Στην οικία Κατακουζηνού, στο θρυλικό διαμέρισμά του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού στη λεωφόρο Αμαλίας, το οποίο ήταν ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του '30 παρουσιάζεται τις τελευταίες εβδομάδες η βραβευμένη θεατρική παράσταση για παιδιά «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι».

Το σαλόνι όπου έπινε καφέ όλη η διανόηση της εποχής, όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γεώργιος Γουναρόπουλος, ο Γιάννης Τσαρούχης και δεκάδες άλλοι άνθρωποι των γραμμάτων, γεμίζει κάθε Κυριακή με παιδικές φωνούλες από σκανταλιάρικα πλασματάκια.


Η παράσταση της Αγγελικής Φράγκου, η οποία εναλλάσσει τον ρόλο του αφηγητή με όλους τους ρόλους του παραμυθιού, αλλάζοντας αξεσουάρ με φρενήρη ρυθμό, αφού ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, ήρθε για λίγο στην Αθήνα για να διηγηθεί την ιστορία της, η οποία πραγματεύεται την αξία της ισότητας. Το κείμενο του έργου είναι γραμμένο σε ποιητικό λόγο, ενώ η δράση εκτυλίσσεται ανάμεσα στα μοναδικής αξίας έργα τέχνης του σπιτιού.

Όταν κλείνουν τα φώτα, δημιουργείται μια άκρως κομψή και ευφάνταστη ατμόσφαιρα, με τη μουσική να ταξιδεύει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού και τους γονείς στις μακρινές εποχές του '30. Η εκτεταμένη συλλογή από περίπου εξήντα πίνακες ζωγραφικής, τα δεκάδες σχέδια και χαρακτικά, γλυπτά αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα, καθώς και μια συλλογή γαλλικών και ελληνικών επίπλων από τον 18ο και 19ο αιώνα και τα χιλιάδες βιβλία που είναι διάσπαρτα σε όλο το σπίτι σε μεταφέρουν σε μια Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω.

Το παραμύθι είναι η γνωστή ιστορία του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν με τον πρίγκιπα που έβαλε τη μέλλουσα γυναίκα του να κοιμηθεί σε ένα κρεβάτι με 20 στρώματα, έχοντας ένα μπιζέλι από κάτω, για να διαπιστώσει αν η κοπέλα είναι πραγματική πριγκίπισσα.

Η Αγγελική Φράγκου έχει στήσει μια καλά σμιλευμένη παράσταση, που εκπέμπει καλοσύνη, στοχευμένα μηνύματα, δυνατές έννοιες και πολύ χιούμορ. Μια παράσταση που «παίζει» με το μυαλό σου. Η ερμηνεία της είναι αληθινά συγκινητική, καθώς καταφέρνει να κάνει τον θεατή να συμπαθήσει όλους τους ήρωες του έργου και να μεταδώσει στα παιδιά το μήνυμα πως αν έχεις πίστη στη ζωή, κερδίζεις.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά 4 έως 7 ετών, παίζεται στα ελληνικά και στα αγγλικά, διαρκεί 40 λεπτά και μετά την παράσταση ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι διάρκειας 30 λεπτών.