Η ιδέα της Βάσιας Παναγοπούλου, ιδιοκτήτριας του Χώρου Πολιτισμού «Χυτήριο» να ανεβάσει φέτος το Καλοκαίρι την πασίγνωστη κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» φαίνεται πως αρέσει πολύ στον κόσμο που γεμίζει κάθε βράδυ τον δροσερό Κήπο του θεάτρου. Κι αν σκεφτεί κανείς πως πρωταγωνιστής είναι ο Μάνος Παπαγιάννης που τον Χειμώνα είχε έρθει αντιμέτωπος με μία πολύ άσχημη κατηγορία στο ίδιο θέατρο, τα πράγματα δείχνουν πως έχουν πια εξομαλυνθεί.

Το πρώτο πράγμα που βλέπεις μπαίνοντας στον Κήπο του θεάτρου είναι το πανύψηλο σκηνικό, το οποίο είναι πολύ κομψό, λιτό και συγκεκριμένο. Αναπαριστά το σαλόνι του άπιστου Θοδωράκη με χώρους σε απόλυτη συμμετρία και χρώματα που θυμίζουν την δεκαετία του έργου.

Τα τραγούδια δια στόματος Μανώλη Χιώτη και Μαίρης Λίντα που ακούγονται πριν την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια του έργου ξυπνούν μνήμες αγαπημένες, ελληνικές της δεκαετίας του εξήντα καθώς θυμίζουν την παλιά Αθήνα, που γνωρίσαμε όλοι μας μέσα από τις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Η υπόθεση μικρή σχέση έχει με το αυτούσιο κείμενο του Σακελλάριου, καθώς είναι μια φρέσκια διασκευή του Μιχάλη Ρέππα και του Θανάση Παπαθανασίου με άλλη πλοκή. Παρόλαυτά όμως ο γρήγορος ρυθμός, οι συνεχείς ανατροπές και οι κωμικές ερμηνείες των ηθοποιών φτιάχνουν ένα ωραίο σύνολο που διασκεδάζει τον κόσμο παντρεύοντας το παλιό και το νέο με κοινή συνιστώσα το γέλιο.

Στο έργο , που έχει γνωρίσει διαχρονικά τεράστια επιτυχία, ο Θοδωράκης επινοεί τον φίλο του Λευτεράκη για να δικαιολογεί στη σύζυγο τα ταξίδια και τις απουσίες του από το σπίτι. Όταν όμως εμφανίζεται μπροστά του αυτός ο ανύπαρκτος φίλος, ο Θοδωράκης πιάνεται κοροϊδο και φτάνει στα όρια της τρέλας από τα απρόβλεπτα γεγονότα που του συμβαίνουν.

Ο Μάνος Παπαγιάννης εκτός του ότι είναι ταλαντούχος, με αυτόν το ρόλο δείχνει πως έχει τη διάθεση να δοκιμαστεί και να παλαίψει σε μεγάλους ρόλους που απαιτούν ζόρια. Αν εξαιρέσουμε πως ο ρόλος του Θοδωράκη ήθελε πιο στιβαρή φωνή, σε όλα τα άλλα τα καταφέρνει μια χαρά. Η κατάλληλη φωνή όμως για έναν ρόλο είναι κάτι περισσότερο από τη μισή επιτυχία.

Στην παράσταση παίζουν ακόμα η Αγγελική Δαλιάνη, η Δήμητρα Σιγάλα, η Τζένη Διαγούπη, ο Μάνος Ιωάννου, ο Περικλής Λιανός και ο Γιάννης Ρούσσος.