Η Ελένη Κοκκίδου δίνει ρεσιτάλ ερµηνείας ως πόρνη στον µονόλογο «Η γυναίκα της Πάτρας», στο θέατρο «Πόλη».

Συναντήσαµε τη «Βούλα» από το επιτυχηµένο σίριαλ «Μην αρχίζεις τη µουρµούρα» στο καµαρίνι της λίγο µετά την παράσταση και µας αποκάλυψε γιατί δέκα χρόνια µετά αποφάσισε να ξαναπαίξει το ίδιο έργο, τι τη δυσκόλεψε στον ρόλο, τι της εξοµολογούνται στο καµαρίνι της, αλλά και πώς κρίνει τα µοντέλα που γίνονται ηθοποιοί.

Μιλήστε µας για την παράσταση όπου πρωταγωνιστείτε, «Η γυναίκα της Πάτρας», στο θέατρο «Πόλη».

Είναι η ζωή µιας αληθινής πόρνης, που την αφηγήθηκε στον ποιητή Γιώργο Χρονά. Επρόκειτο για µια πάρα πολύ γνωστή πόρνη της Πάτρας, που η ζωή την έκανε να οδηγηθεί στην πορνεία.

Ηταν ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος, φίλη πολλών, έζησε πάρα πολύ δύσκολα µέχρι να καταλήξει στην πορνεία και αφηγείται τη ζωή της. Είναι µια σπαρακτική, αστεία, συγκινητική ιστορία.

Εχει ό,τι µπορείς να φανταστείς, όλα τα συναισθήµατα. Η παράσταση αυτή είναι µια γροθιά στο στοµάχι.

Πρόκειται για µια αληθινή ιστορία µε έναν αυθεντικό άνθρωπο, που αφηγείται τη ζωή του. ∆εν είναι κατασκευή ενός συγγραφέα και παίζεται σε µια περιοχή που είναι γεµάτη πόρνες, δίπλα στην οδό Φυλής, και µου αρέσει αυτό.

Είµαι στον «φυσικό µου χώρο». Αυτό είναι το εξαιρετικό και το διαφορετικό σε αυτή την παράσταση: ότι είναι µια αληθινή γυναίκα.

Στο παρελθόν έχετε ξανακάνει την παράσταση αυτή. Γιατί επιλέξατε να την επαναλάβετε;

Την είχα κάνει πριν από δέκα χρόνια ακριβώς.

Αποφάσισα να την ξανακάνω γιατί µου ζητούσαν άνθρωποι που δεν την είδαν να τη δουν, κάποιοι που την είχαν δει ήθελαν να την ξαναδούν και αποφάσισα έπειτα από δέκα χρόνια να την κάνω.

Τι σας δυσκόλεψε πιο πολύ στον ρόλο της πόρνης;

Η αθυροστοµία της. Οταν πήρα την απόφαση να το κάνω, είπα «ωχ, τώρα πρέπει να µιλήσω έτσι». Αυτό µε δυσκόλεψε λίγο, αλλά επαναλαµβάνοντας το κείµενο το συνήθισα.

Εχουν έρθει γυναίκες που είναι πόρνες στο καµαρίνι σας;

Τις συγκινεί πολύ αυτή η παράσταση, γιατί νιώθουν ότι κάποιος µιλάει εκ µέρους τους για τον πόνο που έχουν περάσει, για την περιπέτειά τους. Συγκινούνται πολύ.
Θυµάστε κάποια ιστορία που σας συγκλόνισε;

Με συγκλόνισαν αγόρια που έχουν κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου και είναι γυναίκες, οι οποίες ήρθαν στην παράσταση και ήταν τροµερά συγκινηµένες, γιατί µιλούσα για αυτές, που έχουν περάσει πολύ δύσκολα. Με συγκλόνισε ο τρόπος που µου µιλούσαν.

Σας ενοχλεί το ότι είστε µια ταλαντούχα ηθοποιός πολλά χρόνια, αλλά γίνατε γνωστή από το σίριαλ «Μην αρχίζεις τη µουρµούρα»;

Καθόλου. Αλλο µέσο η τηλεόραση, άλλο το θέατρο. Οι άνθρωποι που παρακολουθούν θέατρο µε γνωρίζουν. ∆εν µε πειράζει καθόλου.

Ο κόσµος τι σας λέει έξω στον δρόµο; Γιατί έχετε κάνει µεγάλο «χαµό» στην τηλεόραση;

Μου λένε ότι µε αγαπάνε πολύ και τους θυµίζω την παιδική τους πλευρά, γιατί ο τρόπος που παίζω τη Βούλα είναι πολύ παιδικός.

Πώς σας φαίνεται που πολλές κοπέλες από ριάλιτι µοντέλων γίνονται ηθοποιοί;

Είναι ανοιχτό το επάγγελµα και µπορεί να παίξει ο καθένας. Από εκεί και πέρα, αν θα τους σηκώσει και αν θα µπορέσουν να µείνουν εκεί είναι µια άλλη ιστορία.

Εδώ δεν µπορούν οι ηθοποιοί να µείνουν και φεύγουν. Θα φανεί.

Εσείς θέλατε να γίνετε από µικρή ηθοποιός;

Οχι. Εγώ ήµουν µουσικός. Επαιζα πιάνο και τραγουδούσα. Αργότερα έγινα ηθοποιός. Μου είπαν ότι «πρέπει να γίνεις ηθοποιός». ∆εν το έκανα ποτέ τελείως συνειδητά, αλλά τώρα ξέρω ότι ήµουν φτιαγµένη για αυτό.

Εχετε καταφέρει να κρατήσετε την προσωπική σας ζωή µακριά από τα φώτα. Είναι επιλογή;

Ναι, είναι επιλογή. Η προσωπική ζωή είναι προσωπική ζωή.

Πιστεύω ότι δεν ενδιαφέρει τον κόσµο. Βεβαίως, ενδιαφέρουν άλλες ζωές. ∆εν µε ενδιέφερε ποτέ να µαθευτεί η προσωπική µου ζωή. Είναι η δική µου περιουσία και την κρατάω σφιχτά να µην τη χάσω.

Παντρευτήκατε ποτέ;

Οχι (γέλια).

∆εν θέλατε;

Ηµουν έτοιµη να παντρευτώ, αλλά κάτι προέκυψε και δεν παντρεύτηκα.