Η TEREZA μίλησε στα parapolitika.gr και στον Γιάννη Ξυνόπουλο, κάνοντας μια αναδρομή στην καλλιτεχνική της πορεία, με αφορμή την βραδιά του Αγίου Βαλεντίνου με μια σημαντική της εμφάνιση, στην σκιά της Ακρόπολης.

Μεγάλωσε στην Αμερική όπου σπούδασε τραγούδι και σκηνική παρουσία με μεγάλα ονόματα όπως, The Marilyn Horn Company με την Jill Leasure. Λατρεύει το μουσικό θέατρο, αγαπάει την soul, jazz, blues, lounge, funk, disco και swing έχει πάθος με Rock n Roll τραγούδια, και νιώθει πιο άνετη τραγουδώντας το είδος που ξέρει πολύ καλά.

Με αυτά τα ακούσματα μεγάλωσε στην Νέα Υόρκη, και εκφράζετε πιο ευκολα στα Αγγλικά αφού είναι η πρώτη της γλώσσα. Θυμάται τα σχολικά της χρόνια σε όλες της παραστάσεις από παιδί τραγουδούσε και χόρευε. Είναι μια ιδιαίτερη παρουσία, μοναδική contralto φωνή, που μαγεύει με την ερμηνεία της στα Classic Hits, “Fly Me To The Moon”, “Love Me More”, “It’s impossible”, “No Ordinary Love” και αλλά πολλά...

Μας ταξιδεύει μεταξύ Νέας Ορλεάνης και Νέας Υόρκης όπου έκανε τα πρώτα της μουσικά βήματα σαν παιδί, αφού αποφάσισε σε μικρή ηλικία ότι αγαπούσε μόνο το τραγούδι. Έτσι γνωρίσαμε την TEREZA με τη ιδιαίτερη χροιά να μας τραγουδάει Λάκη Παπαδόπουλο “Tο κυπελλάκι”. Λατρεύει τα ταξίδια, τα ζώα της, να σχεδιάζει καπέλα και ρούχα, και να τραγουδάει σε συναυλίες worldwide με concept την πανσέληνο. Μεγάλη της αγάπη η μουσική, να γράφει τραγούδια και να κάνει παραγωγές και διασκευές στο studio αλλά και Live βραδιές με φίλους. Πρωτοπόρος στης μουσικές επιλογές της η ΤΕRΕΖΑ τραγουδάει Γιώργο Κατσαρό “Σε Αυτό το Δρόμο”...



Σε ξανά βρίσκουμε στην δισκογραφία ερμηνεύοντας Γιώργο Κατσαρά και Πυθαγόρα;

Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, μια συνεργασία πρόταση, να τραγουδήσω ένα ελληνικό μπλουζ τραγούδι από τον Ελληνικό κινηματογράφο του Γιώργου Κατσαρού και στίχους του Πυθαγόρα. Είναι πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συνεργασία, πιστεύω πως δύσκολα θα έλεγα ξανά ελληνικό τραγούδι, αφού αφοσιώθηκα στο ξένο ρεπερτόριο τόσα χρόνια. Τώρα βλέπω στα Live ποσό ο κόσμος έχει αγαπήσει το καινούργιο μου Single “Σε αυτό το δρόμο” σε programming του Βασίλη Γκίνου. Η μελωδία και ο στίχος νιώθω πως έχουν γραφτεί για την δίκη μου φωνή. Ένα τραγούδι από την ταινία “Το κάθαρμα” που το ερμήνευε ως χορεύτρια η Μάρω Κοντού.



Είδα ότι μας προσκαλείς στο «Ερωτά μου ανεπανάληπτε». Τι είναι αυτό που ετοιμάζεται;

Ραντεβού την Παρασκευή 14/2 στο Dionysos Zonars Acropolis για μια ξεχωριστή βραδιά με τραγούδια του έρωτα και της αγάπης με αφορμή την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου σε ένα χορό με μοναδική θέα. Μας ταξιδεύει ο μαέστρος Γιώργος Κατσαρός με το σαξόφωνό του και αμέτρητες μελωδίες. Μαζί θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε, από την Νέα Υόρκη στη Σκάλα Του Μιλάνου έως το Dionysos Zonars στην Acropoli. Τραγουδάω εγώ και ο βαρύτονος Νικόλαος Καραγκιαούρης.



