Τον λόγιο, πολιτικό και διπλωμάτη, Ίωνα Δραγούμη ενσαρκώνει ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας στην παράσταση «Ιστορία χωρίς όνομα» που ξεκίνησε  την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.

Πρόκειται για την μεταφορά στη σκηνή του ομότιτλου βραβευμένου μυθιστορήματος του Στέφανου Δάνδολου, που αναφέρεται στο θυελλώδη έρωτα του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα, την οποία υποδύονται οι Μπέτυ Λιβανού και Μαρία Παπαφωτίου. «Η παράσταση καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1908 έως το 1941 που η Δέλτα αυτοκτονεί. Η Πηνελόπη Δέλτα γνώρισε τον Δραγούμη το 1905 σε μια δεξίωση στην Αλεξάνδρεια, όταν ήταν 31 ετών παντρεμένη με τρία παιδιά και εκείνος 26 ετών υποπρόξενος στην Αλεξάνδρεια. Το 1908 που η Δέλτα νοσηλεύεται για πολλοστή φορά σε σανατόριο της Βιέννης, προσπαθεί ο Δραγούμης να την πείσει να χωρίσει και να την πάρει μαζί του στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν τα καταφέρνει. Μέσα από αυτόν τον φλεγόμενο έρωτα η παράσταση δείχνει και τον βηματισμό της χώρα. Ο Δραγούμης εκείνη την εποχή προσπαθούσε να αναγεννήσει τον Ελληνισμό» λέει σήμερα για το έργο ο σπουδαίος ηθοποιός.

Ο Τάσος Νούσιας με την βροντερή φωνή και την όψη του στιβαρού αρσενικού ακουμπά με απόλυτο σεβασμό τον ρόλο αυτόν. «Ο Δραγούμης έχει καταθέσει μια πολύ μεγάλη πολιτική χάρτα. Για να τον υποδυθώ, μελέτησα το έργο του, τις πολιτικές του θέσεις, αλλά και όσα λέει στα λογοτεχνικά του κείμενα. Προσπάθησα να τον εμπνευστώ, να καταλάβω ακριβώς τη θέση του. Παράλληλα είναι ένας άνθρωπος φλεγόμενος από έρωτα» αναφέρει.

Όσο για την προετοιμασία αυτού του ρόλου, αλλά και πολλών ακόμα σπουδαίων ρόλων που έχει ερμηνεύσει στο παρελθόν ο Τάσος παλεύει να δίνει στο κοινό κάτι καθόλα ολοκληρωμένο και χωρίς σκιές. «Πριν την παράσταση πηγαίνω στο καμαρίνι μου περίπου μια ώρα πριν. Και μπαίνω σιγά σιγά στην πνευματικότητα του κάθε ρόλου. Στην διαδρομή μου έχω φτάσει κάποιες φορές και σε ακραίες καταστάσεις. Κατάθλιψη σε περιόδους ήττας και απομόνωσης και σε κομμάτια πολύ σοβαρά και μέσα από ρόλους σε νεαρότερη ηλικία. Αυτά ήταν και απόρροια μεγάλης έντασης με ρόλους που κουβαλάνε μια ψυχασθένεια. Θυμάμαι το ρόλο του Τζέικ που έκανα το 2004 στο θέατρο Εμπρός του Τάσου Μπαντή στο έργο «Ένα ψέμα του μυαλού» του Σαμ Σέπαρντ. Εκεί έπαιζα για εννέα μήνες έναν μανιοκαταθλιπτικό άντρα και μετά από αυτόν τον ρόλο σταμάτησα για πέντε χρόνια να κάνω θέατρο. Με κατέβαλε πάρα πολύ. δεν μπορούσα να παίξω ξανά. Και στράφηκα στην τηλεόραση. Όλοι με αναγνωρίζουν από τη φωνή, πριν με δουν. Κάποιοι την βρίσκουν ερωτική, κάποιοι άλλοι αισθαντική ή πολύ ενδιαφέρουσα» καταλήγει.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Στέφανος Δάνδολος, ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ
Το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα για τον Ίωνα Δραγούμη

Παίζουν:
Ίωνας Δραγούμης: Τάσος Νούσιας
Πηνελόπη Δέλτα: Μπέτυ Λιβανού
Νεαρή Πηνελόπη Δέλτα: Μαρία Παπαφωτίου
Στέφανος Δέλτα: Στάθης Μαντζώρος
Γιατρός Φρίντμαν: Αργύρης Γκαγκάνης
Γραμματέας Γιατρού: Στέλιος Γιαννακός
Μαριάνθη: Ανθή Φουντά
Μουσική εκτέλεση : Μιχάλης Κωτσόγιαννης
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Από Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020
Στο Θέατρο - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης