Μετά από πρόσκληση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020) στο ΥΠΠΟΑ ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους δικαιούχων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, μελών της ΕΔΕΜ, παρουσία εκπροσώπων της ΕΥΕΔ (Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων) και του ΟΠΙ (Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας).

1. Συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα, τα οποία συνδέονται με τη μεταφορά της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στον νέο φορέα ΕΔΕΜ.

2. Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι τα ανακύπτοντα νομικά ζητήματα είναι σύνθετα. Για το λόγο αυτό και για την επίσπευση της έκδοσης της προβλεπόμενης στον νόμο 4481/2017 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής Ομάδας Εργασίας, με τη συμμετοχή νομικών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

3. Οι παραστάντες εκπρόσωποι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας της ΕΔΕΜ. Ευχή των συμμετασχόντων στη σύσκεψη, είναι να εξασφαλιστούν οι ικανές συνθήκες για τη δημιουργία ενός φορέα ευρείας εκπροσώπησης των δημιουργών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΔΕΜ

Συστάθηκε στις 25 Ιουνίου 2019 νέος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων στο χώρο των μουσικών έργων.

Πρόκειται για την ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ - ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ με διακριτικό τίτλο «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ». Για το εξωτερικό η επωνυμία αναφέρεται ως «MUSIC WORKS RIGHTHOLDERS COLLECTIVE MANAGEMENT ORGANIZATION LIMITED LIABILITY COOPERATIVE» και ο διακριτικός τίτλος «RIGHTHOLDERS COOPERATIVE EDEM».

Ο νέος ΟΣΔ λαμβάνει τη μορφή Αστικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης, με έδρα την Αθήνα και το Καταστατικό του υπογράφεται από 151 μέλη (πράξη καταχώρησης Ειρ. Αθηνών υπ’ αρ. 16/2019). Η εν λόγω νομική μορφή προβλέπεται ρητώς στο άρθρο 8 παρ. 3 ν. 4481/2017 και εξ ορισμού ανήκει/ελέγχεται από τους δημιουργούς και οργανώνεται σε μη κερδοσκοπική βάση (βλ. και άρθρο 3 παρ. 1 α) ν. 4481/2017).

Πρόσφατα η ΕΔΕΜ έλαβε άδεια λειτουργίας από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Υπενθυμίζεται ότι κατ’ εφαρμογή του άρθρου 51Α στον Ν. 4481/2017 και σε συνέχεια της ανάκλησης της άδειας της ΑΕΠΙ από τον ΟΠΙ (Μάιος 2018), αρμόδιος φορέας για την άσκηση της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων-μελών του εν λόγω ΟΣΔ είχε καταστεί ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) δια της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ) από τις 7/6/2018.