Η αλήθεια είναι ότι στην δισκογραφία σε γνωρίσαμε από πολύ μικρή ηλικία. Θέλεις στα γρήγορα να μας πεις για την πορεία σου;

Το μήλο έπεσε κάτω από την μίλια, αφού μεγάλωσα μέσα στην μουσική κοντά στην μητέρα μου στιχουργό και τραγουδίστρια Καίτη Μπόνη. Δίπλα της έζησα ότι ονειρεύεται κάθε παιδί, γνώρισα σπουδαίους καλλιτέχνες, και πολλά ταξίδια, μεγάλες συναυλίες και φεστιβάλ. Ήταν τρομερό το timing όταν στην εφηβεία, με το συγκρότημά μου σε ένα break που ήμουν στην Ελλάδα, με άκουσε και με ανακάλυψε ο Μάκης Μάτσας, μου πρότεινε να υπογράψω στην Minos-Emi.

Τα πρώτα μου τραγούδια που κυκλοφόρησαν ήταν διασκευές ξένα. Πάντα και παντού τραγουδώ ξένα. Εκείνο το διάστημα είχαμε μόλις ετοιμάσει τα πρώτα μου ελληνικά τραγούδια μαζί με τον Λάκη Παπαδόπουλο σε στίχους της μητέρας μου, έτσι είπα το “Σε πληροφορώ” Guest εμφάνιση σε LP του Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ.

Αμέσως μετά κυκλοφόρησε το το πρώτο μου LP "Οπωσδήποτε" όλος ο δίσκος αγαπήθηκε, με Super Hits τραγούδια “Το Κυπελλάκι” “Club φεγγάρι” και αλλά...

Δεύτερο LP “Στα Κρυφά” αγαπημένη μπαλάντα, με Full AirPlay και έτσι πρόλαβα ένα πολύ όμορφα διάστημα '90s στο τελείωμά του βέβαια. Ανάμεσα σε Αμερική και Ελλάδα, τα περισσότερα χρόνια με συναυλίες, ραδιόφωνο, και τηλεόραση..

Παράλληλα ήμουν χρόνια στο ραδιόφωνο μουσικός παραγωγός και στην δισκογραφία, έτσι με μια καινούργια παραγωγή μου με διασκευές μετά το 2000, υπέγραψα στην Planetworks σε συνεργασία με Dance κομμάτια σε όλο τον κόσμο και το χορευτικό “Άκουσε Με” που άνοιξε της πόρτες στο εξωτερικό, στην Sony Istanbul και σε 40 χώρες. Στην συνέχεια πολλά singles, το 2004-5 με το ιδιαίτερο “Fly Me To The Moon” διπλό CD με 20 τραγούδια διασκευές πρόταση που ακούγονται σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα.



Ήταν απίστευτο διάστημα, προτάσεις βροχή με πολλά remix και συνεργασίες ανά τον κόσμο σε club στο Best Of Buddha και στην συλλογή τους. Τραγουδούσα και με μεγάλους DJ, το ΤΕREZA “Best” με όλα μου τα hit 2012, ήταν ένα cd με ξένα τραγούδια και ελληνικό στίχο και όλα remix το “ΠΩΣ” της (Cathy Barnes Off) και στα ελληνικά αγαπήθηκε πολύ. Όλα τα βρίσκεται στο itunes spotify google plus Planetworks etc... Η απογείωση με τα τραγούδια μου έγινε όταν γνωστό whiskey πήρε για καμπάνια σε όλο τον κόσμο 2 /versions “Fly me to the moon” σε electro bossa, και σε ambient, για 15 χρόνια, με πολλά ταξίδια, έτσι έλειπα από την Ελλάδα μέχρι το 2017 που γύρισα. Έτσι, έκανα ένα καινούργιο τραγούδι για της γυναίκες που τα δίνουν όλα στην ζωή τους, και είναι ανεξάρτητες, έγραψα το “Buzy Woman” στίχους και μουσική, και τώρα το καινούργιο μου single, με τον Γιώργο Κατσαρό..



