.
Οσο για την Ελλάδα, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:
*Παραοικονομία: 43,2 δισ. ευρώ (24% του ΑΕΠ)
*Οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα: 71 δισ. ευρώ (από την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου έως σήμερα μέτρα, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων.
*Μείωση ΑΕΠ (από την έναρξη της κρίσης): 50 δισ. ευρώ
*Χρέος: 317 δισ. ευρώ
*Δάνεια από τρόικα: 215 δισ. ευρώ