Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νεοσύστατης κυβέρνησης μονοπώλησε την Τετάρτη την πολιτική επικαιρότητα.

Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στον Βηματοδότη, ακόμη και στο Εντευκτήριο της Βουλής βρέθηκαν βουλευτές προκειμένου να ακούσουν και να αξιολογήσουν τα λεγόμενα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Ο Κώστας Τασούλας (ο οποίος προορίζεται για Πρόεδρος της Βουλής), ο Νίκος Φίλης κρατώντας την «Αυγή» ανά χείρας (που χαρακτήριζε την κυβέρνηση… Βόρεια Κορέα) και η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που ξεκινούσε το Υπουργικό Συμβούλιο συναντήθηκαν στο Εντευκτήριο. «Ήρθα να ακούσω τον Μητσοτάκη στο Υπουργικό» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ όταν τον ρώτησαν για την παρουσία του εκεί αφού η Βουλή είναι κλειστή.

Παρήγγειλε ένα σάντουιτς και έπιασε κουβέντα με τον κ. Τασούλα. Στην πραγματικότητα ο κ. Τασούλας έπιασε κουβέντα μαζί του ζητώντας του να τον… ψηφίσει στην προεδρία της Βουλής: «Συναισθηματικά σε ψηφίζω, αλλά κομματικά ό,τι πει το κόμμα» απάντησε ο κ. Φίλης. Ο κ. Τασούλας όμως επέμεινε: «Εμείς ψηφίσαμε τη Ζωή» του είπε, πλην όμως ο κ. Φίλης ήταν αμετακίνητος στη γραμμή του. Εν πάση περιπτώσει, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι «συναισθηματικά συμπλέουν» έπιασαν κουβέντα.

Το δώρο του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ

Στη συζήτηση ανέφεραν ότι το δεύτερο κομμάτι της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ διαθέτουν τους 180 βουλευτές που χρειάζονται για να αναθεωρηθεί το άρθρο 54 που αφορά τον εκλογικό νόμο. Εφόσον αναθεωρηθεί, ο νέος εκλογικός νόμος που θα φέρει η κυβέρνηση για να ψηφισθεί στη Βουλή δεν θα χρειάζεται 200 ψήφους για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές αλλά λιγότερες, όσες δηλαδή συμφωνήσουν τα δύο κόμματα στο προς αναθεώρηση άρθρο. Μάλιστα, κάποια στιγμή ο κ. Φίλης είπε χαμογελώντας στον κ. Τασούλα: «Σας κάναμε δώρο και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους και, όπως φαίνεται, και τον εκλογικό νόμο».

Από την άλλη πλευρά η κ Κασιμάτη άκουγε προσεκτικά, πλην όμως δεν διευκρινίστηκε γιατί βρισκόταν στη Βουλή τη στιγμή που το Κοινοβούλιο ήταν κλειστό: «Έχω δουλειές με την Κοινοβουλευτική Ομάδα» είπε σε κάποια στιγμή, αλλά δεν αποκάλυψε τι είδους δουλειές είναι αυτές. Ο κ. Τασούλας άρχισε αμέσως τα… ανέκδοτα (όπως το συνηθίζει).

Απαγορευμένο το «αδελφέ μου»

Μεταξύ άλλων ο Κώστας Τασούλας διερωτήθηκε εάν εφεξής οι βουλευτές και οι υπουργοί θα μπορούν να αποκαλούν ο ένας τον άλλον με το… «αδελφέ μου». Διότι, όπως είπε, εάν ο υπουργός αποκαλέσει έτσι άλλον υπουργό ή βουλευτή δεν μπορεί να τον διορίσει, καθότι ο αδελφός είναι συγγένεια και ο κ. Μητσοτάκης απαγορεύει τους διορισμούς συγγενών. Αποκάλυψε μάλιστα ότι υπάρχει και ένας γιατρός Κώστας Τασούλας στα Γιάννενα που είναι απλά συνωνυμία. Ωστόσο πολλοί Γιαννιώτες μπερδεύουν τους δύο και ζητούν από τον βουλευτή ιατρικές εξετάσεις και από τον γιατρό διορισμούς και σβήσιμο κλήσεων.