Η Αμερική τι ρόλο έχει παίξει στην καλλιτεχνική σου ζωή;

Ζω μέχρι και σήμερα μερικούς μήνες το χρόνο στην Αμερική και μερικούς στην Ελλάδα, πάντα με ανανεώνει, και στην δουλειά μου μόλις είμαι ΝΥ παρακολουθώ απίθανες συναυλίες και Live, και ενημερώνομαι με καινούργιες τεχνικές για τα μαθήματα που διδάσκω. Ψάχνω καινούργια concept kai projects, και είναι must να βλέπω live shows, και χορούς, γιατί ειδικά στο Manhattan ακούς παντού να παίζουν live. Είναι το μέρος που μεγάλωσα και εκεί νιώθω την εξέλιξη. Ειδικά η Νέα Υόρκη είναι ένας άλλος κόσμος, είναι ο δικός μου κόσμος, ποσό θα ήθελα να ήταν πιο κοντά η Ελλάδα στην Νέα Υόρκη.



Ποιες είναι οι πιο εντυπωσιακές σου στιγμές που αξίζει να θυμάσαι;

Νιώθω τυχερή για την ζωή που έχω, θα σου πω το όνειρο μου να τραγουδάω σε δυο γλώσσες που αγαπώ, χωρίς ταμπέλες. Ότι ζω είναι μοναδικό και κάθε μέρα είναι ένα δώρο. Όλες οι στιγμές είναι αξέχαστες, μικρή δεν τολμούσα να περπατήσω στους δρόμους όταν με έβλεπαν παιδιά φώναζαν TEREZZZZZAΑΑΑΑΑ..

Ήθελα ώρες μαζί τους, με αγάπη θυμάμαι τις πρώτες μου συναυλίες, τις πρώτες μου μουσικές συνεργασίες, με Γλυκερία, Χατζηνάσιο, Τερζή, Τάσο Βουγιατζή, Ντέμη Ρούσσο, και άλλους..

Θυμάμαι τον Λάκη πάντα με αγάπη να με συμβουλεύει, και απίστευτο κόσμο παντού. Είναι η αγάπη που κρατάς για πάντα διότι όταν σε έχει ο κόσμος στην καρδιά του από παιδί, σε αγαπάει για πάντα. Βλέπεις μεγαλώνουμε μαζί, τώρα το καταλαβαίνω. Ποσό τυχερή που πρόλαβα το βινύλιο το CD και την κασέτα, που ζω όλο αυτό το ταξίδι στο χρόνο.

Τότε μου έστελναν γράμματα η θαυμαστές, δώρα, στις εκπομπές, με περίμεναν και γίνονταν χαμός παντού, σε όλο τον κόσμο, και ξανά βλέπω παλιούς φίλους, γι αυτό νιώθω τυχερή, που ζω με το ίδιο πάθος το τραγούδι, το στούντιο, και τα LIVE. Σήμερα, είναι αυτή η ΑΓΑΠΗ που με δένει με τον κόσμο, η μεγάλη αγκαλιά όταν τραγουδάω, ανοίγω τα χέρια μου και όλοι είμαστε ένα, μοναδικές στιγμές, μερικές φορές, έρχονται με τα παλιά CD & LP μου για να τα υπογράψω!

