Η Βάνα Μπάρµπα ήταν µια από τους δεκάδες εθελοντές που µπροστά στην τραγική κατάσταση που προέκυψε από τις φονικές φωτιές στο Μάτι θέλησε να συνδράµει. «Ηταν µαύρη εβδοµάδα, τραγική, για όλη την Ελλάδα. ∆ώσαµε νερά, στείλαµε φάρµακα, πήγαµε στα σπίτια µέσα και συναντήσαµε ανθρώπους που µε ψηλά το κεφάλι στέκονταν ακόµα όρθιοι. Αντίκριζες όµως έναν έρηµο τόπο. Οι ευθύνες είναι από παλιά, είναι πολλαπλές και θαµµένες σε υποσχέσεις και πελατειακές σχέσεις. Οταν οι νεκροί φτάνουν τους 100, δεν µπορούµε να κλείνουµε τα µάτια. Υπάρχει αναµφισβήτητα ευθύνη και στους ανθρώπους που κυβερνούν. Για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν. Αυθαίρετοι δρόµοι, σπίτια, αυτά τα να “µην πούµε κάτι” για να κερδίσουµε ψήφους και το αποτέλεσµα... Τώρα θρηνούµε νεκρούς».

Ωστόσο, η ηθοποιός κρατάει κάτι θετικό µέσα από όλη τη θλίψη των ηµερών. «Στην Ελλάδα γνώρισα δύο µεριές. Η κακή πλευρά ήταν ότι µε µια φωτιά παντού µύριζε θάνατος, παντού σκοτάδι και θλίψη. Υπήρχε όµως και µια καλή πλευρά. Γίναµε όλοι ένα. Ολοι στο πλάι όσων µας έχουν ανάγκη. Εθελοντές, άνθρωποι που παρατούσαν τις δουλειές τους, έτρεχαν στο Μάτι να βοηθήσουν τους άλλους. Αυτό για άλλη µια φορά µας θυµίζει ότι η λέξη “φιλότιµο” είναι ελληνική. Μακάρι να µη µας είχε κανείς ανάγκη, αλλά αφού µας είχαν, ήµασταν εκεί», εξοµολογείται. Πλέον έχει αλλάξει επαγγελµατικό προσανατολισµό.

«Εχω αποφασίσει να είµαι εθελόντρια στην ηθοποιία και βασική δουλειά µου να είναι τα κοινά στον ∆ήµο Γλυφάδας», εξηγεί, όπου από το 2015 έχει δηµιουργήσει έναν σύλλογο εθελοντισµού, δύναµης ζωής και αγάπης. «Με ενδιαφέρει κυρίως το κοµµάτι των γυναικών. Εχω ιδιαίτερη αδυναµία σε γυναίκες που µεγαλώνουν µόνες τους παιδιά, που περνούν δύσκολα. Αν θεωρήσω ότι θέλω να παίξω στην τηλεόραση ή να κάνω ένα έργο, θα το κάνω και δεν το αποκλείω. Ισως να το χρησιµοποιήσω και αυτό για την ενίσχυση του παραπάνω σκοπού».

Μιλήσαµε για τη δύναµη των Μέσων και η Βάνα Μπάρµπα ήταν κατηγορηµατική: «Ο σύλλογός µας φέτος πήγε και στις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου διοργάνωσε µια συναυλία. Εχουµε πάει στα παιδικά χωριά SOS, έχουµε κάνει πολλά, αλλά τελικά πιστεύω ότι τα media έχουν έναν πολύ σηµαντικό ρόλο. Πρέπει να τα δείχνουµε ίσως αυτά που κάνουµε, γιατί µόνο τότε γίνονται γνωστά και υποστηρίζονται. Προωθούνται όλα πολύ πιο γρήγορα. Γι’ αυτό και πιστεύω στη δύναµη των Μέσων».

Τη ρώτησα αν θα ήθελε να έχει πιο ενεργό δράση και να συνεχίσει το έργο της από ένα πιο υψηλό πόστο. Μου απάντησε ότι «ουσιαστικά, το µοναδικό πράγµα που µου λείπει είναι το κοµµάτι της ασφάλειας. Εχω βαρεθεί να παρακαλάω να βρεθούν υποστηρικτές. Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που είναι εκεί για εµάς. Τρέχουµε σε πλούσιους ανθρώπους από τη Γλυφάδα που µας βοηθούν, όπως και ο δήµος όσο µπορεί. Αν τώρα αυτό για να γίνει θέλει αλλαγή θέσης, τότε, ναι, θα το ήθελα. Είµαι χορτάτη από τίτλους, διακρίσεις και προβολή. Μονάχα να είµαι παραγωγική θέλω τώρα. Αν είναι να γίνουµε ένα µέρος της γραφειοκρατίας, που δεν θα είναι παραγωγικό, τότε δεν θέλω τίποτα». «Πραγµατικά, µε έχει βοηθήσει πολύ ότι είµαι αναγνωρίσιµο πρόσωπο. Εχω ζήσει τις καλές εποχές του ’80 και του ’90 και είµαι χορτάτη. ∆εν ζητάω τίποτα και είµαι πολύ έτοιµη να προσφέρω. Είναι δύσκολες οι εποχές που ζούµε, άγριες, αλλά πιστεύω ότι όλα µπορούν να αλλάξουν µε την αγάπη».

Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών 4/8/2018