Μετά από τρία χρόνια απουσίας, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, ο αγαπημένος θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επιστρέφει δριμύτερος από τις 17 έως τις 29 Οκτωβρίου επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις και φιλοδοξώντας να αναδείξει ό,τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο συμβαίνει σήμερα στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος του ΔΣ της Ταινιοθήκης και διευθύντρια του φεστιβάλ Μαρία Κομνηνού. Το 9ο Athens Avant Garde Film Festival (ΑAGFF) θα διεξαχθεί στην Ταινιοθήκη και το Exile Room. Η έναρξη θα γίνει με τη νέα ταινία του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, «Το βιβλίο των εικόνων», που θα προβληθεί σε πανελλαδική πρεμιέρα (είσοδος μόνο με προσκλήσεις). Το φιλμ, ένα κινηματογραφικό δοκίμιο με στοιχεία ταινίας τρόμου, στο οποίο ο Γάλλος δημιουργός ενσωματώνει σκληρές εικόνες απ' όσα συμβαίνουν στον σύγχρονο κόσμο, προβλήθηκε για πρώτη φορά στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών.

Πιστό στις θεματικές που το κοινό αγκάλιασε στα οκτώ χρόνια διεξαγωγής του, με ένα ισχυρό Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και αφιερώματα σε σπουδαίους αβαν-γκαρντ δημιουργούς, αλλά ταυτόχρονα εισάγοντας και νέες ενότητες-έκπληξη, το φετινό φεστιβάλ ιχνηλατεί κινηματογραφικούς δρόμους εκτός πεπατημένης, όπως ακριβώς υπαγορεύει η σινεφίλ καταγωγή του: η Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Συνολικά θα προβάλει 100 ταινίες, ενώ έχουν προγραμματιστεί και τέσσερις δωρεάν προβολές για το κοινό.

Η αυλαία του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου θα πέσει με την κλασική μαυρόασπρη ταινία «Μπελ Αντόνιο» (Ιταλία-Γαλλία, 1960) του Μάουρο Μπολονίνι, με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και την Κλαούντια Καρντινάλε, σε σενάριο του Πιερ Πάολο Παζολίνι.