Έχοντας πραγματοποιήσει 6 δωρεάν συναυλίες, αλλά και πολλές εκπαιδευτικές δράσεις η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ, www.elson.gr) συμπλήρωσεέναν χρόνο ζωής. Η ορχήστρα αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς, από όλη την Ελλάδα, καθώς και από Έλληνες μουσικούς οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό,

Σε λίγους μήνες λειτουργίας, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΛΣΟΝ, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με την πολύτιμη χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καταφέρνει να εκπληρώσει, το βασικό στόχο της ίδρυσής της:

Να καλύψει το σημαντικό κενό που υπήρχε στην Ελλάδα, σε σχέση με την αντίστοιχη παράδοση άλλων χωρών, ως προς τον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο. O ιδρυτής και μουσικός διευθυντής της Ορχήστρας, Διονύσης Γραμμένος, αναφέρει σχετικά:

«Αξίζει και η Ελλάδα μία Εθνική Ορχήστρα Νέων, βασισμένη στα καλύτερα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ένα σύνολο στο οποίο να ενώνονται οι δυνάμεις των ταλαντούχων μουσικών της, δημιουργώντας το χώρο και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να καθοδηγηθούν και να ανθίσουν μουσικά στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους. Η ΕΛΣΟΝ δημιουργήθηκε για τη νέα γενιά μουσικών και παράλληλα με την εκπαίδευσή τους, μεριμνά για το νεανικό ακροατήριο παρέχοντάς του πρόσβαση στις δραστηριότητές της με σκοπό να μεταδώσει την ποιότητα και τις αξίες που αυτό το είδος μουσικής πρεσβεύει».