Ψηφιδωτά από αμμοβολημένα, πολύχωμα γυαλιά που βρίσκει στην παραλία, δημιουργεί η Σοφία Σφακιανάκη- Ξενάκη και εκθέτει στην Estudio Gallery έως τις 14 Ιουλίου υπό τον γενικό τίτλο «Δώρα της θάλασσας».

Κάθε φυσική «ψηφίδα» είναι μοναδική και διαφορετική στο σχήμα, το χρώμα και τη χρήση της. Και, όπως επισημαίνει η απόφοιτος της ΑΣΚΤ Μαρία Παπαδοπούλου, η καλλιτέχνις «χρησιμοποιεί την εμπειρία και τις γνώσεις της στη ζωγραφική για να δώσει, μέσα από αυτά τα υλικά, τον όγκο και το βάθος στα έργα της. Είτε πρόκειται για νεκρές φύσεις, είτε για τοπιογραφίες, είτε για άλλες αναπαραστάσεις, οι συνθέσεις είναι πλούσιες σε φαντασία και μοιάζει να μας αφηγούνται παραμύθια βγαλμένα από την παράδοση. Η φαινομενική επαναληπτικότητα, μέσω της χρήσης μοτίβου, των έργων της μας βάζει στη διαδικασία να εστιάσουμε στη λεπτομέρεια του κάθε σημείου και να υιοθετήσουμε έναν πιο αργό, φυσικό ρυθμό στο βλέμμα μας, για να εντοπίσουμε τις διαφορές και να αναρωτηθούμε ποια είναι τα «Δώρα της θάλασσας».

Η Σοφία Σφακιανάκη-Ξενάκη μαθήτευσε στη σχολή του ζωγράφου Θόδωρου Δρόσου. Έχει παρουσιάσει ζωγραφικά της έργα σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, σε πανελλήνιες, όπως του Ζαππείου και του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στη Λέσχη Ελλήνων Καλλιτεχνών, και αλλού. Μετέπειτα, σε ομαδικές εκθέσεις με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της IBBY), με την Καλλιτεχνική Εταιρία Εικονογράφων «Αίσωπος», στη gallery «Άνεμος», στο Δήμο Αθηναίων, στην Εθνική Πινακοθήκη και αλλού στην Ελλάδα. Ακόμα, έχει παρουσιάσει έργα της στο εξωτερικό, στη Biennale της Μπρατισλάβας, στην Internacional Catalonia d’Illustracio και σε άλλες διεθνείς εκθέσεις. Έχουν εκδοθεί λογοτεχνικά, ποιητικά και θεατρικά έργα της, για τα οποία έχει λάβει πολλές διακρίσεις. Πρώτη φορά εκθέτει ψηφιδωτά.