Στην Ελλάδα, η βουλγαρικής καταγωγής διάδοχος της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίνα Γκεοργκίεβα, έχει ως προνομιακό συνομιλητή τον πρώην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και διάσημο αθλητικογράφο Μανώλη Μαυρομμάτη. Για όσους δεν το ξέρουν, ο «Μανόλο» τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την περίοδο που εκείνη ήταν αντιπρόεδρος της Κομισιόν, έχοντας υπό την ευθύνη της τον τομέα Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνου Δυναμικού της Ε.Ε, είχε χρηματίσει ειδικός σύμβουλός της.

Συνεπώς, όταν αναλάβει επισήμως τα ηνία του ΔΝΤ, δεν θα προκαλέσει έκπληξη η είδηση πως «σύνδεσμος» του συγκεκριμένου οργανισμού με την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να είναι ο πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μ. Μαυρομμάτης, που γνωρίζει σε βάθος το παρασκήνιο της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής σκακιέρας, ήταν από τους πρώτους που στοιχημάτιζαν υπέρ της υποψηφιότητας της Κ. Γκεοργκίεβα, και μάλιστα φέρεται να είχε ενημερώσει αρμοδίως και την ηγεσία του κόμματος στην Πειραιώς.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον η ενδεχόμενη συνέχιση της συνεργασίας του με την επόμενη «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ θα αποδειχθεί ωφέλιμη για τη χώρα. Αν μη τι άλλο, είναι μια πρόκληση για τον ίδιο και μια ευκαιρία για την Ελλάδα, εφόσον σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret της «Εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», το Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019.