Στις συναυλίες νέα παιδιά ξέρουν το λόγια σε όλα μου τα κομμάτια. Τώρα και με πολλές selfie, με social media.. Μάλιστα, έχουν φτιάξει μια σελίδα TEREZA Fans...🎵 και μιλάω με πολλούς φίλους που μου θυμίζουν ιστορίες αξέχαστες. Από το On The Rocks, Taboo, Neraida, Zoom, παίζαμε 7 μέρες την εβδομάδα... έχω ιστορίες πολλές από τόσες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη που λατρεύω.



Οι εμφανίσεις σου στο «Γυάλινο μουσικό θέατρο» είναι η πιο πρόσφατη εμφάνιση στην Αθήνα;

Ναι! Ζω μοναδική στιγμή με Μιμή ΠΛΕΣΣΑ & Γιώργο Κατσαρό. Πριν μερικά χρόνια στην εκπομπή μου λέγαμαι με τον Μίμη Πλέσσα να συνεργαστούμε και έγινε φέτος. Είμαι ανήσυχη και σκέφτομαι πάντα νέα concept, έτσι σε μικρούς χώρους κάνω το “TEREZA SHοW”, και με το συγκρότημά μου κάνω μεγάλες συναυλίες με πανσέληνο σε δήμους. Από την άνοιξη και όλο το καλοκαίρι, είναι θεσμός, με όλες της διασκευές μου, The TEREZA Fly Me To The Moon Concerts. Φέτος έχουμε Full Tour σε όλη την Ελλάδα, σε παραλίες, με πανσέληνο, τραγουδάμε και χορεύουμε με ξένα και ελληνικά 50,60,70,80,90´s Hits, μέχρι το φεγγάρι...! Έχουμε ωραίο concept για συναυλίες και με τον Μαέστρο Γιώργο Κατσαρό.



Ποιο είναι το αγαπημένο σου ρεπερτόριο; Ποια τραγούδια δεν βγάζεις ποτέ από τις ζωντανές σου εμφανίσεις;

Τραγουδάω αυτό που λέμε καλό τραγούδι, που είναι διαχρονικό και ο κόσμος το αγαπάει.  Πάντα, με την ίδια ευκολία θα σου τραγουδήσω το “No Ordinary Love” To “Ain’t No Body” “Your Heart Is Black”, με το “Αγάπη που γίνες δίκοπο μαχαίρι” το “Δεν υπάρχει ευτυχία” To “Making Love To You” “Boots” “Fly Me To The Moon” “Κορίτσι του Μάη” “Κυπελλάκι” “I Feel Good” “Summertime” “Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες” "Σε αυτό το δρόμο"... Όπως βλέπεις σε αυτό το νέο δρόμο θέλω να κάνω ελληνικά τραγούδια διασκευές που αγαπώ.



Καλλιτεχνική ζωή γεμάτη, στα προσωπικά σου πως τα πας;

Είμαι καλά με λίγους φίλους, και πολύ αγάπη, τα αγαπημένα μου ζωάκια είναι η ζωή μου όλη. Μένω Πόρτο Ράφτη, και έχω ένα μικρό χτήμα μετά την Ανάβυσσο κοντά στο Λαύριο, και δεν μένω στην Αθήνα καθόλου. Πιστεύω ο άνθρωπος χρειάζεται να μένει με τον εαυτό του αρκετά, και είναι ότι καλύτερα να παντρεύεσαι όταν έχεις ζήσει Full την ζωή σου. Να έχεις συντροφιά είναι όμορφη αίσθηση. Αυτό θέλω να έχω ένα σύντροφο, καλό άνθρωπο, να ταξιδεύουμε να τραγουδάμε να απολαμβάνουμε, τα πάντα μαζί. Να είμαστε Best Friends πιστεύω ότι αυτό είναι το μυστικό για να έχεις τον άνθρωπο σου. Να είναι ο καλύτερος σου φίλος..



