Aρον άρον οργανώθηκε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής η τελετή υποδοχής του νέου υφυπουργού στο Υπουργείο Πολιτισμού, Κωστή Στρατή στο αμφιθέατρο του κτιρίου της οδού Μπουμπουλίνας. Οι δημοσιογράφοι έτρεχαν πανικόβλητοι να προλάβουν την ειδοποίηση της τελευταίας στιγμής – γύρω στις 14.10 - και οι υπάλληλοι έκλειναν βιαστικά τους υπολογιστές τους για να κατέβουν στο ισόγειο και να υποδεχθούν τον παλιό τους συνάδελφο και νυν πολιτικό τους προϊστάμενο.

Η απαραίτητη παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας ωστόσο ήταν εκείνη που καθόρισε τελικά την έναρξη της λιτής τελετής στις 15.30. Οι υψηλού επιπέδου υποκριτικές ικανότητες της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, ωστόσο δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για να πείσουν τους παρισταμένους για τα λεγόμενά της. Και μπορεί με χαμόγελο να καλωσόρισε τον τυπικά υφιστάμενο της και να εξέφραζε τη διάθεσή της για καλή συνεργασία, ωστόσο γρήγορα κατέστησαν σαφείς οι λόγοι που το χαμόγελο ήταν τόσο βεβιασμένο.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο το νέο ηγετικό δίδυμο του ΥΠΠΟ είχε συναντηθεί το πρωί της Παρασκευής, είχε αναθέσει στον νέο υφυπουργό στο σύνολό του σχεδόν το αναπτυξιακό πακέτο που αφορά στο ΥΠΠΟ: το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, από το οποίο ο υφυπουργός ως μέλος είχε αποπεμφθεί μαζί με την πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. από την ίδια τη Λυδία Κονιόρδου. Μαζί του ανέθεσε την υπόθεση της Ελευσίνας – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και το σκανδαλώδες θέμα εξυγίανσης του Ταμείου Αλληλοβοηθείας.

Ευγενής προς όλους όσους έσπευσαν να τον υποδεχθούν ο Κωστής Στρατής θυμήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για την αναμονή και το έκτακτο της περίστασης – κάτι που παρέλειψε η υπουργός – και μετά από μια σειρά κλισέ που είθισται να λέγονται σε τέτοιες περιστάσεις (κι η αλήθεια είναι ότι δεν θα περίμενε κάποιος από έναν νέο άνθρωπο που δεν κάνει αμιγώς πολιτική καριέρα), όπως ότι ο πολιτισμός είναι βαριά βιομηχανία, φορέας Δημοκρατίας και όχημα εξωστρέφειας, κατέστησε σαφείς τις προθέσεις του με ιδιαιτέρως κομψό τρόπο.

«Αυτή τη φορά υπάρχει μια διπλή πρωτοτυπία. Δεν υπάρχει παράδοση- παραλαβή. Όσο για τον νέο υφυπουργό θα παραμείνει στο Υπουργείο ακόμη κι όταν θα έρθει η σειρά του να παραδώσει», δήλωσε σε μια φράση με διπλή ανάγνωση. Όταν θα ολοκληρώσει τη θητεία του ως υφυπουργός θα παραμείνει στο ΥΠΠΟ ως υπάλληλος, όπως ήταν πριν την υπουργοποίηση του ή μήπως ήρθε για να μείνει στον πέμπτο όροφο της Μπουμπουλίνας; Το αρχαϊκό μειδίαμα στα χείλη της υπουργού και το έντονα συνοφρυωμένο ύφος του διευθυντή του πολιτικού της γραφείου, Βαγγέλη Πολίτη.

Πηγή:in.gr