Με το «Μαυροπούλι» του Ντέιβιντ Χάροουερ, ίσως του σημαντικότερου εκπροσώπου της σύγχρονης σκοτσέζικης δραματουργίας, καταπιάνεται φέτος ο Γιώργος Κιμούλης στο Θέατρο Αλμα.

Το έργο, που έχει θέμα την παιδοφιλία, ανιχνεύει τα απόλυτα όρια της ηθικής, της σεξουαλικής επιθυμίας και της επίδρασης που έχει το παρελθόν στο παρόν, στις ανθρώπινες σχέσεις.

Καθώς μπαίνεις στην πλατεία του θεάτρου, το σκηνικό σε αφοπλίζει. Μια αίθουσα συσκέψεων γεμάτη σκουπίδια από αποφάγια φαστ φουντ, με το άσπρο χρώμα να κυριαρχεί παντού. Στο τραπέζι, τις καρέκλες, τις ντουλάπες και τους τοίχους. Ο Γιώργος Κιμούλης υποδύεται έναν 60χρονο που στα 45 του είχε ερωτική επαφή με ένα κορίτσι 12 ετών και η νεαρή Ανθή Σαββάκη την κοπέλα, που πια είναι 27.

Ο συγγραφέας εστιάζει σε δυο πράγματα, μοιράζοντας έξυπνα την ευθύνη του κακού και στους δύο. Από τη μια είναι η αρρωστημένη ανάγκη των παιδεραστών να λένε ψέματα για να καλύψουν το ψυχικό τους πρόβλημα και από την άλλη η ανάγκη μιας γυναίκας να πηγαίνει με άντρες που θυμίζουν τον πατέρα της.

Ο Γιώργος Κιμούλης παίζει με άνεση τον Ρέι, γεμίζοντας τον ρόλο του με εσωτερικότητα. Φωτίζει τον ψυχισμό ενός ανθρώπου που ζει παρέα με κάποιον εφιάλτη και δείχνει πως όλα τα κακά γίνονται πάντα από τέτοιους ανθρώπους. Δείχνει επιτυχώς την αδυναμία του άντρα αυτού να ξεφύγει από τις επιλογές του, υπερασπιζόμενος με πάθος την αθωότητα του έρωτα.

Η Ανθή Σαββάκη επιδίδεται σε έντονες συναισθηματικές αλλαγές πάνω στη σκηνή. Ακροβατεί ανάμεσα σε μια κρίση μίσους και ενός κρυμμένου ερωτισμού. Ψέγει τον βιαστή της, αλλά τον διεκδικεί και πάλι. Φαίνεται να ελέγχει τη σκηνή, αλλά σε κάποια σημεία βιάζεται λίγο.

Ωστόσο, καταφέρνει με εντυπωσιακό τρόπο να φτάσει στην κορύφωση μέσα από μια αναζήτηση για το πώς ο έρωτας, η εμπιστοσύνη, η αποδοχή μπορούν να σε καταστρέψουν. «Γιατί δεν με προστάτεψες;» τον ρωτά, ψάχνοντας βαθιά μέσα στις ενοχές ενός μικρού παιδιού την απάντηση στην αιώνια ερώτηση των θυμάτων: Φταίει ο θύτης για ό,τι συνέβει ή το θύμα που τον προκάλεσε, που τον άφησε να της καταστρέψει τη ζωή; Τη λύτρωση και την τελική ετυμηγορία δίνει το φινάλε του έργου. Το σκοτάδι της νύχτας αποκαλύπτει την αλήθεια σε μια συνάντηση-δίκη όπου θύμα και θύτης δικάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

«Το μαυροπούλι» παρουσιάζεται σε μετάφραση Λευτέρη Γιοβανίδη, σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, σκηνικά Χριστίνας Κωστέα και κοστούμια Σοφίας Νικολαΐδη.

INFO: 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης
Μετάφραση: Λευτέρης Γιοβάνιδης
Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα
Κοστούμια: Σοφία Νικολαΐδη
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Video: Κώστας Κιμούλης
Διεύθυνση Επικοινωνίας: Μαργαρίτα Δρούτσα

ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη: 19:30 (λαϊκή απογευματινή), Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21:15, Κυριακή: 19:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Πλατεία: 20€, Εξώστης: 18€, Λαϊκή απογευματινή: 18-16€, Μειωμένο: 15€, Ανέργων: 10€

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»