Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά και απ’ τα πολλά στα λίγα. Τέλος στα κοινοβουλευτικά προνόμια και τις ανέσεις της εξουσίας, με επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα της προηγούμενης ζωής τους.

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες του υφιστάμενου εκλογικού νόμου, που δίνει πλεονέκτημα 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, στέρησε τη δυνατότητα επανεκλογής σε δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον καλούνται να ξαναγυρίσουν στην καθημερινότητα της βιοπάλης.

Για τον γνωστό δημοσιογράφο Νίκο Ξυδάκη, που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, στην παρούσα φάση προέχουν η ανάπαυση και η οικογενειακή ανασυγκρότηση. Οπως αναφέρει, «θα αποσυρθώ με την οικογένειά μου στο αγαπημένο μου νησί, τη Σύρο, συνεχίζοντας την αρθρογραφία μου στην εφημερίδα 'Εθνος'». Εξηγεί δε πως κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής του με την πολιτική αποξενώθηκε από την ίδια του την οικογένεια. Η απομόνωσή του στο νησί της Σύρου θα του δώσει την ευκαιρία να καταγράψει σε ένα «πολιτικό συναξάρι» τις εμπειρίες που απέκτησε όσο ήταν βουλευτής, αλλά και υπουργός Πολιτισμού στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς.

«Φτωχότερος»

Εκτός Βουλής έμεινε και ο Δημήτρης Βέττας από την εκλογική περιφέρεια του νομού Φθιώτιδας. «Βγαίνω φτωχότερος από την πολιτική απ’ ό,τι μπήκα, και επειδή στη ζωή μου δεν υπήρξα τεμπέλης ή ανεπάγγελτος θα επιστρέψω στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και τη μονοεδρική περιφέρεια των Γρεβενών, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός Βουλής ο Χ. Μπγιάλας. «Με πετυχαίνετε στο λογιστικό μου γραφείο στη Δεσκάτη Γρεβενών. Φτιάχνω τις φορολογικές δηλώσεις των πελατών μου», ανέφερε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του. Παράλληλα, εκτός από λογιστής είναι και αγρότης, καθώς δεν άφησε ποτέ χέρσα τα χωράφια που κληρονόμησε από τον πατέρα του και καλλιεργεί τριφύλλι και σιτάρι.

Κτηνιάτρος 

Η μέχρι πρότινος βουλευτής Καρδίτσας Π. Βράτζα δεν έκλεισε ποτέ το κτηνιατρείο της στο Μουζάκι και, όπως εξηγεί στα «Παραπολιτικά», θα επιστρέψει στην εργασία της. ∆εν κρύβει την πικρία της βέβαια για το γεγονός πως η εκλογική της επίδοση αποδείχτηκε κατώτερη των προσδοκιών της και αυτό δεν συνέβη µε δική της υπαιτιότητα, αλλά, όπως αφήνει να εννοηθεί, έπεσε θύµα µηχανισµών που κατευθύνονταν από το «κράτος» των Αθηνών. Μάλιστα, θεωρεί πως οι βουλευτές της επαρχίας δεν είχαν προνοµιακή πρόσβαση στα ΜΜΕ.

«Ηµουν άνεργη όταν έγινα βουλευτής και άνεργη τώρα που δεν επανεξελέγην», µας ανέφερε στη συνοµιλία που είχαµε η µέχρι πρότινος βουλευτής Χαλκιδικής µε τον ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση. «Στην παρούσα φάση θα ξεκουραστώ και µετά θα ψάξω για εργασία», τονίζει, µεταξύ άλλων.

Ο Κώστας ∆ουζίνας, ο οποίος δεν επανεξελέγη βουλευτής στην Α’ Πειραιά, θα συνεχίσει να διδάσκει σε πανεπιστήµια του Λονδίνου, χωρίς να εγκαταλείψει και το πόστο που του έχει ανατεθεί στην Ελλάδα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. ∆ηλαδή, αυτό του προέδρου στο Ινστιτούτο «Ν. Πουλαντζάς».

«Θα επιστρέψω στην εργασία µου. Στο 1ο ΕΠΑΛ Πύργου», δηλώνει ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και µέχρι πρότινος βουλευτής Ηλείας µε τον ΣΥΡΙΖΑ, ∆. Μπαξεβανάκης, ενώ η Ε. Αυλωνίτου, που δεν τα κατάφερε στη Β’ Αθηνών, σηµειώνει πως θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε όσους την τίµησαν µε την ψήφο τους και ταυτόχρονα να διδάσκει σε σεµινάρια εργοφυσιολογίας.

Στη δηµοσιογραφία σκοπεύουν να επιστρέψουν τόσο ο Γ. Κυρίτσης όσο και η Αννέτα Καββαδία. Ο πρώτος στην «Αυγή» και στον ραδιοφωνικό σταθµό «Κόκκινο» του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Στην ιδιωτική εκπαίδευση στον νοµό Αιτωλοακαρνανίας θα επιστρέψει η φιλόλογος και πρώην βουλευτής στον νοµό Μαρία Τριανταφύλλου, ενώ και ο πρώην πλέον βουλευτής Καβάλας Κώστας Μορφίδης υπογραµµίζει πως θα επιστρέψει στην εργασία του στον Εθνικό Οργανισµό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν και κάποιοι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι δεν επιθυµούν να επανέλθουν στην εργασία τους, κυρίως όσοι βρίσκονταν στον δηµόσιο τοµέα, αλλά αναζητούν άκρες στο κόµµα προκειµένου να πάρουν απόσπαση στην Κουµουνδούρου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 13/7/2019