Στην επαγγελματική σου πορεία έχεις κάνει και ραδιόφωνο. Τι έχεις να θυμάσαι;

Το ραδιόφωνο ήταν μεγάλη σπουδή. Για σχεδόν 25 χρόνια ραδιόφωνο, αφού από κορίτσι ξεκίνησα και έμαθα τα πάντα, για ότι έχει να κάνει με την μουσική. Ξεκίνησα από τον Αθήνα 98.4 με μεγάλο δάσκαλο τον κύριο Ζακ Μεναχέμ και μου έλεγε ότι είμαι natural. Το να βρίσκεις τραγούδια είναι ταλέντο, αμέσως το νιώθεις, και έτσι να ανακαλύπτεις καλλιτέχνες, είναι κάτι που δεν κάνουν πια. Εμείς τα ακούγαμε όλα, όλο τον δίσκο, όλα τα τραγούδια, και ανακαλύπταμε τα ραδιοφωνικά τραγούδια, τους δημιουργούς, τώρα είναι όλα στο πόδι, δεν υπάρχει feeling.... Δεν κάνουν αναφορές.

Μετά στον πήγα στον Antenna Radio 97,1 κι έμαθα τι θα πει νύχτα και επικοινωνία σε ανοιχτή γραμμή με τους ακροατές, από όλον τον κόσμο, via satellite, δίπλα στον Χρήστο Λέντζα που μου έλεγε πάντα όταν είμαι άκρως επικοινωνιακή και μου έδωσε την βραδινή ζώνη.

Η Νύχτα θέλει TEREZA, έτσι έκανα βραδινό ραδιόφωνο και βραδινό talk show, δύσκολο πράγμα... αλλά, είχα καλούς δασκάλους.... Πάλι θα το έκανα γιατί τώρα το ξέρω καλά. Όσο και αν έχει το Internet αλλάξει την ζωή μας, μια ωραία φωνή με λόγο, αισθητική και με όμορφη μουσική δεν θα αλλάξει ποτέ, ο κόσμος αναγνωρίζει την ομορφιά πάντα.

Μου λείπουν οι βραδινές εκπομπές.... Και το ράδιο είναι για τους μοναχικούς η καλύτερη παρέα, αλλά και για μεγάλες στιγμές, αξέχαστες. Λυπάμαι που το λέω, αλλά στην Ελλάδα έχουν πιο πολύ ενδιαφέρον τα ξένα ραδιόφωνα από τα ελληνικά ίσως γιατί στα ελληνικά θέλω να ακούω συνεντεύξεις, και αφιερώματα, και να μάθω κάτι που δεν ξέρω. Το ξένο μοντέλο δεν πάει στο ελληνικό τραγούδι, έχουμε μεγάλους θησαυρούς και ο κόσμος θέλει εκπαίδευση, γνώση, το αναζητάει...



Καθηγήτρια φωνητικής; Πως προέκυψε αυτή σου η δραστηριότητα;

Αυτό συμβαίνει παράλληλα χρόνια, διδάσκω μια μέθοδο που λέγεται Personality Plus, Voice Live Stage Performance, μετά από μεγάλη πορεία και χρόνια στο τραγούδι σε συνδυασμό με σπουδές Alexander’s technique kai psychology, VOICE PLACEMENT. Έτσι, μου αρέσει να δίνω εφόδια σε νέους να βρουν την προσωπικότητά τους, και την δίκη τους φωνή στο τραγούδι, τον εαυτό τους στην σκηνή, το μουσικό τους προφίλ, τις τεχνικές, και τα ρεπερτόρια, ξένο και ελληνικό. Προσπαθώ και το κάνω με κάθε λεπτομέρεια, και επιμελούμαι την εικόνα τους. Είναι η μοναδική ολοκληρωμένη μέθοδο στην Ελλάδα για όποιον θέλει εξέλιξη LIVE on stage και studio. Αυτόν τον καιρό κάνουμε LIVE μαθήματα στο Stage στο Ωδείο Τέχνης του Γιώργου Φακανά, στο Νέο Φάληρο. One We Are One Of A Kind! Να με ζητήσετε 🎵PERSONALITY PLUS By TEREZA.