O ταλαντούχος σκηνοθέτης Λευτέρης Γιοβανίδης είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, έπειτα από την επίσημη σχετική ανακοίνωση.

Μετά από απόφαση του χθεσινού Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά, ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην ήδη επιτυχημένη πορεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το οποίο αποτελεί τα τελευταία χρόνια επίκεντρο πολιτισμού όχι μόνο της πόλης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

IMG_3445__3_


Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αρμόδιοι του θεάτρου πρόκειται για έναν πολιτιστικό χώρο ανοιχτό στην κοινωνία, με παραστάσεις υψηλού επιπέδου, σημαντικές εκδηλώσεις και κοινωνικές δράσεις.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή, τόνισε:

«Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Λευτέρη Γιοβανίδη και να διαβεβαιώσω τους Πειραιώτες, αλλά και όλους τους φίλους του Θεάτρου και του Πολιτισμού ότι η προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2014 και η οποία κατέστησε το θέατρο της πόλης μας ανάμεσα στα κορυφαία της χώρας, θα συνεχιστεί με την ίδια διάθεση και την ίδια λογική». 
Ακόμη πρόσθεσε πως το ΔΘΠαποτελεί την πολιτιστική ναυαρχίδα της πόλης μας και αυτονόητα θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η λαμπρή πορεία των τελευταίων ετών να συνεχιστεί. 
«Είμαισίγουρος ότι και ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής αντιλαμβάνεται πλήρως ότι αναλαμβάνει ένα σημαντικό θέατρο και μάλιστα σε μια πορεία ανόδου και είμαι βέβαιος ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε με τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά και της δημοτικής αρχής, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, παραμένοντας σημείο αναφοράς για τα θεατρικά - και όχι μόνο - δρώμενα της χώρας». 

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού, Ειρήνη Νταιφά ανέφερε σχετικά:
«Μετά από πολύωρες συσκέψεις καταλήξαμε στην επιλογή του κυρίου Λευτέρη Γιοβανίδη για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέχρι το τέλος του 2020. Ο κ. Γιοβανίδης με σπουδές σκηνοθεσίας στις ΗΠΑ και μαθήματα υποκριτικής στο Actors Studio, έχει δώσει εξαίρετα δείγματα της δουλειάς του ως θεατρικός σκηνοθέτης και μεταφραστής με πληθώρα έργων σε πολλά θέατρα της Ελλάδας και ιδίως από την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή τα τελευταία χρόνια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.
Πιστεύω ότι η επιλογή του και η συνεργασία του με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα συνεισφέρουν τα μέγιστα. Με την ευκαιρία της αναγγελίας της συνεργασίας μας του εύχομαι καλή επιτυχία και «σιδεροκέφαλος» ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά  Ιωσήφ Βουράκης, είπε πως το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει καινούρια σελίδα στην επιτυχημένη πορεία του, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον σκηνοθέτη Λευτέρη Γιοβανίδη.                                                                             «Μέσα σε μια ιδιαίτερη πραγματικότητα που αγγίζει όλους μας και τον πολιτισμό ειδικότερα, η σκυτάλη της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης δίνεται στον Πειραιώτη Λευτέρη Γιοβανίδη, με το αίσθημα ότι το θέατρο οφείλει να παραμείνει ένας ενεργός, ανοιχτός και δυναμικός πόλος που κοιτάζει το αύριο με αισιοδοξία».

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΘΠ Λ.ΓΙΟΒΑΝΙΔΗ
Αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ενός απότους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας μας, θεωρώ πως μου δίνεταιμια πολύτιμη ευκαιρία να δοκιμαστώ στην πιο ενδιαφέρουσα πρόκληση της ζωής μου. Ναπροκαλέσω πάσης φύσεως συναντήσεις, να συνεργαστώ με πληθώρα δημιουργών και όλοιμαζί να διερευνήσουμε το καλλιτεχνικό και κοινωνικό τοπίο της εποχής μας. Νασυνεχίσουμε την πορεία του θεάτρου του Πειραιά, ενός θέατρου πολυπολιτισμικού πουπαραμένει ανοικτό στην τοπική κοινωνία αλλά ταυτόχρονα αναζητά την ταυτότητά του ωςθέατρο της Ευρώπης.Το ξέρω, η ευθύνη είναι μεγάλη και ειδικότερα σήμερα, με όλα αυτά που συμβαίνουν,γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Πολλοί πιστεύουν ότι μας περιμένει ένα αβέβαιο μέλλον μεπιθανές κοσμοϊστορικές αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία ήταν και παραμένεικλειδί στα αδιέξοδα. Άλλωστε, τα ωραιότερα ο άνθρωπος τα πετυχαίνει πάντα σταδύσκολα. Όσον αφορά τα νέα μου καθήκοντα, δεν είμαι του δόγματος «χτίζουμε αφού πρώταγκρεμίσουμε». Προσωπικά τιμώ το έργο των προκατόχων μου και θεωρώ ότι είναι μιασημαντική βάση πάνω στην οποία θα κτίσουμε έναν ακόμα «όροφο», με περισσότερη θέαστον κόσμο...Ευχαριστώ τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, την Εντεταλμένη Σύμβολο ΠολιτισμούΕιρήνη Νταϊφά, το Δ.Σ. και τον πρόεδρο του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκη για την εμπιστοσύνη καιτην εκτίμηση που έδειξαν στο πρόσωπο μου. Είναι συγκινητικό για μένα να επιστρέφωστον τόπο από όπου κατάγεται και έχει ρίζες η οικογένεια μου και στην πόλη όπου πήγασχολείο και ενηλικιώθηκα.