To 2020 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από δύο μάχες με παγκόσμια ιστορική σημασία. Ο λόγος για την Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Κυρίως από ηθικής άποψης συνιστούν λαμπρό παράδειγμα αυταπάρνησης, αυτοθυσίας και υπακοής στην πατρίδα. Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σε μία λαμπερή τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο η έναρξη του εορταστικού κύκλου εκδηλώσεων για την επέτειο, με τίτλο «Thermopylae-Salamis2020», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν τουπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού,το υπουργείο Εσωτερικών και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παραβρέθηκαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, και ο δήμαρχος Λαμιέων, Ευθύμιος Καραΐσκος. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν εκδηλώσεις που αφορούν τα δύο αυτά μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Την οργάνωση των εν λόγω επετειακών εκδηλώσεων θα αναλάβει Διεθνής Επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Σε επικοινωνία της με τα «Π», η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε κάτι που είπε και στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Οι βάσεις του νεοελληνικού, ευρωπαϊκού και δυτικού πολιτισμού, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, και η αναγνωρίσιμη ως κοινή πνευματική και ιδεολογική καταβολή και ταυτότητα των λαών που τον ενστερνίστηκαν και τον καλλιέργησαν περαιτέρω στηρίζονται εν πολλοίς στα συμβολικά και ουσιαστικά θεμέλια που τέθηκαν ακριβώς πριν από 2.500 χρόνια στις Θερμοπύλες και στη Σαλαμίνα». Ακόμη, υπογράμμισε ότι για τον Ελληνισμό η σύμπτωση της επετείου με εκείνη της εθνικής παλιγγενεσίας αποτελεί άκρως σημαντική συγκυρία. «Είναι χρέος μας να την επισημάνουμε και την αναδείξουμε ανάλογα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαμιέων, Ευθύμιος Καραΐσκος, αποκάλυψε μιλώντας στα «Π»: «Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι η ανάδειξη των Θερμοπυλών είναι εθνική υπόθεση. Σήμερα κάναμε μια σημαντική αρχή με την έναρξη του εορταστικού κύκλου των εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών. Θεωρούμε πως είναι η καλύτερη εγγύηση για να πορευτούμε το επόμενο διάστημα έτσι ώστε οι Θερμοπύλες να βρεθούν στο επίπεδο που τους ανήκει», αποσαφήνισε και δεσμεύθηκε η έναρξη αυτών των εκδηλώσεωννα αποτελέσει την αρχή μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας για να αναδειχθεί η ιστορικότητα του χώρου και να δημιουργηθούν υποδομές αντάξιες του ονόματος των Θερμοπυλών καιτης ιστορίας τους.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε ότι το έδαφος και η θάλασσα της Στερεάς Ελλάδας κρύβουν μεγάλο ιστορικό πλούτο και από την περίοδο των περσικών πολέμων. «Εδώ βρίσκεται η πατρίδα των 700 ηρωικών Θεσπιέων, που στάθηκαν επάξια δίπλα στους 300 του Λεωνίδα, το Αρτεμίσιο, όπου διεξήχθη η ιστορική ναυμαχία, και φυσικά ως κορυφαίο ιστορικό τοπόσημο οι Θερμοπύλες. Ελάχιστη ευθύνη μας, 2.500 χρόνια μετά, είναι να αναδείξουμε αυτές τις εμβληματικές στιγμές της Ιστορίας μας με διδακτικά μηνύματα, ηχηρούς συμβολισμούς και σοβαρή τεκμηρίωση», συνέχισε.



«Μολών λαβέ»

Η Μάχη των Θερμοπυλών, που περιγράφεται αναλυτικά από τον Ηρόδοτο και τον Διόδωρο, πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 480 π.Χ., μεταξύ συμμαχίας ελληνικών πόλεων-κρατών και της περσικής αυτοκρατορίας που εκστράτευσε εναντίον της Ελλάδας, με επικεφαλής τον βασιλιά της, Ξέρξη Α’. Η μάχη έγινε στο Στενό των Θερμοπυλών, στη Φθιώτιδα, όπου ύστερα από τέσσερις ημέρες αναμονής, οι Πέρσες επιτέθηκαν.

Τις δύο πρώτες ημέρες της μάχης οι Έλληνες αντιστέκονταν σθεναρά. Ο Ξέρξης, πιστεύοντας ότι οι Έλληνες θα υποχωρούσαν μπροστά στον όγκο των περσικών στρατευμάτων, έστειλε πρεσβευτή για να πείσει τον Λεωνίδα να καταθέσει τα όπλα.

*ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΦ/ΔΑΣ "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" (SECRET)