Ως έτος Αντώνη Σαμαράκη» κηρύχθηκε το 2020 μετά από απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου ποιητή.

Η πρώτη εκδήλωση του « Έτους Αντώνη Σαμαράκη» πραγματοποιήθηκε τηνΤρίτη 25 Φεβρουαρίου, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Στην εκδήλωση μίλησαν για τη ζωή και το έργο του Αντώνη Σαμαράκη, η Διευθύντρια του Ιδρύματος, Καλή Κυπαρίσση, η Ζυράννα Ζατέλη, ο Γιάννης Ξανθούλης, ο Περικλής Παγκράτης, η Σίσσυ Παπαθανασίου, η Έλλη Στάη, ο Τηλέμαχος Χυτήρης και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

MAG_5316


«Ο Αντώνης Σαμαράκης σημάδεψε με την προσωπικότητα και τον λόγο του μια ολόκληρη εποχή. Βαθιά ανθρωπιστής ως συγγραφέας, έγινε με το έργο του η έκφραση μιας κραυγής διαμαρτυρίας και διεκδίκησης της ελευθερίας», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον χαιρετισμό της.

Λίνα Μενδώνη: Ο Σαμαράκης, όχι μόνο προσπάθησε, αλλά πήγε κόντρα στο ρεύμα της εποχής

«Στα κείμενά του, που πάντοτε χαρακτηρίζονταν από νεανική ορμή και διάθεση, καταγγέλλει την αλλοτρίωση και την καταδυνάστευση του ανθρώπου από κάθε είδους εξουσιαστική αρχή. Αρνείται κάθε συμβιβασμό, εναντιώνεται στην ψευδή ευτυχία των μαζών που έρχεται πάντα μαζί με τον μεγάλο φόβο, ακυρώνοντας την ελπίδα. Το μόνο που είχε σημασία για εκείνον είναι η ελευθερία να ζει κανείς αληθινά. Ο Αντώνης Σαμαράκης μόνο έτσι έζησε.

Μέσα από το έργο του, μίλησε για την ανημποριά του απλού ανθρώπου απέναντι στον ολοκληρωτισμό, για την απώλεια ιδανικών, τη διαφθορά στο δημόσιο βίο και την αποξένωση του ατόμου σε μία αδιάφορη, καταναλωτική κοινωνία. Αναφέρθηκε ακόμη και στην πυρηνική απειλή.

Οι ήρωές του υπερβαίνουν την απλοϊκότητα της καθημερινότητάς τους. Συλλαμβάνουν το πραγματικό πρόβλημα της ζωής. Αν και ο ίδιος δεν το ομολόγησε ποτέ όσο ζούσε, σήμερα γνωρίζουμε ότι πίσω από τους ήρωες των βιβλίων του, τους μοναχικούς, ανένταχτους ανθρώπους, που προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς να συμβιβαστούν, ήταν ο ίδιος. Έλεγε συχνά «θα ήθελα να πουν κάποτε για μένα ότι προσπάθησα».

Σήμερα, εδώ, όλοι μπορούμε να τον επιβεβαιώσουμε. Ο Σαμαράκης, όχι μόνο προσπάθησε, αλλά πήγε κόντρα στο ρεύμα της εποχής, αφήνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη. Δεν είναι τυχαίο ότι αγαπήθηκε τόσο πολύ και από τόσους πολλούς. Το σημαντικό λογοτεχνικό του έργο μεταφράστηκε σε 33 γλώσσες, σε 114 ξένες εκδόσεις. Υμνήθηκε εξίσου από την κριτική και το αναγνωστικό κοινό.